Μητσοτάκης: Δεν μιλάμε για άνοιγμα – Οι περιορισμοί μπορεί να επανέλθουν (video)

«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής τονίζοντας πως η εικόνα καταστροφής είναι ένα ψέμα. Κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, μετά από αίτημα της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ο πρωθυπουργός είπε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα κρίσιμο δίμηνο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι το τελευταίο. Αναφερόμενος στην άρση των περιορισμών είπε ότι «πως είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα, πιο σωστό είναι να μιλάμε για αναπροσαρμογή. Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως αν υπάρξουν συνωστισμοί οι περιορισμοί που μειώθηκαν μπορεί να επανέλθουν.

«Το ΕΣΥ άντεξε και η προσπάθεια συνεχίζεται –  Ψέμα η εικόνα καταστροφής»

«Όλοι θα ευχόμασταν να είχαμε βάλει τελεία στο κεφάλαιο της πανδημίας. Ωστόσο παντού στον κόσμο ο ιός εμφανίζεται ανθεκτικός στον επίλογό του» είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του τονίζοντας ότι ο μαζικός εμβολιασμός θα φέρει την τελική νίκη.
Σημείωσε ότι η γλώσσα της τεκμηρίωσης είναι ο μόνος τρόπος να μην έχουμε παράλληλους μονολόγους, αλλιώς κινδυνεύομε να μην αναγνωρίζουμε επιτυχίες, αλλά ούτε και τα λάθη.

Όπως είπε σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό υγείας η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκων, είπε απευθυνόμενος στους αρχηγούς των κομμάτων εξηγώντας ότι «αν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε ακόμα 8.000 νεκρούς, τον πλυθυσμό μίας κωμόπολης», ενώ το θέμα των εμβολιασμών με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια, η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση ως προς το ποσοστό εμβολιασμών και με τη δεύτερη δόση, αλλά και «στον δείκτη της πρόσθετης θνησιμότητας η χώρα μας έχει από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, με 6,6% βάσει μίας γαλλικής μελέτης».

«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Είναι λάθος να κρίνουμε με στιγμιότυπα και να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα» είπε και πρόσθεσε πως «ενώ ο πλανήτης βιώνει ένα νέο κύμα πανδημίας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες ένα είναι το συμπέρασμα των επιστημόνων ότι η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με άλλα κράτη με καλύτερα οργανωμένα συστήματα υγείας.

«Φυσικά έχουν γίνει λάθη όμως η εικόνα καταστροφής που προβάλει η αντιπολίτευση είναι ψέμμα. Που αδικεί τη χώρα αλλά προσβάλει όσους ξεπερνούν τον εαυτό τους παλεύοντας νύχτα μέρα με τον ιό» είπε.

«Κανείς δεν πανηγυρίζει όταν έχουμε σχεδόν 8.000 νεκρούς αλλά μην εκμηδενίζουμε όσα έχουμε πετύχει. Οι ΜΕΘ που παραλάβαμε ήταν 557 και σήμερα είναι 1475, δεν είναι ισχυρισμός, είναι πραγματικότητα. Οι χιλιάδες προσλήψεις στο ΕΣΥ δεν είναι φήμη είναι γεγονός, όπως και ότι 174 από τις 220 του ιδιωτικού τομέα έχουν ήδη δεσμευθεί από το ΕΣΥ. Στην αντίληψή μας όλες οι δομές νοσηλείας δημόσιες, στρατιωτικές, ιδιωτικές αποκτούν ενιαίο κέντρο και ενιαίο σκοπό γίνονται ένα ενιαίο σύστημα υγείας», τόνισε.

«Η τελευταία επίθεση του κορονοϊού χτυπά σφοδρά όλη την Ευρώπη» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμπληρώσει ότι «εδώ στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με μέτρα που λάβαμε τον Φεβρουάριο. Το ΕΣΥ άντεξε και η προσπάθεια συνεχίζεται».

Μιλώντας στη συνέχεια για την κατάσταση στην Αττική, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναλογία εισιτηρίων-εξιτηρίων στα νοσοκομεία που δείχνει να βελτιώνεται σταδιακά, για να σημειώσει πως: «Οι περιορισμοί μεγέθυναν την πίεση στους πολίτες που σταδιακά άρχιζαν να ξεστρατίζουν. Χρειάζεται ειλικρινής ανάλυση της πραγματικότητας. Τώρα είμαστε σε μία διαφορετική φάση με επιθετικότερες μεταλλάξεις, έχουμε μία πιο εξαντλημένη κοινωνία αλλά καλύτερο καιρό και μαζικό εμβολιασμό. Η στάση μας αναπροσαρμόζεται όπως το κάνουμε από την αρχή. Σε καμία χώρα δεν ακολουθήθηκε η ίδια πολιτική. Πρέπει να καταργούμε μέτρα που δεν δούλεψαν, η στάση μας να διακρίνεται από ρεαλισμό και ευελιξία».

Αδικαιολόγητοι οι συνωστισμοί θα είναι – Οι περιορισμοί μπορεί να επανέλθουν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της χαλάρωσης των μέτρων. Είπε: «Δεν μιλάμε για άνοιγμα αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων. Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Τώρα, οι συνωστισμοί θα είναι αδικαιολόγητοι. Και με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο οι περιορισμοί μειώθηκαν μπορεί να επανέλθουν. Έχω εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι δεν θα δούμε τέτοια φαινόμενα».

«Η αυτοκυριαρχία από το φόβο του 2020 κινδυνεύει να μετατραπεί σε απειθαρχία το 2021» τόνισε στη συνέχεια για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στον αγώνα κατά της πανδημίας.

«Υπάρχει κούραση και αμφισβήτηση των μέτρων πανευρωπαϊκά. Στην Ελλάδα είμαστε σε καλύτερο επίπεδο. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα και θέλω να τους ευχαριστήσω. Θέλω να τους πω να αναλογιστούν τον κόπο των γιατρών που μας φροντίζουν. Συμμερίζομαι την κόπωση και ιδιαίτερα των νέων» είπε.

Την ερχόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για τα σχολεία

«Από Δευτέρα λειτουργεί το λιανεμπόριο, – συνέχισε – μέτρο που μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα οδηγήσει τους πολίτες σε αλλαγή συμπεριφορών. Αφού δούμε τα αποτελέσματα, την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσουμε την επαναλειτουργία των Λυκείων. Αυτά τα δύο αντίβαρα ελευθερίας έχουν ένα κοινό νήμα. Επιχειρούν να αμβλύνουν την κόπωση των πολιτών και να τους κατευθύνουν σε υπαίθριους χώρους, αλλά και να βοηθήσουν την Οικονομία».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η συνολική στήριξη της κυβέρνησης στην Οικονομία από την αρχή της πανδημίας είναι στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αναφέρθηκε στην ενίσχυση του κλάδου της εστίασης που ανακοινώθηκε χθες. Θα δοθούν «330 εκατομμύρια ευρώ στον κλάδο της εστίασης για να μπορέσουν οι εστιάτορες να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην τελική προσπάθεια με εμβόλια και self test

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα κάνουμε όλοι αυτήν την τελική προσπάθεια έχοντας δυο πρόσθετα εργαλεία:

«Πρώτον τα self test. Και πρέπει να πω ότι είναι απαράδεκτη η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιχείρησε να ταυτίσει αυτά τα τεστ με συγκεκριμένη εταιρεία, κάτι που καταρρίφθηκε από τον διαγωνισμό».

«Είμαστε η πρώτη χώρα που επιστρατεύει μαζικά τα self test» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ευχαρίστησε: «το Ελεγκτικό Συνέδριο που αντελήφθη την κρισιμότητα και επικύρωσε τον διαγωνισμό. Εάν υπάρχουν προτάσεις για το πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, εδώ είμαστε»

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο «εργαλείο», όπως είπε: «Τον Απρίλιο θα κάνουμε 1.500.000 εμβόλια, ώστε έως το Πάσχα να έχουμε χτίσει ένα πρώτο τείχος ανοσίας με τους πολίτες άνω των 60 και όλους όσοι έχουν βαριά υποκείμενα νοσήματα. Και έως το τέλος Μαΐου να προχωρήσουμε στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού».

«Πολλές φορές, μαζί με το Υπουργείο Υγείας χρειάστηκε να αλλάξουμε τακτική, όπως με τις καθυστερήσεις των εμβολίων», είπε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της ομιλίας του λέγοντας ακόμη πως σε αυτό το θέμα, «η Ευρώπη δεν μας τα είπε καλά. Πράγματι πέτυχε στην αλληλεγγύη και απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια επαρκών ποσοτήτων και στην διάθεσή τους στα κράτη μέλη. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο εμβολιασμός στην Ευρώπη είναι απελπιστικά αργός». Ωστόσο, όπως είπε: «Η επιχείρηση ‘Ελευθερία’ δουλεύει υποδειγματικά και δεν τυγχάνει της στοιχειώδους αναγνώρισης από τη αντιπολίτευση».

«Να φτάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι»

«Η ΕΕ οφείλει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να υποχρεώσει τις εταιρείες να φανούν συνεπείς σε όσα έχουν υπογράψει. Ακόμη και εάν χρειαστεί να απαιτήσουν απαγόρευση εξαγωγών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ανέφερε τα εξής:.

«Απέναντι στην πανδημία υπάρχουν τρεις στρατηγικές: η μία των αυταρχικών καθεστώτων, των οριζόντιων περιορισμών. Η άλλη, η ανοσία της αγέλης και η τρίτη αυτή που ακολούθησε η Ευρώπη. Ο δρόμος της ευρωπαϊκής δημοκρατίας που έχει το τίμημα της συνεννόησης».

Και συμπλήρωσε με νόημα: «Εγώ είμαι εδώ για να αναζητήσω συνθέσεις. Η οικονομία και η κοινωνία άντεξαν και βγαίνουν πιο ώριμες και πιο δυνατές. θέλω να συζητήσω μαζί σας τον τρόπο που θα ανοίξουμε τον τουρισμό. Κάποιοι εδώ χλεύασαν το πράσινο πιστοποιητικό» αλλά όπως σημείωσε το συγκεκριμένο ζήτημα έτυχε τελικά θερμής αποδοχής στην ΕΕ. «Έχουμε την μεγάλη πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Είμαι σίγουρος πως φτάνουμε στο τέλος της νύχτας. Να φτάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος