Η στάση Ελλάδας & Τουρκίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Η Ελλάδα και η Τουρκία δηλώνουν ότι θέλουν να κρατήσουν ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ τους, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 Ιουνίου. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ευχή της Αθήνας να βρεθεί ένα modus vivendi με την Άγκυρα.

«Θα ευχόμασταν και ευχόμαστε να μπορέσουμε να βρούμε ένα modus vivendi με την Τουρκία. Όμως για να μπορέσει να επιτευχθεί αυτό θα έπρεπε και η Τουρκία να διανύσει μία πολύ μεγάλη απόσταση» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη μία πλευρά χαιρετίζει τον δίαυλο επικοινωνίας με την Αθήνα αλλά εμμένει από την άλλη τόσο στα δυο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο, όσο και στο διαμερισμό των πόρων στη Μεσόγειο.

«Οι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο είναι στο χέρι μας να γίνουν αφορμή για συνεργασίες και όχι για ανοίγουν μέτωπα» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Επικριτικός για τα σχέδια της Άγκυρας περί διχοτόμησης της Κύπρου, εμφανίστηκε ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Αυτό που δεν δεχόμαστε είναι να μετατραπεί η Κύπρος σε προτεκτοράτο της Τουρκίας μέσα από εγκάθετους, μέσα από παρεμβάσεις που όλοι ανεξαίρετα παρακολουθούμε και όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών θα είναι και η Τουρκία, με Ευρωπαίο αξιωματούχο να σημειώνει:«Οι υπουργοί θ’ αξιολογήσουν τις σχέσεις με την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή έχουμε ήρεμη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας έχουν βελτιωθεί. Υπάρχει αρνητικό στοιχείο που αφορά το θέμα της Κύπρου καθώς η Τουρκία προσέρχεται με τρόπο που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε».

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πραγματοποίησε πτήση με F-16 από την 337 Μοίρα. Ανήμερα της 29ης επετείου από τον χαμό του υποσμηναγού Νικολάου Σιαλμά, πέταξε πάνω και από τον Άη Στράτη.

Λίγες ώρες νωρίτερα, νότια της Κρήτης πραγματοποιήθηκαν αντιαεροπορικές βολές στο πλαίσιο της άσκησης ΛΟΓΧΗ του Πολεμικού Ναυτικού.

«Συγχαρητήρια, πάντα να έχετε τέτοια αποτελέσματα ο Αη Νικόλας στην πλώρη σας» είπε ο Κωνσταντίνος Φλώρος.

Οι βολές έγιναν κατά κατευθυνόμενων στόχων νέας τεχνολογίας που προσομοίωναν απειλή για τα πλοία του στόλου.

Συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν στο Βερολίνο 

Η Άνγκελα Μέρκελ υποδέχτηκε την Παρασκευή στην καγκελαρία τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να συντονίσουν την γαλλογερμανική ατζέντα ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με ξένο ηγέτη στο Βερολίνο μετά την έναρξη της πανδημίας. Βασικά θέματα των συνομιλιών τους τα Ευρωτουρκικά και οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκίας, είπε ότι στόχος είναι μία θετική ατζέντα στον ευρωτουρκικό διάλογο, πάντα με γνώμονα τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Από την πλευρά της, η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε για την Τουρκία ότι «έχουμε διαφορετικές απόψεις αλλά εξαρτόμαστε ο ένας από τον άλλο».  Υπογράμμισε ότι τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος ΕΕ – Τουρκίας είναι το μεταναστευτικό, η Λιβύη και η Συρία. 

Τουρκία – ΗΠΑ: Αδιέξοδο με τους S-400

«Αγκάθι» στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας παραμένουν οι S-400. Η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με τον Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι επιθυμεί στενή συνεργασία με ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επιβεβαίωση για το αδιέξοδο ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ για τους S-400 και μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής Τζο Μπάιντεν – Ταγίπ Ερντογάν ήρθε και από τον σύμβουλο ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος επισήμανε ότι δεν υπήρξε καμία επίλυση στο θέμα των S-400 και ο διάλογος θα συνεχιστεί.

Και η Τουρκία προσπαθεί «να χρυσώσει το χάπι», διατυμπανίζοντας τη συμφωνία που επετεύχθη για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ.

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την θετική συνεργασία μας με τους συμμάχους μας ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Και ενώ η Ρωσία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις όσον αφορά και το Αζερμπαϊτζάν και την πιθανή δημιουργία μιας στρατιωτικής βάσης της Τουρκίας στη χώρα, το ζήτημα που απασχολεί τη Μόσχα και την Άγκυρα είναι το άνοιγμα του τουρισμού.

Η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που οι Ρώσοι έχουν επισκεφτεί περισσότερο εδώ και χρόνια. Μόνο το 2019 επτά εκατομμύρια Ρώσοι επισκέφθηκαν την Τουρκία, σύμφωνα με το CNN TURK.

H Ρωσία είχε περιορίσει την εναέρια κυκλοφορία με την Τουρκία από τις 15 Απριλίου λόγω πανδημίας προκαλώντας σοκ στην τουριστική βιομηχανία.

Αντιπροσωπεία Ρώσων εμπειρογνωμόνων έφτασε στην Αττάλεια προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση. Η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης δήλωσε πως οι πολυπόθητοι Ρώσοι τουρίστες μπορεί να ξεκινήσουν να πηγαίνουν για διακοπές στην Τουρκία από τις 22 Ιουνίου, κάτι που επιβεβαίωσε και ο τούρκος υπουργός Τουρισμού.

Στην Αττάλεια βρέθηκε και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας για τη Σύνοδο συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο Ζοζέπ Μπορέλ είχε συνομιλίες με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με επίκεντρο την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, τη μετανάστευση και το ζήτημα της βίζας.

Πηγή: ΕΡΤ / Γιώργος Σιδέρης, Κάλλη Λέκκα, Ανδριάνα Μαγγανιά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος