Μ. Σχοινάς: Φινλανδία, Σουηδία και Έλληνας πρωθυπουργός δε χρειάζεται να αποδείξουν τα δημοκρατικά τους διαπιστευτήρια

Η EE απαιτεί σεβασμό για τους ηγέτες και τα κράτη-μέλη της τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ερωτηθείς σχετικά με την επίθεση του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την αντιρρήσεις της Τουρκίας για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Επισήμανε ότι η Φινλανδία, η Σουηδία και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να αποδείξουν σε κανέναν τα δημοκρατικά διαπιστευτήριά τους. Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι «H EE βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πόλεμο, μια γεωπολιτική κρίση και μια μεγάλη οικονομική δυσκολία. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι εμπρηστική ρητορική, απρόκλητες επιθέσεις και χαρακτηρισμούς».«Aπαιτούμε και αναμένουμε σεβασμό για όλους τους ηγέτες μας και όλα τα κράτη-μέλη μας. Η Φινλανδία, η Σουηδία, οι πιο προηγμένες δημοκρατίες στον κόσμο και ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν χρειάζεται να αποδείξουν τα δημοκρατικά διαπιστευτήριά τους» σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα στον τούρκο πρόεδρο: «Θυμάμαι πριν από τον Μάρτιο του 2020 όταν η Τουρκία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό και έστειλε δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους στα ελληνικά σύνορα και εμείς είπαμε όχι και υπερασπιστήκαμε τα σύνορα της Ελλάδας και φέραμε την ευρωπαϊκή ηγεσία στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο Πρόεδρος Ερντογάν έλεγε τα ίδια. Ότι δεν ήθελε να μου μιλήσει. Οπότε ελπίζω ότι θα αλλάξει γνώμη ξανά, αλλά για να σοβαρευτούμε, είμαστε γείτονες και πάντα χρειάζεται να μιλάμε και να κρατήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοικτούς. Δεν θα γίνουμε ποτέ εμείς εκείνοι που δεν θα θέλουν να μιλάνε με τους γείτονές τους. Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν θα κάνω γνωστό στον κόσμο ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται αναθεωρητικά κάνει λάθος» .

Ανταπόκριση Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος