ΚΚΕ: Τροπολογία για κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και άλλα μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών

Τροπολογία με μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών, από τις  αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, κατέθεσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους»  που συζητείται στη Βουλή.

Προβλέπεται η κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του ειδικού τέλους για την Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται ότι οι τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία». Οι αιτίες της εστιάζονται στη Ευρωενωσιακή πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, την οποία με συνέπεια εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις εδώ και τρεις δεκαετίες, αλλά και η «πράσινη μετάβαση».

Χαρακτηρίζονται «κοροϊδία» οι επιλογές της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, για την ανακούφιση από την ακρίβεια και τονίζεται ότι πρόκειται για  συγκάλυψη της ενεργειακής φτώχειας και αναδιανομή του οικονομικού βάρους από τους λιγότερο φτωχούς, προς τους εξαθλιωμένους.

Το ΚΚΕ εστιάζει επίσης στην έκθεση του, στην απαξίωση των εγχώριων ενεργειακών πηγών και  μεταξύ άλλων αιτίων, επισημαίνει  ως σημαντικό παράγοντα επιτάχυνσης της αύξησης των τιμών, τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και διαδρομών, οι οποίοι οδήγησαν στη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία.

Το ΚΚΕ προτείνει:

  • Άμεση και πλήρη επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων, χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων, που αυξάνουν τεχνητά την τιμή του λιγνίτη.
  • Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
  • Απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ τμήματα του κεφαλαίου, όπως οι εφοπλιστές, θησαυρίζουν από τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικάνικου LNG.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος