Κουτσούμπας: Απεμπλοκή της Ελλάδας από τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ

Την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που εξυφαίνονται στην περιοχή και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτά, εξέφρασε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην περιφερειακή διάσκεψη κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων των χωρών της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου, της περιοχής του Περσικού Κόλπου και της Ερυθράς Θάλασσας, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό.

Την εισαγωγική ομιλία στην τηλεδιάσκεψη έκανε ο κ. Κουτσούμπας, ο οποίος τόνισε ότι «η μεθοδευμένη και διαχρονική στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ στο Ισραήλ, σε βάρος των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού και άλλων γειτονικών λαών, συμβάλλει στην όξυνση της εγκληματικής επιθετικότητας του ισραηλινού κράτους στην Παλαιστίνη και ευρύτερα στην περιοχή».

«Η ορμητική βιασύνη των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στη διευθέτηση του παλαιστινιακού προβλήματος και άλλων, είναι μέρος της “μεγάλης εικόνας” της έντασης και όξυνσης των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων και ενεργειακών μεγαθηρίων, που συγκρούονται στην Μέση Ανατολή, τη Βόρειο Αφρική, τον Κόλπο, την Α. Μεσόγειο και έχουν προκαλέσει μεγάλες αιματοχυσίες στους λαούς της ευρύτερης περιοχής, της Συρίας, της Λιβύης, της Υεμένης κ.ά.» πρόσθεσε.

«ΗΠΑ και ΕΕ δεν “αποσύρονται”, δεν παραιτούνται και επεξεργάζονται συνεχώς νέα σχέδια ενίσχυσης της γεωπολιτικής επιρροής τους στην περιοχή, αξιοποιώντας όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και άλλα καθεστώτα – συμμάχους τους, σε διαπάλη με ισχυρές ανταγωνιστικές δυνάμεις» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δ. Κουτσούμπας.

Σημείωσε ότι στην Ελλάδα, «η κυβέρνηση της ΝΔ, βαδίζοντας στα χνάρια της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται να αναγνωρίσει ουσιαστικά και πραγματικά το κράτος της Παλαιστίνης, προχωρά στην εγκληματική διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής συνεργασίας, που ψευδώς την παρουσιάζει στο λαό μας ως “λύση” για την ασφάλεια και την ειρήνη έναντι στην επιθετικότητα της αστικής τάξης της ΝΑΤΟικής συμμάχου Τουρκίας».

«Ο δίκαιος αγώνας του λαού της Παλαιστίνης, μπορεί να βρει τη δικαίωση, μέσα από τη συνέχιση της ανυπότακτης πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστές και στους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων της περιοχής, με την ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και δράσης» τόνισε.

Το ΚΚΕ, όπως είπε, «καλεί τους λαούς όλων των κρατών της περιοχής, να αντιπαλέψουν και να αλλάξουν τον σημερινό αρνητικό διεθνή συσχετισμό δυνάμεων και να συνεχίσουν ακόμα πιο ενεργά την έκφραση της πολύμορφης αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, καταδικάζοντας τα καθημερινά εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής σε βάρος των Παλαιστινίων.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε λεπτομερειακά στα στοιχεία των πολύ επικίνδυνων εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, που καθορίζονται «από την πολιτική των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, τους ανταγωνισμούς τους με Κίνα και Ρωσία για τον έλεγχο λιμανιών, φυσικού πλούτου από τους ενεργειακούς κολοσσούς, την εμπλοκή δεκάδων άλλων αστικών τάξεων της περιοχής, που επιδιώκουν τη γεωστρατηγική τους αναβάθμιση».

«Σε αυτή την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων επιδρούν η νέα καπιταλιστική κρίση και οι συνέπειες της πανδημίας» πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι «στο πλαίσιο αυτό επιχειρείται γενικότερης σημασίας “διευθέτηση” στην περιοχή με την σφραγίδα του Αμερικανο-ΝΑΤΟικού παράγοντα και της ΕΕ που αγκαλιάζει την ευρύτερη περιοχή».

Αναφέρθηκε στον επικίνδυνο ρόλο της αστικής τάξης της Τουρκίας και επισήμανε ότι «η στάση από την άλλη μεριά της ελληνικής αστικής τάξης, κλιμακώνει την επιθετικότητα για την γεωστρατηγική της αναβάθμιση, μέσω της συμμετοχής στα σχέδια των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και συνοδεύεται από τα σχέδια της λεγόμενης «συνεκμετάλλευσης» που φτάνει μέχρι την παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο».

«Παρατηρούμε συνολικά, την εμπλοκή κρατών της περιοχής στις “νέες εταιρικές γεωπολιτικές σχέσεις”» είπε ο Δ. Κουτσούμπας τονίζοντας ότι όλα αυτά τα σχέδια δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των λαών της περιοχής.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ όπως κι η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει απολύτως ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική του ΝΑΤΟ, που έχει στόχο την περικύκλωση της Ρωσίας από τη Μαύρη Θάλασσα ως τη Βαλτική. Έχει αποδεχτεί το δόγμα του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος», τα σχέδια για παραπέρα επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια με «οδηγό» τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αναλαμβάνει με προθυμία, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού, το ρόλο «διαύλου» προς τους ανταγωνιστές του ΝΑΤΟ, όπως της Ρωσίας, του «μεντεσέ» στα Βαλκάνια».

«Έχει μετατραπεί σε διευρυμένη, σε σχέση με το παρελθόν, βάση πολεμικής στρατιωτικής εξόρμησης των ΗΠΑ. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ σε σύμπραξη και με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και πριν οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, είναι συνένοχες στην επικίνδυνη μετατροπή της Ελλάδας σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών» είπε προσθέτοντας «έχουν ευθύνες για την οικοδόμηση στενών συμμαχιών με το κράτος του Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ, υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ και με το πρόσχημα δήθεν της «προφύλαξης» από τις επεκτατικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Το ΚΚΕ παλεύει για να απορρίψει ο λαός μας σχετικά εκβιαστικά διλήμματα. Να απορρίψει τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και ταυτόχρονα να μη δεχτεί υποχωρήσεις σε κυριαρχικά δικαιώματα. Να δυναμώσει την πάλη για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ.

Για να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Για την αποδέσμευση από αυτούς τους οργανισμούς, με τον λαό στην εξουσία, ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.

Ταυτόχρονα σε συνθήκες πανδημίας και κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, εξαιτίας των πολιτικών της εμπορευματοποίησης, της ιδιωτικοποίησης, που ακολούθησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ΕΕ, παλεύουμε για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού. Ενώ δυναμώνει η καπιταλιστική κρίση και οι συνέπειες της στα εργατικά – λαϊκά στρώματα δίνουμε τη μάχη για να μην πληρώσει και πάλι ο λαός την κρίση τους» υπογράμμισε.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος