Λ. Κατσέλη: Η δικαστική προστασία προσφέρει ένα πρόσθετο δίχτυ ασφαλείας για την Α’ κατοικία

Στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αναφέρθηκε η πολιτικός & οικονομολόγος Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “Πάμε αλλιώς”.

Η κ. Κατσέλη τόνισε ότι: “Ο νόμος ισχύει. Αποτελεί ένα κομμάτι του πτωχευτικού δικαίου της χώρας, για την ατομική πτώχευση. Με βάση αυτό που ξέρουμε, το άρθρο 9 που αφορά στην προστασία της Α’ κατοικίας, που για ένα χρόνο δεν θα υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στη δικαστική προστασία αλλά μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα μπορούν οι δανειολήπτες που θέλουν να προστατεύσουν την Α’ κατοικία να το κάνουν με τυποποιημένες και αντικειμενικές διαδικασίες μέσω της πλατφόρμας.

Όσοι ήταν να μπουν στο νόμο38/69 το έχουν ήδη κάνει. Γι’ αυτό είδαμε μια αύξηση των αιτήσεων για την ένταξη στο νόμο το Δεκέμβρη και τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί συμπολίτες μας αισθάνονται ότι η δικαστική προστασία τους προσφέρει ένα πρόσθετο δίχτυ ασφαλείας, και αυτό θέλω να τονίσω. Είναι πολύ σημαντικό μακροπρόθεσμα, μετά τον ένα χρόνο δηλαδή, να υπάρχει δικαστική προστασία. Αυτό σημαίνει ότι τα δικαστήρια θα μπορέσουν να σταθμίσουν σωστά τις ικανότητες και του δανειολήπτη και των τραπεζών”.

Συνεχίζοντας, δήλωσε πως: “Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που ακούμε είναι κατά τη γνώμη μου ελάχιστοι μπροστά στους συμπολίτες μας οι οποίοι νιώσανε τη θηλιά στο λαιμό τους οι οποίοι δεν τα βγάζουν πέρα και είχαν ανάγκη να έχουν προσφυγή στο νόμο για να προστατεύσουν την κατοικία τους. Σε περίοδο κρίσης όπως αυτή που ζήσαμε, τα νούμερα που ζήτησαν προστασία ήταν σχετικά μικρά.

Στρατηγικοί κακοπληρωτές υπήρξαν έμποροι οι οποίοι είχαν την ιδιότητα, δεν μπορούσαν και δεν είχαν τις τυπικές προϋποθέσεις, ενταχθήκανε για ένα χρονικό διάστημα και κάνουν χρήση του νόμου με το δικαστήριο να πει ότι δεν έχουν την τυπική προϋπόθεση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τράπεζες πρέπει να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πρέπει να αποφύγουν φαινόμενα στρατηγικών κακοπληρωτών, αλλά πρέπει να το κάνουν πιο ενεργητικά και έχουν όλα τα εργαλεία για να το κάνουν.

Το βασικό πρόβλημα είναι τα κόκκινα δάνεια. Επειδή υπάρχουν πολλοί παίχτες με αποκλίνουσες επιδιώξεις, προσωπικά πρότεινα εδώ και ενάμιση χρόνο ότι πρέπει να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο που σε αυτό υπήρχε το 2010, πριν από τον νόμο 38/69, για ένα πλαίσιο με κίνητρα και αντικίνητρα για την αναδιάρθρωση των δανείων. Με τη δημιουργία οχημάτων ανά τράπεζα έτσι ώστε να μεταφερθούν τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού και να μπορούν να προσελκύσουν και επενδύσεις”.

Αναφερόμενη στις πολιτικές εξελίξεις σχολίασε: “Αυτή είναι η πρόκληση. Η πρόκληση που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη. Αν δεν υπάρχει μια προγραμματική σύγκλιση το επόμενο Κοινοβούλιο δεν θα μπορεί να πάρει αποφάσεις και αυτό πρέπει να το τονίσουμε, ο κόσμος νομίζει ότι οι Ευρωεκλογές δεν τον αφορούν. Το τι γίνεται στην Ελλάδα, το τι μείγμα οικονομικής πολιτικής κάνουμε έχει να κάνει με τα όργανα διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Χρειάζονται συμμαχίες στα ευρωπαϊκά όργανα.

Όταν υπάρχει κενό, το κενό καλύπτεται. Μπορεί τα κόμματα να μην μπορούν να το βρουν. Νομίζω ότι ο κόσμος είναι έτοιμος να δεχτεί συγκλίσεις, συνεργασίες και να κοιτάζουμε μπροστά. Ας αφήσουμε τα στοιχεία του παρελθόντος πίσω μας και να κοιτάξουμε μπροστά, σε μια νέα περίοδο που χρειάζονται με την αναλογική πολιτική, θα χρειαστούν συγκλίσεις και εκεί πέρα θα υπάρχουν συγκρούσεις ανάμεσα στα προοδευτικά και στα συντηρητικά στρατόπεδα.

Από την χώρα μας τα τρία κόμματα που συμμετέχουν είναι το ΚΙΝΑΛ, το ΠΟΤΑΜΙ και η ΔΗΜΑΡ. Το ποτάμι και η ΔΗΜΑΡ συμμετέχουν, το ΚΙΝΑΛ αποφάσισε να μην συμμετέχει, είναι δική τους απόφαση αυτή και λανθασμένη. Θέλω να τονίσω ότι είναι μια ανοιχτή πρόσκληση”.

Τέλος, η κ. Κατσέλη δήλωσε ότι: “Είναι πραγματικά στιγμή να αφήσουμε πίσω τις αψιμαχίες του παρελθόντος. Πολιτική σημαίνει να βάλουμε τις ερωτήσεις που απασχολούν τον κόσμο, να ξανάρθουμε και να αποκτήσουμε τα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο. Πως θα αντιμετωπίσουμε το θέμα της υπερχρέωσης, το ζήτημα ότι πολλές οικογένειες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, πως έρχεται μετά μια τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που θα χάσουν στην Ελλάδα την δουλειά τους χιλιάδες άνθρωποι. Πως προετοιμαζόμαστε για αυτό;

Αυτές είναι οι μεγάλες ερωτήσεις. Θέλω να πω ότι πως θα κινητοποιήσεις τον πολίτη; Πως θα ρυθμίσεις τις αγορές που θα προάγεις την κοινωνική δικαιοσύνη, πως θα συνδέσεις το οικολογικό με το πολιτικό, όπου έχει τεράστια σημασία για εμάς; Και τέλος πως αλλάζεις την διακυβέρνηση της Ευρώπης έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν πραγματικότητα”;

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος