Κ. Μητσοτάκης: Έχει καταγραφεί πρόοδος στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αλβανία

Array

Διήμερη επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μετάσχει σήμερα στις εργασίες της Συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα, καθώς είναι η πρώτη φορά, που ανάλογη Σύνοδος φιλοξενείται σε χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ένωση. Μετά το πέρας της Συνόδου, θα έχει διμερείς συναντήσεις με την αλβανική ηγεσία.

Στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ έχει καταγραφεί πρόοδος και πιστεύω ότι προσεγγίζουμε την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό για την παραπομπή του θέματος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, τόνισε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη σύνοδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τέτοιες εκκρεμότητες με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όπως είπε αυτό θα επιδιώξουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση.

Όπως είπε «θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω με τον φίλο Αλβανό πρωθυπουργό, τον Έντι Ράμα, και το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων μας ζωνών. Έχει γίνει πρόοδος το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών και πιστεύω ότι προσεγγίζουμε πια στην ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό προκειμένου να παραπέμψουμε το θέμα στο δικαστήριο της Χάγης. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τέτοιες εκκρεμότητες με μοναδικό γνώμονα το διεθνές δίκαιο και αυτό θα επιδιώξουμε να κάνουμε και με την Αλβανία».

Σε ό,τι αφορά την προοπτική ενσωμάτωσης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί όπως είπε για πρώτη φορά τέτοια Σύνοδος φιλοξενείται σε χώρα υποψήφια προς ένταξη, ενώ υπενθύμισε ότι η όλη διαδικασία εκκίνησε από τη Θεσσαλονίκη το 2003. Σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις με την Αλβανία ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η βούλησή μας είναι να βάλουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε τροχιά ακόμη μεγαλύτερης προσέγγισης.

«Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων γίνεται για πρώτη φορά σε χώρα υποψήφια για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, εδώ στα Τίρανα. Θέλω να θυμίσω ότι η διαδικασία προσέγγισης των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το 2003. Από τότε πέρασε πολύς χρόνος, όμως έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα σημαντική πρόοδος και η Ελλάδα θα εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προφανώς συμπεριλαμβανομένης και της Αλβανίας και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός η ευρωπαϊκή οικογένεια έχει αντιμετωπίσει με τη δέουσα πολιτική σημασία την προσέγγιση των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρώπη. Είμαι επίσης ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής θα έχω επίσημες διμερείς με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της φίλης Αλβανίας. Είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Αλβανία από το 2009 κι αυτό από μόνο του σηματοδοτεί το γεγονός και τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της αλβανικής κυβέρνησης να βάλουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε μία νέα τροχιά ακόμα μεγαλύτερης προσέγγισης» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα εξέφρασε την λύπη του, γιατί όπως είπε λόγω των καιρικών προβλέψεων δεν θα μπορέσει να επισκεφθεί τις περιοχές όπου ζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας. «Θα κάνουμε την συγκεκριμένη επίσκεψη το συντομότερο δυνατό. Θέλω να επισκεφτώ τους ομογενείς μας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος