Ν. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή: Έχουν αποσταλεί στην Ουκρανία πυρομαχικά, βλήματα & εκτοξευτές

Σε φορτισμένο κλίμα ενημερώνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για την αποστολή αμυντικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία. Το υλικό αυτό, όπως είπε, προέρχεται από τα αποθέματα, και δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακό υλικό για τις ένοπλες δυνάμεις.

Στη δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στη στάση της χώρας μας στον πόλεμο και περιέγραψε την κατάσταση στο μέτωπο στην Ουκρανία.

Για την αποστολή αμυντικού υλικού, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι πρόκειται για πυρομαχικά, βλήματα και κάποιους εκτοξευτές, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, όπως είπε, για λόγους εμπιστευτικότητας στη συγκεκριμένη συνεδρίαση που είναι δημόσια.  Διευκρίνισε ότι αυτό δεν γίνεται γιατί υπάρχει κάποια διάθεση απόκρυψης ή κάποιο έλλειμμα διαφάνειας αλλά ακριβώς για λόγους εμπιστευτικότητας, δίνοντας το περιθώριο στις αντιπροσωπείες των κομμάτων να ενημερωθούν σχετικά με λεπτομέρειες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αυτό πυροδότησε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και των άλλων κομμάτων, καθώς όσοι είχαν ταχθεί υπέρ της ανοιχτής συνεδρίασης της Επιτροπής και όχι κεκλεισμένων των θυρών, επιθυμούσαν λεπτομερή ενημέρωση γιατί, όπως υποστηρίζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι τέτοιο δεν θα έμενε μόνο στην περιγραφή του υλικού που αποστέλλεται αλλά θα ήταν και μία ευκαιρία για να αναλάβει το κάθε κόμμα της ευθύνες του.

Όσον αφορά στην ανταλλαγή των τεθωρακισμένων, δηλαδή τα παλαιότερου τύπου που πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία και να αντικατασταθούν από πιο σύγχρονα από τη Γερμανία, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε ότι είναι μια συμφωνία υπό διαπραγμάτευση, ότι είναι πολύ σημαντικός ο χρονισμός, το χρονικό σημείο που θα γίνει αυτή η ανταλλαγή ώστε να μην υπάρξει κανένα επιχειρησιακό κενό στην άμυνα της χώρας, ούτε για μία ώρα.

Ο υπουργός ανέφερε ότι πρέπει να διευκρινιστούν οι τεχνικοί όροι. Όπως είπε, αντιπροσωπεία από το Γενικό Επιτελείο Στρατού πρόκειται να βρεθεί στη Γερμανία και να επιθεωρήσει «τι πρόκειται να λάβουμε», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα πάρουμε γουρούνι στο σακί».

«Συντασσόμαστε με τους συμμάχους μας, κάνουμε τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο από αυτό που κάνουν όλοι και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον ουκρανικό λαό, ενώ παράλληλα στέλνουμε και ένα σαφές μήνυμα προς όλους αυτούς που ασπάζονται αυτόν τον αναθεωρητισμό. Και λέμε ότι δεν θα περάσει» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Θα θέλατε, σε περίπτωση που η Ελλάδα βρισκόταν σε κατάσταση αμύνης, στα υπόλοιπα κοινοβούλια, τα ευρωπαϊκά, να γινόταν η ίδια αυτή συζήτηση με την ίδια τουλάχιστον λογική των ισαποστάκηδων;» είπε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Οι Αμερικανοί τα εκθέτουν, οι ευρωπαϊκές χώρες τα εκθέτουν, εμείς γιατί όχι;» ρώτησε ο  αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Τσίπρας.

«Κύριε Τσίπρα, δεν είμαι ο Πορτογάλος υπουργός Άμυνας, ούτε ο Λουξεμβούργιος. Όταν βγάζω προς τα έξω αμυντικά στοιχεία, πρέπει να το κάνω με ιδιαίτερη ευθύνη» απάντησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ρεπορτάζ: Εμμανουέλα Αργείτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος