Κ. Μητσοτάκης: H Tουρκία να σταματήσει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού (video)

Array

Επίθεση στην Τουρκία για εργαλειοποίηση των μεταναστών εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κάνοντας τον απολογισμό της διαχείρισης του μεταναστευτικού την τελευταία τετραετία. «Οι συμμορίες της απέναντι όχθης στέλνουν τους μετανάστες έρμαια του καιρού» δήλωσε κατά την παρουσίαση του απολογισμού των τελευταίων τριών ετών από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Τη στρατηγική της Αθήνας στο προσφυγικό ζήτημα ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφενός επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα προστατεύει τα σύνορα της και εργάζεται για την ενσωμάτωση όσων δικαιούνται άσυλο, αφετέρου καλώντας την Τουρκία να σταματήσει την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός: «Οι εξ ανατολών γείτονές μας συχνά μετατρέπουν τον ανθρώπινο πόνο σε μοχλό εξυπηρέτησης εθνικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων τους. Η Άγκυρα οφείλει να τηρεί τα συμφωνηθέντα και οφείλει να συμμορφωθεί με την κοινή δήλωση ευρωπαϊκής ένωσης Τουρκίας του 2016».

Από τον Μάρτιο του 2016 όταν και υπογράφηκε η συμφωνία με την Ένωση, η Τουρκία έχει δεχτεί την επιστροφή λιγότερων από 2.000 ανθρώπων, ενώ ουσιαστικά αγνοεί την υποχρέωση καταπολέμησης των παράνομων δικτύων διακινητών. Η Ελλάδα δίνει έμφαση στη μετανάστευση με κανόνες υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης: «Είμαστε συγχρόνως σθεναρά απέναντι, στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης και έχουμε χρέος να το διαφυλάξουμε. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πρόκληση που θα προκύψει στο Μεταναστευτικό».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση του Υπουργείου Μετανάστευσης, οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί κατακόρυφα. Ενώ το 2015 το 75% των παράνομων εισόδων στην Ευρώπη έγιναν μέσω Ελλάδας, το 2022 το ποσοστό έπεσε στο 5%. Πέρσι οι ελληνικές αρχές απέτρεψαν την είσοδο 250.000 μεταναστών στον Έβρο και 45.000 στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα συνεχίζει την προπαγάνδα, κατηγορώντας Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση για θανάτους προσφύγων και μεταναστών σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, ανέφερε: «Ο απάνθρωπος μηχανισμός μεταξύ της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Frontex συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο. Συνεχίζουν τις ενέργειές του σκοτώνοντας ανθρώπους στα νερά της Μεσογείου».

Δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς προς την Άγκυρα ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε, απ’ τον Άγιο Μαρίνο, τους κινδύνους που ελλοχεύουν πίσω απ’ την αναθεωρητική λογική συγκεκριμένων χωρών. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών: «Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μας υπενθυμίζει ότι οι αναθεωρητικές ατζέντες μπορούν να οδηγήσουν στην αποσταθεροποίηση και την ένοπλη σύγκρουση. Είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να προσανατολίζονται στη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας».

Νέα γεώτρηση στο τεμάχιο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ προανήγγειλε η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος