Βουλή: Συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή για τα μη κρατικά ΑΕΙ – Πιερρακάκης: Έχουν προβλεφθεί οι πιο αυστηρές προϋποθέσεις

Σύνοψη
  • Διονύσης Καλαματιανός: Μίλησε για ευθεία παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, εγκαλώντας την κυβέρνηση για πολιτειακή εκτροπή

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να έρθει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια για ψήφιση. Ωστόσο στην αρχή της συνεδρίασης η αντιπολίτευση έθεσε ζήτημα αντισυνταγματικότητας.

Λαμβάνοντας το λόγο ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε πως έχουν προβλεφθεί οι πιο αυστηρές προϋποθέσεις που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη.

«Η ρύθμιση αυξάνει την επιδραστικότητα του συνταγματικού κειμένου, κάνοντας ένα στέρεο συνταγματικό βήμα» είπε και σημείωσε πως η εγκατάσταση παραρτημάτων μέσω ειδικού τύπου για μη κερδοσκοπικά παραρτήματα τα οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό αφορούν ξένα δημόσια πανεπιστήμια.

Επίσης είπε ότι θα υπάρχει εποπτεία από την ΕΘΑΕΕ. «Δεν θα εξεταστεί καμία αίτηση που δεν περιλαμβάνει λιγότερο από τρεις σχολές ή λιγότερους από 30 καθηγητές» τόνισε. Αν κάποιος δεν μπορεί να μπει στο δημόσιο σύστημα δεν θα μπορεί να μπει και στο μη κρατικό. Θα υπάρχουν και πρόσθετοι όροι πρόσβασης οι οποίοι θα εγκρίνονται από την ανεξάρτητη αρχή και θα πρέπει να είναι ίδιοι με το μητρικό σχήμα, εξήγησε.

Και συμπλήρωσε: «Θα δράσει απολύτως ευεργετικά για τη χώρα μας. Θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες, θα δώσει ευκαιρίες επαναπατρισμού, θα ανακόψει την έξοδο από τη χώρα μας. Θα πρέπει να τελειώσει η εποχή της αυταρέσκειας. Γιατί ενώ έχουμε πολύ ικανούς ανθρώπους στην τριτοβάθμια δεν έχουμε καταφέρει να γίνουμε περιφερειακή δύναμη στην εκπαίδευση. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε σε μεγάλη κλίμακα και να μην φοβηθούμε να το κάνουμε. Να μην έχουμε μια λογική προστατευτισμού γιατί ο προστατευτισμός δεν θα μας προστατέψει. Αυτή είναι η πραγματική απελευθέρωση. Το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή το υφίστασαι. Ήρθε η ώρα να το σχεδιάσουμε. Σας καλώ να τα συμφωνήσουμε και να τα σχεδιάσουμε μαζί. Εθνικά και όχι κομματικά συμφέρον» υπογράμμισε.

Ενστάσεις και σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας και ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Με παρέμβασή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Διονύσης Καλαματιανός, μίλησε για ευθεία παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, εγκαλώντας την κυβέρνηση για πολιτειακή εκτροπή. Με το αίτημα συντάχθηκαν ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καλαματιανός ανέφερε: «Η δημοκρατία μας, το κράτος δικαίου στηρίζεται στην τήρησή του Συντάγματος. Το άρθρο 16 ορίζει ότι η σύσταση και η λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, σχολών ανώτατης εκπαίδευσης από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου απαγορεύεται. Δεν υπάρχει θέμα ερμηνείας η παράκαμψης του Συντάγματος. Υπάρχει ξεκάθαρη παραβίασή του.

Κατά το Σύνταγμα, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν επιτρέπεται να παρέχεται στο πλαίσιο συμβατικών σχέσεων ως παροχή υπηρεσιών. Τα Πανεπιστήμια δεν είναι επιχειρήσεις. Οι φοιτητές δεν είναι πελάτες. Οι καθηγητές δεν είναι εργαζόμενοι που συνδέονται με σχέση εργασίας και υπόκεινται στο διευθυντικό δικαίωμα οποιουδήποτε εργοδότη. Εσείς επιχειρείτε να καταργήσετε ένα συνταγματικό άρθρο με έναν υποδεέστερο τυπικό νόμο. Ακροβασίες επικίνδυνες για το πολίτευμά μας, για τη δημοκρατία μας και το κράτος δικαίου».

«Η σημερινή συζήτησή δεν αφορά τους νομικούς και τους συνταγματολόγους αλλά όλη την κοινωνία. Δεν ακούτε φοιτητές, γονείς, ακαδημαϊκούς» είπε και η εισηγήτρια του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά.

«Καταργείτε την ισότιμη πρόσβαση. Διαλύετε τα πανεπιστήμια στρέφετε την πανεπιστημιακή εκπαίδευση ενάντια στην κοινωνία. Είστε βαθιά ιδεοληπτικοί και στοχοπροσηλωμένοι στην εξυπηρέτηση συμφερόντων μιας μειοψηφίας» είπε κατηγορώντας την κυβέρνηση για εμμονή με την κατάργηση του αρ. 16 και  χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «βαθιά αντιδραστικό».

«Κάνετε την αδικία νόμο. Μας γυρνάτε πίσω στον 19ο αιώνα. Αυτό είναι αναχρονισμός. Μας λέτε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη που δεν επιτρέπει τα ιδιωτικά. Άρα είναι η μόνη χώρα που δεν επιτρέπει το άδικο. Ε, ας είναι τότε και μπράβο στο φοιτητικό και εργατικό κίνημα που το έχει καταφέρει» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως «η ακαδημαϊκή ελευθερία στα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι μέχρι εκεί που επιτρέπουν τα χρήματα του επενδυτή». Και κατέληξε: «Αποσύρετε το νομοσχέδιο. Θα διαλύσει τα πανεπιστήμια μας».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε ο Στέφανος Παραστατίδης ο οποίος σημείωσε πως εκροές φοιτητών έχουν οι χώρες όπου δεν υπάρχουν ισχυρά πανεπιστήμια. «Άρα χρειαζόμαστε ισχυρή τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι ιδιωτικά πανεπιστήμια» πρόσθεσε και συνέχισε «Μας είπατε ότι επεξεργάζεστε το νομοσχέδιο επί επτά μήνες. Με ποιους; Ποιοι το έγραψαν; Γράψατε το νομοσχέδιο μόνοι σας χωρίς καμία διαβούλευση. Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα συνταγματικότητας το οποίο πρέπει να συζητηθεί» είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «διάρρηξη του Συντάγματος», ενώ τόνισε πως το νομοσχέδιο δημιουργεί πραγματικές ανισότητες. Επίσης παρέπεμψε στο σκανδιναβικό μοντέλο συνύπαρξης ιδιωτικών και δημόσιων πανεπιστημίων.

Το νομοσχέδιο παραβιάζει το Σύνταγμα και συνιστά πολιτειακή κρίση, είπε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Μερόπη Τζούφη. «Το νομοσχέδιο απειλεί ανοιχτά όλο το φάσμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παραχωρεί το κατοχυρωμένο δικαίωμα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε ιδιώτες. Παραβιάζει ανοιχτά το άρ16. Η κυβέρνηση το γνωρίζει. Συνιστά να καταργήσει ένα συνταγματικό άρθρο γεγονός που συνιστά πολιτειακή κρίση. Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου για παραβίαση της συνταγματικότητας» είπε και πρόσθεσε: «Θα αγωνιστούμε, ακόμα και να περάσει το νομοσχέδιο, να μην εφαρμοστεί ποτέ. Το μόνο πραγματικά ελεύθερο πανεπιστήμιο είναι το δημόσιο το δωρεάν το ανοιχτό και δημοκρατικό».

Θα καταθέσουμε αίτηση αντισυνταγματικότητας στην ολομέλεια είπε ο βουλευτής της ΚΟ Νίκη, Σπ. Τσιρώνης.

Θεωρούμε το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και ζητάμε να αποσυρθεί, είπε ο βουλευτής της Πλεύσης, Ελευθερίας Σ. Μπιμπίλας.

Το τελικό κείμενο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 7 Μαρτίου και θα ψηφιστεί την επομένη, ημέρα κατά την οποία προγραμματίζεται να μιλήσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ρεπορτάζ Νίκος Τσιμπίδας, Κώστας Κωνσταντόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος