Κλιμακώνει την επιθετική ρητορική η Άγκυρα – Διπλωματική κινητοποίηση της Αθήνας

Στο στόχαστρο του Τούρκου προέδρου μπήκε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του καταλόγισε πως, ενώ είχαν συμφωνήσει να μην εμπλέξουν τρίτους στην επίλυση των ζητημάτων των δύο χωρών, εκείνος καταφέρθηκε εναντίον της Τουρκίας στο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον. Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία τις κινήσεις της γείτονος και συνεχίζει το χτίσιμο των συμμαχιών της.

Σε εγρήγορση, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, παρακολουθεί η Αθήνα την όλο και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, στον απόηχο της νέας ευθείας αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών από την Άγκυρα. Ξεκάθαρο το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Είναι λυπηρό η χώρα μας να βρίσκεται μέχρι σήμερα αντιμέτωπη με επίσημα διατυπωμένη απειλή πολέμου από τη γείτονα και καθημερινή επιθετικότητα στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της. Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ενεργεί πάντοτε με γνώμονα τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας. Ωστόσο, δεν θα παύσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα δικαιώματά της, λαμβάνοντας κάθε αναγκαίο αποτρεπτικό μέτρο για την ασφάλειά της, αλλά και για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας» δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στη γνωστή προκλητική ρητορική συνέχισε ο Ταγίπ Ερντογάν, εξαπολύοντας εκ νέου προσωπική επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Παρά το γεγονός ότι στη συνάντησή μας ο Μητσοτάκης συμφώνησε να μην φέρουμε τρίτους αναμεσά μας, να συνεννοηθούμε, οι δυο μας, παρόλα αυτά μετά από 2-3 εβδομάδες πήγε στη Γερουσία των ΗΠΑ, σαν να μην κάναμε αυτές τις συναντήσεις, δυστυχώς, μίλησε και κατηγόρησε την Τουρκία, έκανε το ίδιο και στο Νταβός».

Από την Πρίστινα ο Νίκος Δένδιας κάλεσε την Άγκυρα να αποφύγει τη ρητορική των προκλήσεων.

«Οι έντονες εκφράσεις και οι προκλητικές δηλώσεις δεν βοηθούν. Αυτό που πρέπει να κάνει η Τουρκία είναι να απέχει από τέτοιες δηλώσεις. Να φροντίσει ώστε να υπάρχει ηρεμία και οι σχέσεις μας να κινούνται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στην απόπειρα εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών, απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, από την Κοζάνη.

«Ότι και να δοκιμάσει κάνεις στον Έβρο είτε στο Αιγαίο θα σπάσει τα μούτρα του. Έχουμε πάρει τα αναγκαία μέτρα για να φυλάξουμε τα σύνορα της πατρίδας μας, ανέφερε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η Σύνοδος Κορυφής των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, θα βρεθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή στο επίκεντρο του διπλωματικού ενδιαφέροντος.

Για τους κινδύνους του αναθεωρητισμού αλλά και τις προοπτικές συνέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν στο Τελ Αβίβ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τον ισραηλινό ομόλογό του.

Η κυβέρνηση να απαιτήσει, όποιες ευρωπαϊκές εγγυήσεις δοθούν στη Σουηδία και στη Φινλανδία μέχρι την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, να δοθούν στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας: «Ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα θα υπερασπιστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και σε αυτό είναι όλοι οι Έλληνες ενωμένοι συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλιμακώνονται οι προκλήσεις».

Στη Βουλή η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία

Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι τα άρματα μάχης Λέοπαρντ, οι S-300 και αντιαεροπορικά συστήματα που είναι ανεπτυγμένα στα νησιά, δεν πρόκειται να σταλούν στην Ουκρανία.

«Είμαστε δίπλα στους συμμάχους μας… κάνουμε αυτό που κάνουν όλοι και παράλληλα στέλνουμε σαφές μήνυμα σε αυτούς που ασπάζονται αυτόν τον αναθεωρητισμό και λέμε δε θα περάσει. Δεν μπορούμε να τηρήσουμε μια βολική πολιτική αποστάσεων από όλα» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έσπευσε να ενταχθεί σε στρατόπεδο όχι συμμάχων αλλά σχεδίων που ανταποκρίνονται στην πολεμική προοπτική… αυτό είναι το στρατηγικό λάθος της κυβέρνησης».

Τα πυρά εκατέρωθεν συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

«Αποφασίζονται εξαιρετικής σημασίας εθνικά θέματα όπως αυτό χωρίς ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Αυτός ο πόλεμος δεν είναι του λαού, δεν θα τον πληρώσει ο Έλληνας» είπε α ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης

Παρουσία των Αρχηγών και με αφορμή την τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνούς, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έθεσε θέμα διαρροής ευαίσθητων πληροφοριών, βάζοντας στο κάδρο τα στρατιωτικά Επιτελεία.

Όπως είπε «Θα εγείρω θέμα στους αρχηγούς για το ελβετικό τυρί που είναι το σύστημα πληροφοριών που διαρρέουν από τα επιτελεία. Είναι ένα πρόβλημα. Εδώ μιλάνε όλοι. Δεν έχει νόημα η αντικατασκοπεία πλέον».

Μόλις λυθούν τεχνικά ζητήματα της συμφωνίας Ελλάδας και Γερμανίας για την ανταλλαγή των τεθωρακισμένων, κλιμάκιο του Στρατού Ξηράς θα μεταβεί στην Γερμανία για να ελέγξει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα οχήματα μάχης που αποδεσμεύονται για την χώρα μας.

Ο διπλωματικός αναλυτής της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο κ. Ερντογάν επαναλαμβάνεται καθώς σήμερα είπε ακόμα μια φορά αυτά που λέει το τελευταίο διάστημα. «Ενοχλείται από την αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας κι όσο δεν παίρνει τηλεφώνημα ή πρόσκληση από τον Τζο Μπάιντεν η οποία θα έδινε την εικόνα ότι εξομαλύνονται οι μεταξύ τους σχέσεις κι όσο λαμβάνει συνεχείς προειδοποιήσεις από την Ουάσινγκτον να μην πραγματοποιήσει τη νέα εισβολή στη Συρία θα ξεσπά. Και σήμερα επέλεξε να το κάνει στο πλευρό του κ. Μαδούρο υπονοώντας μάλιστα ότι είναι ομοιοπαθείς κι ότι και η Άγκυρα βρίσκεται στo στόχαστρο των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα».

O δημοσιογράφος της ΕΡΤ πρόσθεσε ότι αύριο ολοκληρώνεται η διακλαδική άσκηση ΕΦΕΣ των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με τη συμμετοχή 37 χωρών. «Η τελική της φάση θα γίνει στη Σμύρνη και περιλαμβάνει αποβατικά σενάρια. Ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να την παρακολουθήσει μαζί με τον εθνικιστή εταίρο του στην κυβέρνηση, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, οπότε καταλαβαίνουμε και ποιο θα είναι το μήνυμα που θα εκπέμψουν από εκεί. Είναι ένα μήνυμα όμως που η Τουρκία διαρκώς διαψεύδει ότι υπάρχει όμως η αυριανή τους παρουσία εκεί θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη της τουρκικής απειλής απέναντι στην οποία η Ελλάδα οφείλει να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την άμυνα και την ασφάλεια των νησιών. Διότι οι αποβατικές ασκήσεις δεν αφορούν ούτε τη Μάλτα ούτε τις Μπαχάμες».

Κλιμακώνει την επιθετική ρητορική η Άγκυρα – Διπλωματική κινητοποίηση της Αθήνας
(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Tουρκική οικονομία σε πτώση: Καταρρέει η τουρκική λίρα – Η… απάντηση Ερντογάν στο πρόβλημα

Mε τη λίρα να έχει χάσει 22% της αξίας της από την αρχή του χρόνου η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας χειροτερεύει κάθε μέρα που περνάει. Ύστερα από έξι μήνες φαινομενικής σταθεροποίησης το τουρκικό νόμισμα οδεύει ολοταχώς προς την κατάρριψη νέου ιστορικού αρνητικού ρεκόρ. Το μεσημέρι η ισοτιμία του δολαρίου άγγιξε και πάλι τις 18 λίρες.

«Οι ισοτιμίες έτσι είναι: σήμερα ανεβαίνουν, αύριο πέφτουν…» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global δεν συμμερίζεται αυτή την απλοϊκή εκτίμηση.

Τονίζει πως εάν οι πιέσεις προς τη λίρα συνεχιστούν υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος να επιβληθούν πρόσθετα capital controls πέρα από αυτά που επιβλήθηκαν τον Ιανουάριο και αφορούσαν τις εξαγωγές.

Οι αναλυτές αποδίδουν αυτή τη νέα επιδείνωση στην εμμονή του Ταγίπ Ερντογάν με τα χαμηλά επιτόκια και τις εξαγγελίες για περαιτέρω πτώση τους τη Δευτέρα παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός καλπάζει πέρα από το 73% επισήμως.

Ο κόσμος για να ξεγελάσει την απόγνωσή του γιόρτασε το γεγονός έξω από παζάρι με νταούλια και ζουρνάδες!

«Σέρνετε την Τουρκία προς την καταστροφή» λέει ο Κεμάλ Κιλιντζάρογλου.

Μετά την παρέμβαση του για σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας ο υπουργός Οικονομικών καθησύχαζε τον λαό.

«Αυτή την στιγμή η λίρα βρίσκεται στο πιο αδύναμο σημείο της. Αλλά οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν» σημείωσε ο Νουρεντίν Νεμπαντί.

Κλιμακώνει την επιθετική ρητορική η Άγκυρα – Διπλωματική κινητοποίηση της Αθήνας
(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Οι καθημερινές αυξήσεις στα αγαθά όμως σφίγγουν σαν θηλιά τον λαιμό τους.

Χαρακτηριστικά όσα δηλώνει κάτοικος της Κωνσταντινούπολης: «ακόμα δεν αρχίσαμε να αγοράζουμε φρούτα και ήδη έχουμε ξοδέψει 150 λίρες».

«Πέρυσι 10 αγκινάρες κόστιζαν 20-25 λίρες. Τώρα 10 αγκινάρες κοστίζουν 70-80 ακόμα και 100 λίρες. Καταλαβαίνετε; Πώς να τις αγοράσουν; Μιλάμε για 100 λίρες» λέει πωλητής.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να βρει οδούς διεξόδου που μετά τις χώρες του Κόλπου οδηγούν στην Βενεζουέλα.

Υποδέχθηκε στην Άγκυρα περιχαρής τον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο που ήρθε με χρυσές υποσχέσεις για διευρυμένη οικονομική συνεργασία. Σε εμπόριο εξορύξεις και τουρισμό.

«Τρέχοντα στοιχεία δείχνουν πως φέτος η εμπορική συνεργασία μας (με την Βενεζουέλα) μπορεί να φτάσει το ένα εκατομμύριο δολάρια. Θεού θέλοντος σε σύντομο διάστημα θα φτάσει τα τρία εκατομμύρια δολάρια» δήλωσε ο Ταγίπ Ερνογάν.

Ο Νικολάς Μαδούρο δεν έκρυψε την χαρά του για την επίσκεψη. Σύμφωνα με αναλυτές αποφάσισε το ταξίδι αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες απόκλεισαν την Βενεζουέλα από την Σύνοδο των χωρών της Αμερικής και ο Ταγίπ Ερντογάν με την σειρά του θέλει να στείλει μήνυμα στον Τζο Μπάιντεν ότι δέχεται όποιον ηγέτη του κόσμου θέλει, ακόμα και τους ανεπιθύμητους από τη Δύση.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης, Κάλλη Λέκκα – Ανάλυση: Νίκος Μελέτης 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος