Η «μάχη» επιβίωσης του Ερντογάν: Τι κρύβει η επαναφορά του casus belli με το «βλέμμα» στην Α. Μεσόγειο

Τους πυραύλους “Tayfun” και τις δυνατότητές τους εξήρε για άλλη μια φορά ο Ερντογάν, επανερχόμενος στις απειλές ότι ο βαλλιστικός πύραυλος θα μπορούσε να πλήξει την Αθήνα. «Καθίστε φρόνιμα και δεν θα σας χτυπήσουμε» απειλεί ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ ο Ιμπραήμ Καλίν δηλώνει ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, αν η Ελλάδα αποφασίσει την επέκταση των χωρικών της υδάτων νότια της Κρήτης. «Η Ελλάδα ούτε απειλείται ούτε τρομοκρατείται», απαντά η Αθήνα.

Με το «βλέμμα» στραμμένο και στο εσωτερικό ακροατήριο, ο Ταγίπ Ερντογάν «κραδαίνει» ξανά την πυραυλική απειλή του υπό κατασκευή “Tayfun” κατά της Ελλάδας, «πιάνοντας το νήμα» ακριβώς από εκεί που το άφησε στο τέλος του 2022.

Ερντογάν: Η Ελλάδα θα έχει σοβαρές συνέπειες αν επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στην Κρήτη

Συγκεκριμένα, μιλώντας από το βήμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΡ, δήλωσε: «Τώρα φτιάχνουμε τους δικούς μας πυραύλους. Αναστατώθηκαν οι Έλληνες. Πρωτοσέλιδο οι τίτλοι στις εφημερίδες: “Ξυπνήστε! Θα στείλουν τον (πύραυλο) Tayfun από τη Σμύρνη”. 560 χλμ. το βεληνεκές. Τους λέω: “Δεν αρκεί. Πρέπει να φτάσει τα 1.000 χλμ.”. Άρχισαν τότε οι Έλληνες να λένε πως αυτοί θα χτυπήσουν την Αθήνα. Ηρεμήστε εσείς, καθίστε ήσυχοι και εμείς δεν έχουμε καμία δουλειά με την Αθήνα. Δεν αγγίζουμε αυτούς που δεν μας ενοχλούν».

Παράλληλα, ο Ιμπραήμ Καλίν, στενότερος συνεργάτης του Τούρκου προέδρου, δίνει επίσημο τόνο στο νέο πλαίσιο του casus belli. Για την Άγκυρα πλέον αρκεί η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων ακόμα και για ένα μίλι, προκειμένου να κηρύξει τον πόλεμο στην Ελλάδα.

Ο Καλίν, επίσης, επιβεβαίωσε ότι η τουρκική απειλή πολέμου συμπεριλαμβάνει από εδώ και στο εξής και τα νότια της Κρήτης, δηλαδή επεκτείνεται από το Αιγαίο στην Ανατολική Μεσόγειο. «Μία επέκταση στην Κρήτη στα 12 μίλια σημαίνει ότι ένα τουρκικό πλοίο ή ένα ξένο πλοίο που φεύγει από τη Μαύρη Θάλασσα, τον Μαρμαρά ή το Αιγαίο από τη δική μας πλευρά θα φτάνει στη Μεσόγειο θάλασσα μόνο περνώντας μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Κάτι που δεν μπορούμε να δεχτούμε», είπε.

Η απάντηση της Αθήνας: «Η Ελλάδα ούτε απειλείται, ούτε τρομοκρατείται»

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται στην οδό της νομιμότητας, με πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο και χωρίς καμία διάθεση για υποχώρηση, διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Η χώρα μας είναι μια χώρα ισχυρή, μια χώρα που επιδιώκει τη σταθερότητα, ανυποχώρητη όμως όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία. Είναι μια χώρα που ούτε απειλείται, ούτε ετεροπροσδιορίζεται σε κανένα ζήτημα, ειδικά στα κυριαρχικά δικαιώματα», τόνισε.

Προκλήσεων συνέχεια και στους αιθέρες, με τρία ζεύγη τουρκικών F-16 να πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι στην υπογραφή του πρώτου προγράμματος αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα δίνει… όλα ο Ερντογάν, ενόψει εκλογών

Τα… δίνει όλα πως φαίνεται, ο Ερντογάν στον δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές. Μετά την αύξηση κατά 25% σε μισθούς και συντάξεις, επανήλθε σήμερα 4 Ιανουαρίου ανακοινώνοντας τελικά αύξηση 30%. Εν τω μεταξύ, στην Τουρκία ο πληθωρισμός «καλπάζει».

Οι προεκλογικές εξαγγελίες του Ταγίπ Ερντογάν για αύξηση κατά 25% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, δεν έκανε τους Τούρκους πολίτες να χαμογελάσουν. «Μα δεν φτάνει! Δεν φτάνει, είναι ξεκάθαρο. Αλλά αυτό γίνεται για να εξαπατήσεις τους ανθρώπους. Δηλαδή μας δουλεύουν», είπε χαρασκτηριστικά κάτοικος της Κωνσταντινούπολης.

Οι πραγματικές αυξήσεις δεν ξεπερνούν το 16,4%

Μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να έταξε με μεγάλο ενθουσιασμό μεγάλη αύξηση και να ανακοίνωσε περιχαρής την πτώση του πληθωρισμού, η πραγματική αύξηση που θα δουν οι πολίτες στην τσέπη τους δεν ξεπερνά το 16,4%.

Χωρίς να περάσει ένα 24ωρο, ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να ανακοινώσει επιπλέον 5% αύξηση αφού η κυβέρνηση, εξέτασε, όπως είπε, όλες τις παραμέτρους.

«Ως αποτέλεσμα των μελετών μας σχετικά με τους τομείς που μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω θυσίες (στον προϋπολογισμό), είδαμε ότι μπορούμε να αυξήσουμε αυτό το ποσό στο 30%. Αυξάνουμε το ποσό της κατώτατης σύνταξης από 3.500 λίρες σε 5.500 λίρες», δήλσε ο Ερντογάν.

Συμπλήρωσε ότι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και οι απολαβές των συνταξιούχων θα επανεκτιμηθούν τον Ιούλιο του 2023 και μπορεί να αυξηθούν, ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις.

Ανακοινώσεις για φθηνά στεγαστικά δάνεια – «Φουντώνει» η συζήτηση για πρόωρες εκλογές

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι ανακοίνωνε φθηνότερα στεγαστικά δάνεια για Τούρκους πολίτες μεσαίου εισοδήματος που θέλουν να αγοράσουν νέες κατοικίες.

Τα προεκλογικά «παιχνίδια» Ερντογάν όμως δεν περιορίζονται εκτός της Τουρκίας. Στελέχη του, προσεγγίζουν πλέον και την κυβέρνηση της Συρίας αλλά και στελέχη της αντιπολίτευσης προκαλώντας την ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, πάντως, δεν αποκλείει συνάντηση Ερντογάν – Άσαντ στο μέλλον, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Η «μάχη» επιβίωσης του Ερντογάν: Στον δρόμο προς τις κάλπες με… ιαχές πολέμου

Όσο περνούν οι εβδομάδες και πλησιάζουν οι τουρκικές εκλογές, οι απειλές κατά της Ελλάδας θα πληθαίνουν. Η «μάχη» της κάλπης θα είναι σκληρή για τον Ερντογάν, μια μάχη επιβίωσης όπως λένε πολλοί, και ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι τόσο η διεθνής θέση της χώρας – την οποία ο ίδιος λέει ότι έχει αναβαθμίσει σε ισχυρή περιφερειακή δύναμη – όσο και τα ελληνοτουρκικά, είναι πεδία στα οποία υπερέχει έναντι των αντιπάλων του. Άλλωστεαξίζει να σημειωθεί ότι το αναθεωρητικό, εθνικιστικό αφήγημα του Ερντογάν, η υπόσχεσή του δηλαδή, ότι έως το τέλος του 2023 θα έχει επεκτείνει τα σύνορα της Τουρκίας, στρέφεται κυρίως έναντι της βόρειας Συρίας, αλλά σε δεύτερο επίπεδο και κατά της Ελλάδας, ειδικά στο κομμάτι των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Άρα, η πολυεπίπεδη πίεση κατά της Ελλάδας θα εργαλειοποιηθεί πολύ περισσότερο απ’ αυτά που βλέπουμε έως τώρα.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η απειλή αφορά και την Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα,αφορά τις περιοχές πέριξ της Κρήτης. Κι αυτό, διότι μια πιθανή επέκταση των χωρικών υδάτων από την Αθήνα, θα αποτελούσε ακόμα ένα έμπρακτο βήμα ακύρωσης του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Γενικότερα, μια σειρά εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο ανησυχεί την Τουρκία: Η κίνηση της Αιγύπτου να ανακηρύξει τα θαλάσσια σύνορά της με την Λιβύη. Οι έρευνες της αμερικανικής ExxonMobil υπό τις ευλογίες της Ουάσινγκτον που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η αλλαγή των ισορροπιών στο τρίγωνο Αθήνα – Ουάσινγκτον – Άγκυρα. Η εποικοδομητική συνεργασία της Ελλάδας με Αίγυπτο και Ισραήλ. Όλα τα παραπάνω, δείχνουν ότι τα πράγματα για την Τουρκία δεν πάνε τόσο καλά, με αποτέλεσμα ο εκνευρισμός να είναι ολοφάνερος.

Ρεπορτάζ, Ανάλυση: Πιέρρος Τζανετάκος

Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος