Η οικονομία στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης (video)

Νέα κόντρα πυροδότησαν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την ενίσχυση με 150 ευρώ κάθε νέου που ενηλικιώνεται, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε κατοικίες που ασφαλίζονται και την αναμόρφωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Από την Πάργα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευσή του για καλύτερους μισθούς την επόμενη τετραετία, λέγοντας: «Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία που ο μέσος μισθός θα πάει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος θα πάει κατ’ ελάχιστον στα 950 ευρώ. Ογδόντα-τρία δισεκατομμύρια κοστολογήθηκε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, προσέξτε, όχι από εμάς, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Από εμένα, όμως, όπως έλεγα και στην Παραμυθιά, παραμύθια δεν θα ακούσετε. Παραμυθάδες θα ψάξετε να βρείτε αλλού. Ήταν αυτοί που σας έταζαν ότι θα σκίσουν τα μνημόνια».

Nέα επίθεση στον πρωθυπουργό με αιχμή τις εξαγγελίες για τους νέους εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι δείχνουν έλλειψη σοβαρότητας, ερασιτεχνισμό και πανικό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δήλωσε: «Δείχνει και μια αντίληψη για το πώς μπορούν οι ψηφοφόροι να θέλγονται από παροχές της τελευταίας στιγμής. Θέλει ριζική πολιτική, όχι ένα 150αρι στους 18αρηδες. Ξαφνικά θυμήθηκε το επίδομα τέκνου. Σε συνολική αντίληψη για το δημογραφικό απαντά το δικό μας πρόγραμμα. Στέγη, βρεφονηπιακούς».

Πεδίο αντιπαράθεσης και η κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πόπη Τσαπανίδου: «Τελικά, το ψέμα και η προπαγάνδα έχουν κοντά πόδια. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαψεύδει τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Σκέρτσο για τη δήθεν κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ σε 83 δισ. Θα συνιστούσαμε στον κ. Μητσοτάκη να αφήσει τα ψέματα και να ασχοληθεί με την επόμενη τροποποίηση στο δικό του πρόγραμμα, που μόλις δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές έχει καταντήσει “ράβε – ξήλωνε”».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε ότι: «Η κοστολόγηση βασίζεται σε στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού, που συλλέχθηκαν από διαφορετικές Υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και συγκεντρώθηκαν και παρουσιάστηκαν σε ενιαίο πίνακα. Η ποσοτικοποίηση είναι εύκολα επαληθεύσιμη, καθώς βασίζεται κατά κύριο λόγο στους Πίνακες του Προϋπολογισμού».

Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εξακολουθεί να έχει ως σημείο αναφοράς τις τυχοδιωκτικές, όπως τις χαρακτηρίζει, επιλογές του κ. Τσίπρα το 2015.

Όπως επισημαίνει: «Μετά τις “Δήμητρες” του εν δυνάμει κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρουφάκη, η συνιστώσα “των 53” στην οποία συμμετέχουν κορυφαία στελέχη του, όπως ο κ. Τσακαλώτος, προτείνει τοπικά νομίσματα! Στο κείμενο που αναρτήθηκε στις 12 Μαρτίου αναφέρεται επί λέξει: “Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης, θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα), έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά διαθέσιμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων”».

Για θεωρητικά κείμενα κάνει λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Επειδή η ΝΔ δεν θέλει να συγκρίνει πρόγραμμα με πρόγραμμα και να κάνει μια σοβαρή αντιπαράθεση τώρα βρήκε άλλο τροπάρι ανακαλύπτοντας διαφορά συλλογικά θεωρητικά κείμενα.  Εγώ πάλεψα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όταν ο σύμμαχος του κ. Μητσοτάκη Σόιμπλε (και οι δυο στο ΕΛΚ, ας μην το ξεχνάμε) πάλευε για να μας βγάλει έξω».

“Προσφορές” για την αύξηση της πελατείας των ασφαλιστικών εταιριών και “εξαγορές” ψήφων των νέων ανθρώπων, χαρακτηρίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας τις οικονομικές εξαγγελίες, παρουσιάζοντας στο Γκάζι τις θέσεις του κόμματός του για την προστασία της λαϊκής κατοικίας.

«Όλοι μαζί θέλουν να κρύψουν ότι οι πλειστηριασμοί θα συνεχιστούν και θα αυξηθούν, όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί. Η κάλπικη αντιπαράθεση τους επιχειρεί να κρύψει ότι όλοι είναι συνένοχοι στο έγκλημα».

Και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, που επισκέφτηκε λαϊκή αγορά στο Περιστέρι, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για έλλειψη σχεδίου και προγράμματος: «Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι είναι σε πανικό και προσπαθεί να εξαγοράσει την ψήφο του ελληνικού λαού. Θα πάρει το μήνυμα στις 21 Μαΐου. Θα ανήκει στην ιστορία και το παρελθόν».

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25,  Γιάνης Βαρουφάκης, που περιόδευσε στην Κέρκυρα, έκλεισε για άλλη μια φορά την πόρτα μιας μετεκλογικής συγκυβέρνησης: «Ο στόχος μας είναι η πάταξη της Μητσοτάκης ΑΕ και των μετόχων της, που είναι οι ολιγάρχες».

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί συνεχίζουν τις ομιλίες και τις περιοδείες ανά την επικράτεια. 

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Πηγή: ΕΡΤ           

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος