Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών

Τραγική υποτίμηση του συστήματος Υγείας καταλόγισε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην  προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία. Στη δευτερολογία του, κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραδεχτεί την «αποτυχία» του, κάνοντας λόγο για υποχώρηση στον «δείκτη εμπιστοσύνης» των πολιτών.

«Κάθε μέρα προετοιμάζετε το λάθος της επόμενης» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Ήρθατε κ. Μητσοτάκη να μας παρουσιάσετε ένα succes story. Δεν αμφισβητώ ότι η κοινωνία χρειάζεται νεα αισιοδοξία… αλλά δεν πρόκειται να δημιουργηθεί με ένα επικοινωνιακό εντυπωσιασμό» τόνισε.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για “δυσανεξία” των βουλευτών της συμπολίτευσης στην κριτική. Αναφέρθηκε σε μια “έκτακτη” και “δραματική” συνθήκη στην οποία η πολιτική συζήτηση “δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα στείρας αντιπαράθεσης” αλλά ότι χρειάζεται να γίνει μια “πιο ψύχραιμη αναζήτησης λύσεων σε δυο κατευθύνσεις”, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επιδείξει “ενσυναίσθηση” απέναντι στην “κρίσιμη πραγματικότητα”, με “σκληρή κριτική αλλά και προτάσεις”.

Η πρώτη, σημείωσε, είναι “πώς θα απαλλαγεί η χώρα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από τον κλοιό της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης” και η δεύτερη, πρόσθεσε, είναι “ποιο δρόμο πρέπει να πάρουμε, όχι από αύριο, αλλά από χτες, για να αφήσουμε πίσω μας τα δύσκολα χρόνια και να δώσουμε μια νέα ελπίδα και μια νέα προοπτική στον κόσμο της εργασίας και της δημιουργίας” και “πρωτίστως στους νέους”.

“Οφείλουμε, για να το πω με απλά λόγια, να συζητήσουμε, να προτείνουνε, να διαφωνήσουμε, με σεβασμό στην αλήθεια. Με σεβασμό στις ανάγκες των ανθρώπων. Με σεβασμό στους χιλιάδες νεκρούς και σε όσους αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται στα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία.

Με σεβασμό στην αγωνία για το σήμερα και το αύριο όσων βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται και να απειλείται. Και στην αγωνία εκείνων που αναζητούν μια διέξοδο στο προσωπικό και οικογενειακό τους αδιέξοδο”, ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας την ανάγκη για μια νέα αισιοδοξία που όμως δε θα είναι ανάλογη του “success story” της κυβέρνησης Σαμαρά κατά τη διάρκεια της κρίσης.

“Που δεν πρόκειται όμως να δημιουργηθεί με ρητορικά σχήματα, ανούσιες αντιπαραθέσεις, διαγγέλματα και τηλεοπτικό καλλωπισμό. Ούτε βέβαια με στημένες δίκες, διώξεις πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, διχαστικές επιλογές, αστυνομική καταστολή, και καταιγισμό προπαγάνδας”, υπογράμμισε.

Να παραμερίσουμε ακόμα και υπαρκτές διαφορές αν είναι προς όφελος της κοινωνίας

“Όλα για την κυβέρνηση έχουν καλώς και το κακό και τα λουκέτα και η ανασφάλεια εμφανίζονται ως φυσιολογική εξέλιξη”, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας διερωτώμενος γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης  “λέει ότι είμαστε καλύτερα από τις άλλες χώρες”.

Τα ίδια και τα ίδια . 600 ζωές  χάθηκαν  σε 8 μήνες, τα ίδια και τώρα:  Σε πέντε μήνες  7.500 ζωές έχουν χαθεί, εν μέσω του σκληρότερου lockdown στην Ευρώπη

Αναρωτιέμαι αν έχετε συναίσθηση αυτής της εικόνας,  είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό και πρόσθεσε:

“Αυταρέσκεια διαχειριστική ανικανότητα ιδεοληψία, εχθρότητα απέναντι στο ΕΣΥ η προσγυγή στη βία. Κάθε μέρα προετοιμάζετε το λάθος της επόμενης.
Στα 1000 κρούσματα αποφασίζετε lockdown, στα 4.500 άνοιγμα. Τραγική υποτίμηση.

“1200 κλίνες ΜΕΘ μας λέτε, αλλά έχουμε φρακάρει”

Από τα 600 κρεβάτια έχουμε φρακάρει με δεκάδες διασωληνωμένους να περιμένουν στη λίστα και πολλοί από αυτούς να πεθαίνουν.  Ιλαροτραγωδία και δείγμα επικίνδυνης, θανάσιμης θα μπορούσα να πω, τσαπατσουλιάς για την εικόνα της κυβέρνησης στα παράθυρα και τους ιδιωτικούς σταθμούς ο ένας υπουργός να λέει ανοίγουμε και ο άλλος κλείνουμε”.

“Το ίδιο με τα εμβόλια”

΄”Ηρθατε να κάνετε παιχνίδι με αριθμούς:  4 εκατομμύρια δόσεις,  2 εκατομμύρια εμβολιασμένοι δηλαδή ήρθατε να μας πείτε ότι πέσατε έξω μπερδεύοντας τις δύο δόσεις;, διερωτήθηκε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας και μίλησε για “συνωστισμό” σε σούπερ μάρκετ από τα “έξυπνα” μέτρα και την απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στις 18.00.

“Απαγορεύσατε μετακίνηση από νομό σε νομό, είπατε όμως ότι επιτρέπεται με τα πόδια και μετά μας είπατε ότι τα έξυπνα μέτρα ήταν ανόητα και επιτρέψατε διαδημοτική μετακίνηση με όριο τα 2 χλμ”, πρόσθεσε για να επισημάνει:

“Ο μέσος πολίτης δεν ξέρει τι ισχύει έχετε καταλάβει”;

“Πόσο θα μας τρελάνετε πια και πως να μην οδηγηθούμε σε κατάστάσεις Νέας Σμύρνης με το μπάχαλο που έχετε δημιουργήσει και την αστυνομική βία” , είπε  Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

“Λέγατε ο ιός δεν κολλάει στα σχολεία. Μετά τα κλείσατε. Σήμερα δεν ξέρω τι ισχύει”

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς  ο κ. Καραμανλής  ακύρωσε διαγωνισμό για λεωφορεία κι έδιωξε ΓΓ Μεταφορών ενώ σπεύδει να μας πείσει ότι o ιός , “δεν κολλάει στα λεωφορεία, μόνο στην εστίαση”, τόνισε.

“Τα ίδια και με την οικονομία”

‘Στην αρχή η Προκαταβολή ήταν στο σύνολο Επιστρεπτέα, μετά κατά το ήμισυ. Σας λέγαμε γα επιδότηση στην εστίαση, τώρα θα την δώσετε. Είστε τόσο χύμα που αυτονόητα μέτρα τα παίρνετε με καθυτστέρηση”, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και μίλησε για υποσχέσεις για άνοιγμα αγοράς τα Χριστούγεννα που χρέωσαν τους εμπόρους.

” Τα ίδια και για το Πάσχα: χωρίς εξασφάλιση ότι δεν θα ξανακλείσουν”

Εισηγούμαι ότι δεν ξέρετε πού πατάτε και πού βρίσκεστε .Το πιο ανησυχητικό είναι ότι αυτή η διαχειριστική ανεπάρκεια είναι στην κρίσιμη στιγμή που μπορούμε να κάνουμε τη στροφή προς την κανονικότητα, ανέφερε στη συνέχεια ο κ Τσίπρας.

Εμβόλια: Από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ε. Ε βάσισε όλη τη στρατηγική στο business plan των φαρμακοβιομηχανιών και η δική σας ευθύνη, κ. Μητσοτάκη είναι  ότι φερθήκατε σαν παρατηρητής, επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι “αντί για σύσκεψη πολιτικών  αρχηγών και συνεννόση επέλεξε την αντιπαράθεση στη Βουλή”.

‘”Εχετε καταλάβει πόσους θα είχαμε σώσει αν από την αρχή του έτους αντί να μας χλευάζετε ερχόσασταν να συζητήσουμε;”, ρώτησε στη συνέχεια και πρόσθεσε:

“Αλλά βγάλατε ανακοίνωση ότι δεν μπορεί να είμαστε τόσο αντιευρωπαϊστές, ενώ πρώτη η Γερμανία “αγρόν ηγόρασε”.

“Δεν πρέπει να πάμε με ηλικιακά κριτήρια στους εμβολιασμούς”

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στους εργαζόμενους σε καίριους κλάδους (Essential workers).

Υποστήριξε ότι έπρεπε να διεναργούνται μαζικά μοριακά τεστ με ευθύνη ΕΟΔΥ “Δευτέρα και Παρασκευή σε μονάδες μαζικής παραγωγής”.

Τόνισε ότι “επίταξη δεν σημαίνει διαλογή περιστατικών ούτε κάνω το λιοντάρι και συγχρόνως την πάπια στους ιδιοκτήτες μεγάλων ομίλων ιδιωτικής περίθαλψης”.
Ενισχύστε επιτελους το ΕΣΥ, κάλεσε την κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι “κάνατε επίταξη σε 200 γιατρούς που επί ένα χρόνο δεν μπορούσατε να προσλάβετε”.

Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απευθυνθεί στους συμπολίτες του, λέγοντας ότι “αποτύχαμε, κάναμε λάθος” και ότι θα έπρεπε να είχαν επιλέξει “άλλη στρατηγική, άλλο σχέδιο” με “γενναιότητα” παραπέμποντας σε αντίστοιχη παραδοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι απέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης «από έναν αρνητικό “ισμό”», αναφέροντας ότι είπε πως ο ίδιος πάσχει από “μηδενισμό”, η κα. Γεννηματά από “μαξιμαλισμό”, ο κ. Κουτσούμπας από “αρνητισμό” και ο κ. Βαρουφάκης από “σουρεαλισμό”. «Ο μόνος που έχει θετικό “ισμό” είστε εσείς» είπε, αναφερόμενος στον “ρεαλισμό”.

«Πώς γίνεται να είστε μόνος απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους και στην κοινή λογική και στο μέσο πολίτη ανεξάρτητα με το τι έχει ψηφίσει; Πώς γίνεται να υποχωρείτε σε όλους τους δείκτες, με προεξάρχοντα τον δείκτη εμπιστοσύνης;», διερωτήθηκε και κάλεσε τον πρωθυπουργό να σχολιάσει τις “αποδόσεις” της κυβέρνησης και “τον δείκτη εμπιστοσύνης” των πολιτών που όπως είπε, στην πρώτη φάση της πανδημίας «βγήκαμε όλοι με ένα πολύ θετικό πρόσημο» και κατάφερε «να το σπαταλήσει σε πέντε μήνες» σπάζοντας, τα «αρνητικά ρεκόρ».

«Ειλικρινά, θα ήταν πολύ πιο εύστοχο, πιο έξυπνο, αν η στάση σας ήταν το αυτονόητο ότι “μας ξεπέρασε η πραγματικότητα”» υπογράμμισε.

«Έχετε χάσει το κύριο όπλο για την καταπολέμηση μιας κρίσης, που είναι η εμπιστοσύνη της κοινωνίας και είναι η ίδια που θα φροντίσει κάποια στιγμή -εύχομαι γρήγορα- να καλυφθεί το κενό», είπε ο κ. Τσίπρας. «Σήμερα με την παρέμβαση της σε όλα τα μέτωπα της μάχης για τη ζωή και την επιβίωση», συνέχισε, «και αύριο για την προοδευτική επανεκκίνηση του τόπου με μια προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος για να βγει από αυτή την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να κρύψει την εικόνα, όταν σε κάθε οικογένεια υπάρχει ένα περιστατικό. «Κι έρχεστε να μας πείτε ότι αυτό δεν γίνεται σήμερα αλλά γινόταν 4,5 χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ;», συνέχισε, τονίζοντας ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας φτιάξαμε 130 κλίνες σε ΜΕΘ και αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για τα νοσοκομεία» ενώ η σημερινή κυβέρνηση καμία ΜΕΘ από την ημέρα της εκλογής της ώσπου να έρθει η πανδημία. «Έπρεπε να ‘ρθει η πανδημία για να φτιάξετε 250 όλες κι όλες- και αφήστε τη δημιουργική λογιστική», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημείωσε ότι αυτό που λέει στην κυβέρνηση είναι να εξασφαλίσει με κάθε δυνατό τρόπο και κάθε δυνατή πρωτοβουλία στην ΕΕ τη σχετική επάρκεια των εμβολίων. «Δεν είπα “εμβολιάστε τους όλους”. Γιατί μηδενίζετε την πρόταση μας; Είπα ανοίξτε τον εμβολιασμό και σε άλλες ομάδες πληθυσμού, όχι μόνο με ηλικιακά κριτήρια, και κυρίως στους λεγόμενους εκτεθειμένους εργαζόμενους». Υποστήριξε ότι δεν φτιάχνεται ασπίδα ανοσίας αν δεν εμβολιαστούν αυτοί που «έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους, τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, στο delivery, στα courrier, τους καθηγητές και τους δασκάλους».

Αναφορικά με την εστίαση, σχολίασε πως δεν θα χαρακτηρίσει ως χαρτζιλίκι το επίδομα που δίνει η κυβέρνηση «έστω και με καθυστέρηση». Όμως, τόνισε, «δεν καταλαβαίνετε ότι είναι σημαντικό για μια επανεκκίνηση, ωστόσο δεν είναι σημαντικό για την επιβίωση, γιατί το 94% των επιχειρήσεων μας είναι μικρομεσαίες και υπάρχει ο φόβος και οι προβλέψεις για λουκέτα στη μία από τις τρεις αυτές επιχειρήσεις».

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι βιώσιμη επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα, χωρίς μείωση του ΦΠΑ για τον επόμενο χρόνο, χωρίς επιδότηση της εργασίας το επόμενο διάστημα «και το κυριότερο, που δεν αφορά μόνο την εστίαση αλλά όλους τους κλάδους της αγοράς και ιδίως τη μικρομεσαία επιχείρηση, ρύθμιση του χρέους που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας». Είπε ότι αυτό έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ για τις ασφαλιστικές εισφορές, και σχολίασε: «γιατί δεν μπορεί να γίνει τώρα για το κορονοχρέος και να αφορά όλη τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ή το σχέδιο είναι να ξεμπερδέψουμε από τις επιχειρήσεις-ζόμπι;». Επικαλέστηκε τη Eurostat «που δείχνει πόσο προβληματική είναι η εικόνα», αναφέροντας ειδικότερα ότι «οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έχουν την τρίτη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη και οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι έχουν τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος στην Ευρώπη».

Live η συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος