Κ. Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Οι Τούρκοι μετατρέπουν τον ανθρώπινο πόνο σε μοχλό εξυπηρέτησης εθνικών σκοπιμοτήτων

Array

Επίθεση στην Τουρκία για εργαλειοποίηση των μεταναστών προκειμένου να εξυπηρετήσει τα εθνικά της συμφέροντα εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κάνοντας τον απολογισμό της διαχείρισης του μεταναστευτικού την τελευταία τετραετία. Χαρακτήρισε το μεταναστευτικό μεγάλη πρόκληση που δοκιμάζει τις αντοχές όχι μόνο της χώρας μας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.

Απαριθμώντας τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στην Τουρκία το δρόμο τήρησης της συμφωνίας του 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είπε «οι εξ ανατολών γείτονές μας συχνά μετατρέπουν τον ανθρώπινο πόνο σε μοχλό εξυπηρέτησης εθνικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων τους[…] Οι σαφείς αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδυναμώνονται όταν δεν εφαρμόζονται η Άγκυρα οφείλει να τηρεί τα συμφωνηθέντα και οφείλει να συμμορφωθεί με την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας του 2016[…] Πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στη συνεργασία ευρωπαϊκής ένωσης Τουρκίας και στη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας στο ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού».

«Το Μεταναστευτικό είναι ένα στοίχημα διαρκείας που απαιτεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ετοιμότητα, αλλά και ένα πεδίο παραγωγής μύθων και fake news», τόνισε, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Είναι καιρός να δούμε υπεύθυνα και μερικές άλλες πτυχές[…] όπως τη δράση ορισμένων ΜΚΟ που δεν υπηρετούν το ρόλο τους[…] κάποια στιγμή να διαχωριστεί η ήρα από το στάρι[… ] Κάποιοι έστησαν ανθελληνική πλεκτάνη με δήθεν θύματα σε ελληνικό έδαφος[…] απεδείχθη ύπουλη προπαγάνδα με ανύπαρκτη τη “μικρή Μαρία” που τάχα έχασε τη ζωή της από τσίμπημα σκορπιού[…]Σημειώνω ότι αν και διεθνή μέσα βρήκαν έστω και αργά το θάρρος να ανασκευάσουν, κάποιοι στην πατρίδα μας δεν είχαν το σθένος να πουν μία απλή συγγνώμη…».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, πραγματοποιώντας ειδική μνεία στην αντιμετώπιση του ζητήματος με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

«Οι δυνάμεις μας, κυρίως στο Λιμενικό μας, έχουν σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα χάνονταν στα νερά του Αιγαίου, εκεί που τους στέλνουν έρμαια του καιρού οι συμμορίες της απέναντι όχθης[…] Παραπάνω από 1.500 από αυτά τα προσφυγόπουλα έχουν μετακινηθεί σε άλλες χώρες, πολλά έχουν επανενωθεί με τις οικογένειές τους. Όσα παραμένουν εδώ, είναι όλα σε ασφαλείς δομές».

«Η χώρα μας εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Δίνουμε έμφαση στην μετανάστευση με κανόνες, με κριτήρια, σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες. Και είμαστε συγχρόνως σθεναρά απέναντι στα κυκλώματα λαθροδιακινητών που εκμεταλλεύονται ανθρώπους μέσω της παράνομης μετανάστευσης» τόνισε από την πλευρά του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα Ταμεία Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Τα Ταμεία χρηματοδοτούν μέτρα για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, την πάταξη κυκλωμάτων λαθροδιακινητών, ενώ, παράλληλα, δίνουν έμφαση στην προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης και σε δράσεις κοινωνικής ένταξης.

Πηγή: ΕΡΤ, Επιμέλεια: Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος