Κριτική της αντιπολίτευσης για τα νέα κυβερνητικά μέτρα: «Πολιτική απάτη – Παράταση αγωνίας και αδικίας»

Κριτική από όλα τα κόμματα δέχεται η κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο.

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας :

«Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε χθες 600€ αναδρομικά σε κάθε καταναλωτή. Μόνο που σήμερα κοστολογεί το μέτρο στα 280 εκ. ευρώ για 4,2 εκ. καταναλωτές. Όποιος κάνει τη διαίρεση καταλαβαίνει το μέγεθος της πολιτικής απάτης που θα αποκαλυφθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  σε σημερινή του ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα.

Σε δεύτερη ανάρτηση προσθέτει: «Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε χθες πολύ θυμωμένος με τις αδικίες που ο ίδιος δημιούργησε. Αποφάσισε ξαφνικά να πολεμήσει την ακρίβεια που δήθεν έφερε ο πόλεμος. Αλλά προσδιόρισε την έναρξή της από αρχές Δεκέμβρη, δηλαδή τρεις μήνες πριν ο πόλεμος ξεκινήσει. Ομολογεί από μόνος του».

ΚΙΝΑΛ: Ο κ. Μητσοτάκης παρατείνει την αγωνία και την αδικία – «Μικρή ανάσα» τα επιδόματα

Κριτική και από το ΚΙΝΑΛ , το οποίο τονίζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης παρατείνει την αγωνία και την αδικία για ακόμη μερικούς μήνες. Τα επιδόματα δίνουν μια μικρή ανάσα αλλά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τονίζει ότι τα μέτρα δεν αποτελούν συνολική απάντηση στο πρόβλημα και προτείνει πλαφόν στη λιανική.

ΚΚΕ: Τροπολογία για κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και άλλα μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών

Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται ότι οι τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία». Οι αιτίες της εστιάζονται στη Ευρωενωσιακή πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, την οποία με συνέπεια εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις εδώ και τρεις δεκαετίες, αλλά και η «πράσινη μετάβαση».

Χαρακτηρίζονται «κοροϊδία» οι επιλογές της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, για την ανακούφιση από την ακρίβεια και τονίζεται ότι πρόκειται για  συγκάλυψη της ενεργειακής φτώχειας και αναδιανομή του οικονομικού βάρους από τους λιγότερο φτωχούς, προς τους εξαθλιωμένους.

Το ΚΚΕ εστιάζει επίσης στην έκθεση του, στην απαξίωση των εγχώριων ενεργειακών πηγών και  μεταξύ άλλων αιτίων, επισημαίνει  ως σημαντικό παράγοντα επιτάχυνσης της αύξησης των τιμών, τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και διαδρομών, οι οποίοι οδήγησαν στη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

K. Bελόπουλος: Πρώτη φορά παραδέχθηκαν το έγκλημα τους

«Ο  κ. Μητσοτάκης ομολόγησε ότι η ρήτρα δημιούργησε υπερκέρδη στους παρόχους. Πρώτη φορά παραδέχθηκαν το έγκλημα τους», τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

«Οι Έλληνες πρέπει να μάθουν ποιοι φταίνε που είναι τόσο ακριβό το ρεύμα. Γιατί φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση με τις πολιτικές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, που μετέτρεψαν την Ελλάδα από ισχυρό εξαγωγέα ρεύματος προ 20ετίας σε εισαγωγέα. Σήμερα η χώρα μας εισάγει το 1/3 των αναγκών της, άλλο 1/3 το παράγει με φυσικό αέριο, που και αυτό το εισάγει και έχει μόνο για το υπόλοιπο 1/3 εσωτερική αυτάρκεια», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

ΜέΡΑ25: Μέτρα υπερχρέωσης των επόμενων γενιών 

«Τελικά η Κυβέρνηση επέλεξε να διαγωνιστεί με την Αξιωματική Αντιπολίτευση σε “ευφυολογήματα” και δεν αναφερόμαστε μόνο στο ότι “η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ”, όπως μας είπε ο άριστος απόφοιτος του Χάρβαρντ, αλλά και στο “έμμεσο πλαφόν” που θα ναι σαν πλαφόν, αλλά δεν είναι και ακριβώς πλαφόν, κάτι δηλαδή σαν το “Δ” του κ. Τσίπρα στην ΔΕΗ, που δεν θα επανέλθει με επανακρατικοποίηση, αλλά με άλλους τρόπους – ίσως να περιμένει κι εκεί κάποια απόφαση του ΣτΕ».

«Απέναντι σε αυτή την κοροϊδία, εμείς θα επιμένουμε στην επιβολή διπλού πλαφόν ανά μονάδα παραγωγής, στο δημοψήφισμα για την κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας, στην επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ και σε ένα μορατόριουμ για να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε όλα δηλαδή εκείνα που πραγματικά θα μπορούσαν να ανακουφίσουν άμεσα την κοινωνία, στεναχωρώντας όμως τους ολιγάρχες προστάτες του μνημονιακού τόξου», καταλήγει η εν λόγω ανακοίνωση.

ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος