Ανάλυση Ν. Μελέτη: Τι σηματοδοτεί για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Ο διπλωματικός αναλυτής της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης σε ένα πρώτο σχόλιό του για το τηλεφώνημα Μπάιντεν – Ερντογάν λέει ότι «το χάπι δεν χρυσώνεται με το τηλεφώνημα αυτό. Με βάση την ανακοίνωση που ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο πρέπει να ήταν πάρα πολύ έντονη αυτή η συζήτηση και καθόλου ευχάριστη για την τουρκική πλευρά.

Αν αύριο τελικά υπάρχει αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο Μπάιντεν θα πρέπει να είναι πολύ ταπεινωτικό για τον Ταγίπ Ερντογάν. Να έχει μιλήσει σήμερα με τον Αμερικανό Πρόεδρο και αύριο να δεχθεί αυτή την αναγνώριση. Είμαι λίγο επιφυλακτικός μέχρι να δούμε την υπογραφή του κ. Μπάιντεν κάτω από την διακήρυξη που θα  αναγνωρίζει την Γενοκτονία. Υπάρχει αντίθεση από την γραφειοκρατία, να θυμίσω ότι τελευταία στιγμή ο Μπάρακ Ομπάμα είχε κάνει πίσω και αναφέρθηκε σε «Μεγάλη Συμφορά», αλλά πάντως ο κ. Μπάιντεν είναι  πολύ πιο ταυτισμένος με την Αρμενική Υπόθεση και πολύ πιο συνεπής με τις δεσμεύσεις και τις αρχές του και θα είναι μεγάλη έκπληξη εάν κάνει πίσω. Το μήνυμα είχε ήδη σταλεί στην Άγκυρα».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δείξει από την πρώτη στιγμή ότι θα επιδιώξει επανακαθορισμό των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, αναφέρει ο Νίκος Μελέτης, «αλλά στο “καλούπι” το δικό του και όχι σε αυτό που θέλησε να φορέσει στους Αμερικανούς ο κ. Ερντογάν που θα συμβιβάζονταν με την προνομιακή σχέση με την Ρωσία, την σχέση με το Ιράν, τον ηγεμονικό ρόλο στην περιοχή από Καύκασο μέχρι την Λιβύη και το Κέρας της Αφρικής, αυτόνομο και πολλές φορές σε σύγκρουσή με τα αμερικανικά συμφέροντα».

Πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις Αμερικής – Τουρκίας

Για την επόμενη ημέρα στις αμερικανοτουρικές σχέσεις ο Νίκος Μελέτης σχολίασε: «Πραγματικά ενδιαφέρον είναι το πως θα αντιδράσει η Τουρκία. Θα είναι ως ταύρος εν υαλοπωλείο ο κ. Ερντογάν οδηγώντας σε βαθιά κρίση τις διμερείς σχέσεις; Θα αντιδράσει σε άλλα μέτωπα σκληραίνοντας την στάση προκειμένου να δείξει στον κ. Μπάιντεν ότι δεν υποχωρεί σε τέτοιές πιέσεις; Θα είναι στο Κυπριακό, στη Λιβύη, στη Συρία αυτή η σκλήρυνση; Ή μήπως η ένταση και κάποιες ρητορικές εξάρσεις θα είναι το άλλοθι για να επιστρέψει στο μαντρί και να προσπαθήσει να βρει πλέον τους διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον μετά από πολύμηνο μπρα ντε φερ.

Η αντίστροφη μέτρηση για την Πενταμερή

«Είδαμε ανταλλαγή μηνυμάτων τις τελευταίες ημέρες και τουλάχιστον από ελληνικής πλευράς υπάρχει η διάθεση για συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία και των επαφών ακόμη και σε ανώτατο επίπεδο όπως είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης καθώς προφανώς δεν χρειάζεται να εξαφανισθούν πρώτα οι διαφορές για να συνομιλούν οι ηγεσίες των δυο χωρών», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι: «Όμως το επόμενο διάστημα σταθμός κρίσιμος είναι η Πενταμερής που ξεκινά την Τρίτη στην Γενεύη όπου η τουρκική πλευρά θέλει να βάλει στο τραπέζι τις πλέον ακραίες θέσεις, παρακάμπτοντας το πλαίσιο που έχει τεθεί από το ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών. Και το ύφος και το περιεχόμενο των συζητήσεων θα έχει την σημασία του αλλά το κρίσιμο είναι εάν και σε ποια βάση θα μπορέσει ο κ. Γκουτέρες να παρουσιάσει στο τέλος της Πενταμερούς την Μεγάλη Πέμπτη, μια δήλωση που θα δείχνει αν υπάρχει έδαφος για επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος