Κορονοϊός: Τα μοντέλα εξόδου σε όλο τον κόσμο και τα συστήματα διαχείρισης

Τα υπέρ και τα κατά σε συστήματα διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού και στα μοντέλα εξόδου κάθε χώρας καθώς και οι παράγοντες που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση τυχόν δεύτερου κύματος, τέθηκαν επί τάπητος, από καθηγητές και επιστήμονες στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας στη διάρκεια της εκπομπής “Δέκα” της ΕΡΤ1 το βράδυ της Τετάρτης.

Κορονοϊός: Τα μοντέλα εξόδου σε όλο τον κόσμο και τα συστήματα διαχείρισης

Οι πιο χαρακτηριστικές δηλώσεις των καλεσμένων:

Στέφανος Κάλης, καθηγητής Ιατρικής Σχολής και Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Χάρβαρντ:

“Βλέπουμε ότι ζεστές περιοχές, όπως η Καλιφόρνια, η Φλόριδα, η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και ειδικά η Αυστραλία έχουν λιγότερα κρούσματα και λιγότερους νεκρούς. Αν συγκρίνουμε τη Δανία με την Ελλάδα, χώρες που πήραν σκληρά μέτρα, θα δούμε ότι η Δανία έχει περίπου 85 θανάτους ανά 1 εκατ. πληθυσμού και η Ελλάδα 15 θανάτους/1 εκατ. πληθυσμού. Ευτυχώς για την Ελλάδα, υπάρχει μια “Ντριμ-Τιμ” ειδικών. Τα μέτρα ήταν αυστηρά, σωστά και στην ώρα τους. Και ο κόσμος τα εφάρμοσε”.

Φίλιππος Φιλιππίδης, καθηγητής Τμήματος Δημόσιας Υγείας του ImperialCollege Λονδίνου:

“Αυτό που άλλαξε την πολιτική των Βρετανών στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας, ήταν το στοιχείο της μεγάλης, συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις, θνητότητας στην επιλογή της “ανοσίας της αγέλης”.

“Ο μηδενισμός των κρουσμάτων δεν επιτυγχάνεται εύκολα, χωρίς απομόνωση μιας περιοχής. Στην Ελλάδα μπορεί κάποια στιγμή να έχουμε μηδέν κρούσματα αλλά αν έρθουν το καλοκαίρι εκατομμύρια τουρίστες, είναι δύσκολο να μην υπάρξουν νέα κρούσματα”.

Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ:

“Σχετικά με τις μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων, να επισημάνουμε ότι ο ιός έχει πολύ καλή σχέση με την υπερμετάδοση. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Αυστρίας, με θέρετρο σκι όπου γίνονταν πολλά πάρτι και το οποίο αποτέλεσε το επίκεντρο της επιδημίας για πολλές άλλες χώρες.

Στη φάση της άρσης του lock down, θεωρώ ανησυχητικό να υπάρξει το φαινόμενο των λεγόμενων “ορφανών” κρουσμάτων, αυτά που δεν συνδέονται με προηγούμενα κρούσματα. Όταν τα “ορφανά” περάσουν τον αριθμό 50 εκεί θα έχουμε θέμα”.

Κώστας Σιέττος, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστημίου Νάπολη.

“Και οι δύο αναλύσεις, στη Χουμπέι και στη Λομβαρδία, έδειξαν ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι 15-20 φορές περισσότερα από τα επιβεβαιωμένα. Ίσως αυτό να ισχύει και για την Ελλάδα.

“Τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ιταλία έγιναν περικοπές της τάξης των 37 δισ. ευρώ. Έκλεισαν πτέρυγες νοσοκομείων και υπήρξαν ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό που υπολογίζονται σε 56.000 άτομα.

“Τα εκτενή περιοριστικά μέτρα στην Ιταλία και σε άλλες χώρες, ουσιαστικά αποτελούν ομολογία χρεωκοπίας του Δημοσίου Συστήματος Υγείας.

“Υπάρχουν μαθηματικές αναλύσεις που δείχνουν ότι ίσως να έχουμε ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο.

“Στη Σουηδία βλέπουμε μια πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, με συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Μπαίνει μπροστά το κέρδος. Ταυτόχρονα, η Σουηδία έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά διαθέσιμων μονάδων ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού, υπάρχουν χιλιάδες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και είναι ακόμα μια απόδειξη ότι επιχειρηματικότητα και Υγεία δεν συμβαδίζουν”.

Γιώργος Γραμματικάκης, πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Κρήτης, πρώην ευρωβουλευτής

“Φανταστείτε ένα απειροελάχιστο μόριο τι καταστροφή έχει φέρει. Μόνο το σύμπαν προκαλεί τέτοιο δέος.

“Οι πειρασμοί για τα αυταρχικά καθεστώτα, μπροστά στην αναμονή μιας μεγάλης δισεπίλυτης οικονομικής κρίσης, θα είναι μεγάλοι. Η Ελλάδα θα το αποφύγει γιατί έχει ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς.

“Είμαι απογοητευμένος από την Ευρώπη. Πάντα ήταν αργή στις αποφάσεις της. Σκεφθείτε το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα και το πόσο υποφέρει η Ελλάδα από την κακή αντιμετώπιση της Ευρώπης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος