Κοινό μέτωπο Αθήνας & Λευκωσίας ενόψει της πενταμερούς – Επικοινωνία Μπάιντεν με Ερντογάν (video)

«Δεν βοηθούν οι δηλώσεις για δύο κράτη» είναι το μήνυμα που στέλνει ο Νίκος Δένδιας στην Άγκυρα, με αφορμή την Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό που θα γίνει τη Μεγάλη Τρίτη στη Γενεύη. Αθήνα και Λευκωσία προσέρχονται στον διάλογο με μόνο πλαίσιο τις αποφάσεις του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την πάγια θέση για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν, στο περιθώριο της Σύνοδου του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο.

Σε πλήρη συντονισμό, Αθήνα και Λευκωσία οπλίζουν την διπλωματική φαρέτρα με την οποία θα αποκρούσουν τις τουρκικές θεωρίες περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο. Η Τουρκία προσέρχεται στην Πενταμερή με σκοπό να δυναμιτίσει και αυτήν την προσπάθεια.

«Θα ήθελα να πω σε αυτό το πλαίσιο και δημοσίως, ότι η Ελλάδα θεωρεί ότι δηλώσεις που προέρχονται από την Τουρκία περί λύσης δύο κρατών ή συνομοσπονδίας δεν βοηθούν προς την επίτευξη ενός καλού αποτελέσματος» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, στη συνάντηση που είχε με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του Τζόρτζε Ραντούλοβιτς, αναφέρθηκε και στο τρόπο με τον οποίο η Τουρκία επιχειρεί να επεκτείνει την επιρροή της και στα Βαλκάνια.

«Ανησυχούμε πάντα όταν βλέπουμε άλλες χώρες με διαφορετικές, όχι ευρωπαϊκές και όχι φιλικές στην περιοχή μας ατζέντες, να προσπαθούν να σφετεριστούν την παρουσία τους στις χώρες αυτές, επιχειρώντας αναβίωση περασμένων αυτοκρατοριών και μεγαλείων» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Με την Τουρκία να εξακολουθεί να χρησιμοποιεί υψηλούς τόνους σε βάρος της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στην συνέντευξή του στον τηλεοπτικό Alpha ότι μία συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο είναι πάντα χρήσιμη.

«Πάντα έχει νόημα μία συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο… Δεν είμαι σε θέση να σας πω πότε, αλλά η συνάντηση θα γίνει γιατί πάντα πρέπει να μιλάμε και αν πρέπει να διαφωνήσουμε να διαφωνήσουμε ξεκάθαρα για να γνωρίζει ο καθένας πού είναι τα όρια του άλλου» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε ότι «δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση, μπορεί να γίνει στο πλαίσιο μιας Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπως η τελευταία συνάντηση που είχε γίνει στο Λονδίνο».

Στο μεταξύ, οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας δοκιμάζονται σκληρά εξαιτίας της προβληματικής συμπεριφοράς της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με έκθεση που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρατηρείται διολίσθηση του κράτους Δικαίου, της προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων και «συγκρουσιακή και εχθρική» εξωτερική της πολιτική.

«Οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσημα να ανασταλούν, εάν η Άγκυρα συνεχίσει την αυταρχική της πορεία» επισημαίνεται στην έκθεση.

Την ίδια ώρα, το ελληνικό και τα συμμαχικά επιτελεία χαρακτηρίζουν «απόλυτα επιτυχημένη» την μεγάλης κλίμακας διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος 2021» που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη. Το ΓΕΕΘΑ έδωσε στην δημοσιότητα θεαματικό video αεροσκαφών που αποχαιρετούν την Ελλάδα δίνοντας ραντεβού του χρόνου.

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν – Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή, ενώ οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο για συνομιλίες σχετικά με τις διμερείς σχέσεις και περιφερειακά θέματα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μετέφερε στον Ταγίπ Ερντογάν «το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά της, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι οι πρόεδροι Τουρκίας και ΗΠΑ  συμφώνησαν, στην τηλεφωνική επικοινωνία τους, να βελτιώσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επί του στρατηγικού χαρακτήρα της διμερούς σχέσης και ότι είναι σημαντικό να εργαστούν από κοινού ώστε να οικοδομηθεί μεγαλύτερη συνεργασία σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o Τζο Μπάιντεν είπε στον Ταγίπ Ερντογάν ότι σκοπεύει να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές και τις αναγκαστικές εκτοπίσεις των Αρμενίων το 1915.

H Άγκυρα εμφανίζεται ενοχλημένη για την επικείμενη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Τζο Μπάιντεν που αναμένεται το Σάββατο.

«Όσον αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μπορείτε να περιμένετε μια ανακοίνωση αύριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζαλίνα Πόρτερ.

Διαβάστε ακόμη:

Ανάλυση Ν. Μελέτη: Τι σηματοδοτεί για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Ανταποκρίσεις: Λένα Αργύρη (Ουάσιγκτον), Αριάνα Φερεντίνου (Κωνσταντινούπολη)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος