Κοτζιάς στην ΕΡΤ: H σχέση Ελλάδας-ΠΓΔΜ άξονας που σταθεροποιεί τα Βαλκάνια (video)

Το μήνυμα πως δεν υπάρχει για το μέλλον των Βαλκανίων καλύτερη πολιτική από τη συνεργασία Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην εκπομπή «Επόμενη Μέρα» της ΕΡΤ και στον Σεραφείμ Κοτρώτσο. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, εξήγησε ο κ. Κοτζιάς «καταφέρνουμε να σταθεροποιήσουμε αυτή τη χώρα, που δεν θέλουμε να καταστραφεί». 

Ο υπουργός Εξωτερικών ότι το δημοψήφισμα στα Σκόπια κατέστησε σαφές πως το δημοψήφισμα δεν ήταν όρος, ούτε προϋπόθεση, ούτε νομική απαίτηση για την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών. Σε άλλο σημείο, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως το πραγματικό εκλογικό σώμα στα Σκόπια είναι 1,1 εκατ. -1,2 εκατ. και ότι σε αυτό έχει πάρει το «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών πάνω από 50%. «Δηλαδή, και να ψήφιζε όλο το εκλογικό σώμα είναι πάνω από 50%» προσέθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως η αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ «λογικά και έξυπνα για τον άθλιο εθνικισμό που τη διακρίνει αποφάσισε να προσθέσει το “όχι” της, να το προσθέσει στους νεκρούς και στους απόντες και δημιουργεί αυτή την αίσθηση ενός πραγματικά χαμηλού ποσοστού». Το «ναι», συμπλήρωσε ότι πήρε το μέγιστο που μπορούσε να πάρει, παρατηρώντας όμως ότι στους εγγεγραμμένους εκλογείς είναι μόνο 37%.

Παράλληλα σημείωσε ότι η ΠΓΔΜ χωρίς σταθερότητα και συνοχή μπορεί να καταρρεύσει και αυτό θα είναι το χειρότερο σενάριο όχι μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά και για την περιοχή των Βαλκανίων, υποστηρίζοντας ότι η σχέση Ελλάδας-ΠΓΔΜ είναι ένας άξονας που σταθεροποιεί τα Βαλκάνια.

Αποτυπώνοντας τη σημασία αυτής της συνεργασίας, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η σχέση Ελλάδας-ΠΓΔΜ είναι ένας άξονας που σταθεροποιεί τα Βαλκάνια. Η κυβέρνηση θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Είμαστε μια κυβέρνηση των λύσεων. Κατά συνέπεια μια συμφωνία που τη θεωρούμε εξαιρετικά καλή, εξαιρετικά χρήσιμη για τη χώρα και το μέλλον της, που αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας σε όλη τη βαλκανική, με τους οποίους μαζί θα προχωρήσουμε σε μεγάλη ανάπτυξη και στην ένταξή τους στην ΕΕ, μια κυβέρνηση που είναι σοβαρή και είναι κυβέρνηση των λύσεων δεν πρόκειται να παίξει» επισήμανε ο κ. Κοτζιάς, ερωτηθείς αν θα κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών η παρούσα Βουλή.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, σημείωσε: «Είμαστε σοβαρή κυβέρνηση. Και θα έπρεπε να μας αναγνωρίζουν διάφοροι τύποι που το παίζουν εκσυγχρονιστές και έχουν σταθεί απέναντι μας, ότι εμείς κάναμε εξωτερική πολιτική χωρίς να κοιτάμε στο εσωτερικό, πιστεύοντας τι είναι καλό για τη χώρα. Την ξεκινήσαμε εμείς τη διαπραγμάτευση, την κάναμε εμείς, διότι είχαμε σοβαρές ανησυχίες για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την επιρροή τρίτων δυνάμεων που δεν είναι ιστορικά φιλικές μας σε συγκεκριμένους κύκλους των Βαλκανίων. Είμαστε σοβαρή κυβέρνηση και κάναμε σοβαρή διαπραγμάτευση, με σοβαρό αποτέλεσμα».

Ταυτόχρονα, ο κ. Κοτζιάς διαμήνυσε πως «με τα εθνικά συμφέροντα δεν κάνουμε παιχνιδάκια» και προσέθεσε: «Δεν θα κάνουμε αυτά που γίνανε στην αρχή της δεκαετίας του 1990, που έπαιζε η πλειοψηφία της τότε ΝΔ με τη μειοψηφία. Δεν αναφέρομαι μόνο στον Αντώνη Σαμαρά που έφυγε, αναφέρομαι και στους τρεις ηγετικούς παράγοντες της ΝΔ που αναγκάσανε τον (σ.σ. Κωνσταντίνo) Μητσοτάκη να γράψει στον τότε υπουργό Εξωτερικών, τον Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, στη Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν σε διαπραγμάτευση, άστα, γιατί δεν θέλω να κινδυνέψουμε, και γύρνα πίσω. Αυτά έγραφε ο τότε ηγέτης της ΝΔ που τώρα θα έτριβε τα μάτια του αν έβλεπε τι κάνει η σημερινή ΝΔ».

Στην ερώτηση αν θεωρεί δεδομένο ότι υπάρχει πλειοψηφία βουλευτών για να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κοτζιάς απάντησε και «κάτι παραπάνω» και σημείωσε: «Είναι βαθιά δημοκρατική αντίληψη ότι στα μεγάλα εθνικά ζητήματα, σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον της χώρας, σε αυτά τα ζητήματα δεν αποφασίζουν μόνο οι αρχηγοί των κομμάτων. Δεν αποφασίζουν κάποιες προκαταλήψεις, αποφασίζει ο καθένας με βάση την ευθύνη που νιώθει για τη χώρα». Μάλιστα, απευθυνόμενος στη ΝΔ, μίλησε για την ανάγκη ψήφου κατά συνείδηση στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. «Θα έκανα πρόταση στη ΝΔ και στον κ. Τσίπρα, να δώσει ο κ. Τσίπρας το ελεύθερο -και νομίζω ότι το δίνει- πώς θα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει και ο κ. Μητσοτάκης το ελεύθερο για το πώς θα ψηφίσουν οι βουλευτές του. Να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Αν δεν ψηφίσουν κατά συνείδηση οι βουλευτές, τότε το πρόβλημα το έχει η συνείδησή τους. Αν ψηφίσουν κατά συνείδηση, τότε το πρόβλημα θα το έχουν οι αρχηγοί που δεν στέκονται σωστά απέναντι στη συμφωνία» είπε.

Ερωτηθείς αν συνδυαστούν οι εκλογές με τη διαδικασία των Πρεσπών, ήταν κατηγορηματικός: «Όχι. Πρώτα θα κάνουμε κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Το έχουμε συζητήσει με τον πρωθυπουργό».

Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση, είπε πως είναι φορέας του προβλήματος και ότι «της αρέσει να έχει πρόβλημα, να καλλιεργεί το πρόβλημα, την απαισιοδοξία, ότι τίποτα δεν γίνεται, ότι ξέρουμε εμείς να διαχειριστούμε καλύτερα το πρόβλημα». Σημείωσε ότι κάνει μεγάλο λάθος ή δημαγωγεί συνειδητά όποια δύναμη της αντιπολίτευσης λέει ότι θα έρθει και θα διαπραγματευτεί καλύτερη συμφωνία. Παρατήρησε μάλιστα ότι «το ίδιο λέει ο (σ.σ. ηγέτης του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν) Μίτσκοσκι, ο επικεφαλής του αντίστοιχου κόμματος της ΝΔ στα Σκόπια», και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάψουν τη δημαγωγία ότι θα φέρουν άλλη συμφωνία.

Σε ερώτηση για τη θέση του κ. Καμμένου στο θέμα, ότι το δημοψήφισμα είναι άκυρο, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Είμαστε σε μια δημοκρατική κυβέρνηση και υπάρχουν διαφορετικές γνώμες. Το μόνο ζήτημα που έχει ουσιαστικά διαφορετική γνώμη ο κ. Καμμένος είναι το ζήτημα των Σκοπίων. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορές. Αυτό που δεν είναι καλό είναι αυτές οι διαφορές να εκδηλώνονται με μια ένταση -που δεν εκδηλώνεται ελπίζω μέχρι σήμερα- και να ξεφεύγουν από τον πολιτισμένο διάλογο και τον πολιτισμό της Δημοκρατίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως οι κυβερνήσεις πέφτουν μέσα στη Βουλή και με ψηφοφορία. «Όποιος θέλει, όποιος έχει άλλη γνώμη θέτει ένα θέμα στην ψηφοφορία, και ψηφίζουμε, και εκεί ανακαλύπτουμε όλοι τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος ο κ. Κοτζιάς στις εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας την ανάγκη προκαταρκτικών συζητήσεων τόσο ανάμεσα στις δύο κοινότητες όσο και ανάμεσα στις εγγυήτριες δυνάμεις με την Κύπρο, προκειμένου να ξαναρχίσουν οι συζητήσεις. «Ανάμεσα στις εγγυήτριες δυνάμεις, γιατί πρέπει να διευκρινιστεί ποιος και κατά πόσο είναι έτοιμος να βρει μια ουσιαστική λύση στο θέμα των δύο μικρών συνθηκών, τη συνθήκη εγγυήσεων και τη λεγόμενη συνθήκη Συμμαχίας. Αν κάποιος επιμένει να διατηρηθούν ως έχουν, είναι δύσκολο να λύσεις το Κυπριακό» ανέφερε.

Ολόκληρη η εκπομπή «Επόμενη Μέρα»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος