Κριτική της αντιπολίτευσης με αφορμή τις ανακοινώσεις για το ρεύμα (video)

Array

Κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική που ακολουθεί στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή και τις εξαγγελίες του υπουργείου Περιβάλλοντος για το ρεύμα.

Χαρίτσης: Οι Γερμανοί εθνικοποιούν τις εταιρείες φυσικού αερίου 

Η κυβέρνηση επιμένει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των δικτύων, και στην επιδότηση της κερδοσκοπίας, επισημαίνει ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Γερμανία προχωρά στην κρατικοποίηση της Uniper, του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού, στο πλαίσιο των ενεργειών της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η ανακοίνωση του Αλέξη Χαρίτση αναφέρει: 

«Η γερμανική κυβέρνηση ανακοινώνει την εθνικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού Uniper, σε μια ιστορική συμφωνία διάσωσης. Έτσι μπαίνει φρένο στην ενεργειακή κρίση. Εδώ όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει στον αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό συνδυασμό: ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των δικτύων και επιδότηση της κερδοσκοπίας. Μόνη λύση: επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, πλαφόν στα τιμολόγια και φορολόγηση των υπερκερδών. Λύση που μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει».

ΜέΡΑ25: Η επανακρατικοποίηση απλώς της μικρής ΔΕΗ δεν αρκεί για να μπορέσει να υπάρξει πραγματικά ενεργειακή ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το πρόγραμμα του για την ενέργεια αποδέχεται την εμπορευματοποίηση και ανάθεση της παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στην αγορά, εξαγγέλοντας μόνο ότι θα επανακρατικοποιήσει τη μικρή ΔΕΗ. Καμία δέσμευση για μόνιμη κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, παρά μόνο μια προσωρινή αναστολή του (όπως στην Πορτογαλία και Ισπανία). Καμία αναφορά στους ιδιώτες παραγωγούς-παρόχους που έχουν πλέον δεσπόζουσα θέση. Καμία νύξη για ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και επανασύσταση της Μεγάλης Δημόσιας ΔΕΗ.

Ο κ. Τσίπρας, ουσιαστικά από τη ΔΕΘ, διακήρυξε το ολοταχώς πίσω στο 2021, δηλαδή στο καθεστώς προ της πώλησης πακέτου μετοχών της μικρής ΔΕΗ στην CVC. Συνεπώς, το κόστος της επανακρατικοποίησης της μικρής ΔΕΗ δεν θα βρει αντίκρισμα καθώς δεν μπορεί να ανατρέψει την εμπορευματοποίηση του ρεύματος και την ολιγο-πώλησή του από τους ολιγάρχες. Ενώ τέλος, ακόμα κι αυτή η επανακρατικοποίηση της μικρής ΔΕΗ δύσκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, καθώς τη ΔΕΗ πλέον ελέγχει η ιδιωτική CVC.

Γι’ αυτό το ΜέΡΑ25 ζητάει εθνικοποίηση της μικρής ΔΕΗ που σήμερα έχει αγοράσει και διαχειρίζεται η CVC, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ανασυγκρότηση της μεγάλης ΔΕΗ (απορροφώντας τον ΑΔΜΗΕ, τον ΔΕΔΔΗΕ και τους ιδιώτες παραγωγούς-παρόχους) η οποία πρέπει να απομετοχοποιήθει, ώστε να μετατραπεί στον εθνικό ενιαίο παραγωγό, μεταφορέα και πάροχο απο-εμπορευματοποιημένου ηλεκτρικού ρεύματος που θα περάσει σε κοινωνικό έλεγχο, προγραμματισμό και λογοδοσία μέσω της θεσμοθέτησης περιφερειακών και εθνικού ΔΙΑΣΚΕΠ (Διαβουλευτικά Συμβούλια Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών).

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς, ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος