Μ. Σχοινάς για Ημέρα Ευρώπης: Σήμερα αρχίζει η επανάσταση δεξιοτήτων και δεν πρέπει να μείνει κανείς πίσω

«Σήμερα αρχίζει η επανάσταση δεξιοτήτων και επενδύουμε πρωτοφανείς πόρους σε ότι πολυτιμότερο διαθέτουμε: Το ανθρώπινο δυναμικό της Ευρώπης. Στόχος μας είναι να μην μείνει κανείς πίσω», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς στον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, ο οποίος σηματοδοτεί και την έναρξη του «Ευρωπαϊκού Ετους Δεξιοτήτων».

«Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού είναι μονόδρομος για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών προκλήσεων των παγκόσμιων απειλών και των νέων τεχνολογιών και πρέπει να είμαστε όλοι καλά προετοιμασμένοι», τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς που ήταν κεντρικός ομιλητής της διοργάνωσης.

«Η επανάσταση των δεξιοτήτων πρέπει να γίνει σήμερα όχι αύριο» και να συμπεριλάβει τους πάντες. Δεν είναι κάτι που αφορά τις Βρυξέλλες, πρέπει να γίνει «από-βρυξελλοποίηση», όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν αφορά τις ελίτ ούτε μόνον τις πρωτεύουσες». Αφορά τους πάντες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση και απαιτεί ομαδική εργασία.

Αυτά ισχύουν κυρίως για την Ελλάδα, τόνισε και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάδειξη των δεξιοτήτων σε προτεραιότητα, καθώς και για τη σωστή ένταξη της κατάρτισης και της δια βίου μάθησης στο Ταμείο Ανάκαμψης. Για να προσθέσει ότι το σημαντικότερο είναι ότι παρέχει, μαζί με άλλα ευρωπαϊκά ταμεία, πολύ γενναιόδωρες επενδύσεις για την επίτευξή του (2.3 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στον τομέα των δεξιοτήτων και επενδύσεις ύψους 1.6 δισ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την περίοδο 2021-2027).

Σημαντική παρέμβαση με βιντεοσκοπημένο μήνυμά της έκανε από τις Βρυξέλλες και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο εορτασμός της 9ης Μαίου, Ημέρας της Ευρώπης στην Αθήνα οργανώθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων του «Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Δεξιοτήτων», μιας ανοιχτής διαδικτυακής εκδήλωσης που γίνεται σήμερα σε όλη την Ευρώπη, με ζωντανές συνδέσεις.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με διάλογο με νέους από Επαγγελματικά και Γενικά Λύκεια, Ιδρύματα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Πανεπιστήμια και νεοφυείς επιχειρήσεις με επίκεντρο την απασχόληση των νέων και τις απαραίτητες στο πλαίσιο της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος