Κόντρα Σταϊκούρα-Τσακαλώτου για την προστασία της πρώτης κατοικίας (video)

Την Πέμπτη ψηφίζεται στη Βουλή ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας που παρέχει τη δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών αλλά και διασφάλιση του δικαιώματος παραμονής των οφειλετών στο σπίτι τους με την ιδιότητα του ενοικιαστή ακόμη και σε περίπτωση πτώχευσης. Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε νομοθετικές βελτιώσεις οι οποίες διασφαλίζουν το ακατάσχετο του μισθού και της σύνταξης μέχρι τα 1.250 ευρώ, αλλά και τη δυνατότητα συμμετοχής στον νόμο ακόμη και για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπής της βουλής οι τόνοι ανέβηκαν, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να παρομοιάζει τον Χρήστο Σταϊκούρα με τον «πρώιμο Ρίτσαρντ Γκιρ», όπως είπε, από την ταινία «Pretty Woman», ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ταυτιστεί με τη λέξη «ψεύτης».

Ο κ. Τσακαλώτος είπε πως “τα ψέματα και η αντιπαράθεση με σκονάκια και χωρίς επιχειρήματα κάνουν κακό στη δημοκρατία”, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς που έχουν ακουστεί τις μέρες αυτές, ότι ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που επί ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ο κ. Τσακαλώτος αναρωτήθηκε γιατί έρχεται τώρα αυτό το νομοσχέδιο, αυτές οι ρυθμίσεις οφειλών για τα χρεωμένα νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. “Είναι κάτι που το ζήτησαν οι θεσμοί ή είναι επιλογή της κυβέρνησης, όπως είχε κάνει το 2012 ο Άδ. Γεωργιάδης με τις απολύσεις των γιατρών για να κλέψει τη δόξα του Τόμσεν”, είπε χαρακτηριστικά.

Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από την αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων και όχι από ρευστοποιήσεις, είμαστε σε κρίση ρευστότητας, όχι δηλαδή όπως έκανε ο Ρίτσαρντ Γκιρ στο “Pretty Woman”, που κατέστρεφε επιχειρήσεις, πριν συναντήσει την Τζούλια Ρόμπερτς, συμπλήρωσε.

Υπεραμυνόμενος των ρυθμίσεων, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η λέξη “ψεύτης” έχει ταυτιστεί στη συνείδηση του κόσμου με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση σπεύδει να φέρει τώρα ένα νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια, ο υπουργός σημείωσε πως «είμαστε θετικοί, ως κυβέρνηση, υπό όρους και προϋποθέσεις, να προχωρήσουμε σε όποιες συστημικές λύσεις βοηθήσουν τη μείωση του όγκου των “κόκκινων” δανείων, με ιδιαίτερη προσοχή για τα δημόσια οικονομικά, για την πραγματική οικονομία και για το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Έτσι ξεκινήσαμε το καλοκαίρι του 2019. Έτσι νομοθετήσαμε τον “Ηρακλή” και έτσι θα αξιολογήσουμε την πρόταση της Τραπέζης της Ελλάδος».

Όπως επεσήμανε, «στόχος όλων μας, θεωρώ, στις πτέρυγες εδώ της Βουλής, πρέπει να είναι να μειωθεί ο όγκος των “κόκκινων” δανείων στο τραπεζικό σύστημα και προφανώς να μειωθεί και το ιδιωτικό χρέος των πολιτών, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Άρα, αυτή είναι η θέση μου και για αυτό το θέμα».

Ρεπορτάζ: Εμμανουέλα Αργείτη
Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος