Κυβερνητικές πηγές: Σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα και εκτίμηση για ήσυχο καλοκαίρι

Με διαπίστωση ότι «δεν υπάρχει κινητικότητα στο πεδίο, όπως το 2020», κυβερνητικές πηγές διατυπώνουν εκτίμηση για «ήσυχο καλοκαίρι», στον απόηχο της συνόδου του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα έχει πάντα ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου αλλά δεν θα σταματήσει να θίγει την προκλητικότητα της Τουρκίας, τόνισαν οι ίδιες πηγές, ενώ το πρόσημο χαρακτηρίζεται θετικό για την Αθήνα με «απτά αποτελέσματα από την διπλωματική  αντεπίθεση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι παρά την εμπρηστική ρητορική των τελευταίων εβδομάδων, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έθεσε θέμα σε βάρος της Ελλάδας σε καμία από τις συζητήσεις που συμμετείχε στη Μαδρίτη, ενώπιον των Συμμάχων. Η πόρτα της χώρας μας παραμένει ανοικτή σε διάλογο με την Τουρκία επανέλαβε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι κατέστη σαφές σε όλους ότι στην παρούσα συγκυρία η προσήλωση όλων των μελών του ΝΑΤΟ είναι στην Ουκρανία. Ειδική αναφορά έκανε στα εξοπλιστικά και ανακοίνωσε την πρόθεση να αποκτήσουμε, σε πρώτη φάση, μια μοίρα F-35. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να μεταβούν στις Ηνωμένες Πολιτείες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ για το επίσημο αίτημα της Ελλάδας για την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της πώλησης νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία, σημειώνοντας ωστόσο, ότι απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου.

Την κάθετη αντίθεσή τους με τη θετική ανταπόκριση του Τζο Μπάιντεν στο αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν για την αγορά των F-16 από την Άγκυρα, εξέφρασαν οι ρεπουμπλικανοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκης. Με σκληρή ανακοίνωσή τους χαρακτήρισαν σοκαριστικό το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε την πώληση των F-16 ενώ είχε ακούσει από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη τις ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα.

Πηγή: ΕΡΤ Εκπομπή «Από τις 6»

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος