Ηλίας Νικολακόπουλος: «Μάς έκανε όλους και όλες να αναζητούμε τον καλύτερο εαυτό μας»

Από τη γενιά των αντιδικτατορικών αγωνιστών, των πανεπιστημιακών που με τις γνώσεις τους στάθηκαν δίπλα στις συλλογικές προσπάθειες για να προοδεύσει η κοινωνία, με αρθρογραφία και συγγραφικό έργο, αλλά και με παρουσία σε κοινωνικές και πολιτικές δράσεις και σε επιστημονικές συναντήσεις, ο Ηλίας Νικολακόπουλος, έφυγε από τη ζωή στα 75 του χρόνια από ανακοπή καρδιάς ενώ κολυμπούσε. Εκτός από τις ανακοινώσεις των πολιτικών κομμάτων, την οδύνη τους εξέφρασαν τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) για το θάνατο του Ηλία Νικολακόπουλου που υπήρξε πρόεδρός τους.

Όπως ανακοίνωσαν τα ΑΣΚΙ: «Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) ανακοινώνουν με βαθιά οδύνη το θάνατο του προέδρου του Διοικητικού τους Συμβουλίου Ηλία Νικολακόπουλου.

Είμαστε όλες και όλοι συγκλονισμένοι.
Ο Ηλίας δεν ήταν απλώς ο πρόεδρος μας.

Ήταν ένας μαχητικός αγωνιστής κατά της δικτατορίας, συμμέτοχος της συλλογικής περιπέτειας της Αριστεράς, παρών μέχρι την τελευταία μέρα στις συλλογικές αναζητήσεις της νέας εποχής.

Ήταν ένας πρωτοπόρος της έρευνας που άνοιξε νέους δρόμους, αναμετρήθηκε με δύσκολα ερωτήματα, ενέπνευσε πολλούς και πολλές που είχαν την τύχη να διασταυρωθούν μαζί του.
Ήταν πάνω από όλα ένας δοτικός άνθρωπος που με το παράδειγμά του μας έκανε όλους και όλες να αναζητούμε τον καλύτερο εαυτό μας.

Τα λόγια είναι φτωχά.
Αποχαιρετούμε τον Ηλία Νικολακόπουλο.

Και θα κρατάμε για πάντα τη λάμψη της ανατροπής που σφράγισε τη σκέψη, το βλέμμα και το μειδίαμα του Ηλία μας».

Ηλίας Νικολακόπουλος: «Μάς έκανε όλους και όλες να αναζητούμε τον καλύτερο εαυτό μας»To βιογραφικό του σημείωμα

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος ήταν πολιτικός επιστήμονας και ομότιμος καθηγητής εκλογικής κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις σε εκπομπές ανάλυσης δημοσκοπήσεως και εκλογικών αποτελεσμάτων.

Γεννήθηκε 1947 στην Αθήνα και σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Λωζάννη. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη θεωρία πιθανοτήτων στο Πανεπιστήμιο του Παρισίου 6 και το 1984 αναγορεύθηκε διδάκτωρ του τμήματος νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με ειδικότερο αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία και τις εμπειρικές έρευνες πολιτικής κουλτούρας

Το 1986 εξελέγη λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2003 τακτικός καθηγητής.

Από το 1986 έως το 2014 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (αρχικά ως Λέκτορας και από το 2003 ως Καθηγητής) και διετέλεσε επί 8 χρόνια υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία».

Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα με το Centre d’ Etudes de la Vie Politique Francaise (CEVIPOF) στο Παρίσι, με το CIS (Centro de Investigaciones Sociologicas) στην Μαδρίτη, καθώς και με τα Πανεπιστήμια Βουδαπέστης και Μαδρίτης (Universita Autonoma).

Από το 1984 έως σήμερα έχει δημοσιεύσει επτά αυτοτελή έργα (τα δύο σε συνεργασία με άλλους), είχε την επιμέλεια έξι συλλογικών τόμων, ενώ τα δημοσιευμένα άρθρα του σε θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ιστορίας ξεπερνούν τα 40.

Ηλίας Νικολακόπουλος: «Μάς έκανε όλους και όλες να αναζητούμε τον καλύτερο εαυτό μας»
Φωτο από την παρουσία του στη διπλή βιβλιοπαρουσίαση των βιβλίων «ΕΛΛΗ» του Φρίξου Πρωτογερέλλη και «ΠΟΡΤΕΣ» της συζύγου του Φιφής Πρωτογερέλλη, την Κυριακή 29/9/2019 στη Ριζούπολη.

Υπήρξε αρκετά χρόνια συνεργάτης του τηλεοπτικού σταθμού Mega Channel αρθρογράφησε σε εφημερίδες και διατηρούσε την εκπομπή ιστορικού περιεχομένου “Στο Κόκκινο”.

Συχνά έδινε το παρόν σε εκδηλώσεις με θέματα διάσωσης της ιστορικής μνήμης.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ είχε τεθεί πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής από τον Αλέξη Τσίπρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος