Μ. Θεμιστοκλέους: Οι αριθμοί δίνουν απαντήσεις για όλα – Το 2023 τα νοσοκομεία ξόδεψαν 70% παραπάνω χρήματα από το 2019

Σύνοψη
  • Ο υφυπουργός Υγείας ΑΠΆΝΤΗΣΕ σε όσα καταλογίζει η αντιπολίτευση για «εξαθλίωση» και «ιδιωτικοποίηση» του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Με τα στατιστικά δεδομένα και τους αριθμούς που αποτυπώνουν όσα έγιναν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για το ΕΣΥ, απάντησε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σε όσα καταλογίζει η αντιπολίτευση για «εξαθλίωση» και «ιδιωτικοποίηση» του Εθνικού Συστήματος Υγείας, γιατί, όπως τόνισε, οι αριθμοί δίνουν απαντήσεις σε όλα.

Ο υφυπουργός Υγείας επεφύλασσε διακριτή αναφορά στο ΠΑΣΟΚ για το οποίο υπογράμμισε ότι ως κυβέρνηση έβαλε σε εφαρμογή τα απογευματινά ιατρεία, τα απογευματινά κλινικοεργαστήρια και είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του την ολοήμερη λειτουργία των χειρουργικών τομέων των νοσοκομείων. Αυτό ενώ σήμερα, το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα της αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση για τα απογευματινά χειρουργεία, που κοστίζουν για τον πολίτη πολύ λιγότερο από αυτά που θα έδινε στον ιδιωτικό τομέα.

«Ακούσαμε πάρα πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα ότι το ποσοστό της ιδιωτικής δαπάνης, το 2023, ήταν στο 33%. Έχετε δίκιο. Ξέρετε πόσο ήταν το ποσοστό της ιδιωτικής δαπάνης το 2019; Και το 2019 – να θυμίσω ότι η χώρα δεν ήταν σε ανάπτυξη, ήταν σε ύφεση – το ποσοστό αυτό ήταν 35%», είπε ο υφυπουργός Υγείας που «συνεχάρη» τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί κατά τη διάρκεια ύφεσης, κατάφερε να αυξήσει την ιδιωτική δαπάνη στη χώρα.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση δεν στηρίζει το δημόσιο σύστημα υγείας, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι το 2023 τα νοσοκομεία ξόδεψαν 70% παραπάνω χρήματα σε σχέση με το 2019. «Αυτό είναι προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να ιδιωτικοποιήσει το σύστημα; Έρχεστε εδώ, λέτε πέντε περιστατικά, μελόδραμα, για τα σεντόνια που δεν υπάρχουν! Όμως είναι παραπάνω 1 δισ. ευρώ τα χρήματα που δεν το έχετε δώσει κανείς!», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους και πρόσθεσε ότι το 2023 το προσωπικό του ΕΣΥ είναι 12.000 περισσότεροι εργαζόμενοι από το 2019.

Σε σχέση με τα απογευματινά χειρουργεία, ο υφυπουργός Υγείας κάλεσε τα κόμματα να αναλογιστούν τις επιλογές που υπάρχουν σήμερα: «Έχουμε την επιλογή να πάμε στο δημόσιο σύστημα και έχουμε την επιλογή να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ το 70%, να βάλει ο πολίτης από την τσέπη του 30% και να πάει σε μια κλινική, και με το 30% του ΚΕΝ, το οποίο είναι πολύ υψηλότερο από την τιμή των απογευματινών χειρουργείων, να πάει να χειρουργηθεί. Γιατί δεν το καταργήσατε; Αυτό δεν είναι σκληρή ιδιωτικοποίηση του συστήματος; Όταν ήσασταν κυβέρνηση, γιατί δεν το καταργήσατε αυτό; Αυτό είναι πολύ χειρότερη επιλογή, από την επιλογή των απογευματινών χειρουργείων! Ξέρετε πόσο κοστίζει ένα καρδιοχειρουργικό με αυτόν τον τρόπο; Ξέρετε πόσο στοιχίζει; Δεν το καταργήσατε όμως 30% ο πολίτης, 70% ο ΕΟΠΥΥ».

Ξεχωριστή αναφορά επιφύλασσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους για το ΠΑΣΟΚ. «Το ΠΑΣΟΚ είναι κατά των απογευματινών χειρουργείων. Κύριοι, σε αυτή τη χώρα γνωριζόμαστε. Στις 24.10.2022, είναι εκδήλωση για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, στην παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά, για το μέλλον του ΕΣΥ. Διαβάζω από την ομιλία του αρχηγού σας Νίκου Ανδρουλάκη: Τρίτη παρέμβαση. Σύγχρονα και λειτουργικά δημόσια νοσοκομεία. Ολοήμερη λειτουργία, ιδίως στον χειρουργικό τομέα και στις επεμβατικές μονάδες κάθε ειδικότητας, με τις ανάλογες αμοιβές βέβαια στο προσωπικό.

Γιατί αλλάξατε γνώμη; Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ λέει για επέκταση της ολοήμερης λειτουργίας. Ένα νοσοκομείο έχει παθολογικό τομέα, κλινικοεργαστηριακό τομέα και χειρουργικό τομέα. Εσείς κάνατε τα απογευματινά ιατρεία, εσείς κάνατε τον κλινικοεργαστηριακό τομέα απόγευμα. Γιατί ξαφνικά κολλήσατε στα χειρουργεία; Ο μόνος λόγος που κολλήσατε στα χειρουργεία είναι ότι δεν μπορούσατε να το εφαρμόσετε. Και τώρα έρχεστε για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους, και λέτε ‘αυτοί ιδιωτικοποιούν το ΕΣΥ’. Θέλατε να είναι πιο ακριβό», είπε ο υφυπουργός Υγείας.

«Η ατυχία σας είναι ότι τα τέσσερα χρόνια αυτά της ΝΔ, το ΕΣΥ είχε τη μεγαλύτερη έκφανση του δημόσιου χαρακτήρα του. Το δημόσιο σύστημα υγείας διπλασίασε τις μονάδες ΜΕΘ, αύξησε τους προϋπολογισμούς, άντεξε στον Covid. Στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας πήγαμε στα σπίτια των πολιτών», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος