Η ιστορία των debates στην Ελλάδα: 8 τηλεοπτικές «μονομαχίες» από το 1990 έως το 2015

Η ιστορία των debate στην χώρα μας μετρά συνολικά οκτώ τηλεοπτικές αναμετρήσεις. Το 1996 Κώστας Σημίτης και Μιλτιάδης Έβερτ συμμετέχουν στο πρώτο debate, σε τηλεοπτικό στούντιο. Ο κάθε αρχηγός έχει στην διάθεσή του 2 λεπτά για να απαντήσει σε ερωτήσεις. Δεν μπορεί να απευθυνθεί στον αντίπαλό του. Στην πρώτη θέση τα εθνικά θέματα στην σκιά της κρίσης των Ιμίων και η οικονομία.

Το 2000 Κώστας Σημίτης και Κώστας Καραμανλής βρίσκονται ενώπιος ενωπίω. Η οικονομία βρίσκεται τότε στην πρώτη θέση της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Το 2004 το debate περιλαμβάνει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Κώστας Καραμανλής, αρχηγός ΝΔ, Γιώργος Παπανδρέου, αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, Νίκος Κωνσταντόπουλος, επικεφαλής του Συνασπισμού και ο Δημήτρης Τσοβόλας από το ΔΗΚΚΙ, απαντούν σε ερωτήσεις χωρίς διάλογο.

Το 2007, αντιμέτωποι βρίσκονται και πάλι Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου,  Αλέκα Παπαρήγα και πλέον ο Αλέκος Αλαβάνος ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Καρατζαφέρης από τον ΛΑΟΣ και ο Στέλιος Παπαθεμελής από την τότε Δημοκρατική Αναγέννηση. Μείζον ζήτημα οι φονικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο.

Το 2009 διεξήχθησαν δύο debate, το ένα με την παρουσία όλων των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των οικολόγων, με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται πλέον στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και το δεύτερο με τους δύο διεκδικητές της πρωθυπουργίας, Κώστα Καραμανλή και Γιώργο Παπανδρέου. Επιτρέπονται πλέον ερωτήσεις αρχηγού προς αρχηγό.

Το τεταμένο κλίμα του 2012 δεν επέτρεψε την διεξαγωγή debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ενώ ούτε τον Ιανουάριο του 2015 οι πολιτικοί αρχηγοί βρέθηκαν μπροστά στον τηλεοπτικό φακό.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, διεξάγονται δύο debate. Στο πρώτο συμμετείχαν 7 πολιτικοί αρχηγοί -Αλέξης Τσίπρας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Κουτσούμπας και Πάνος Καμμένος- και στο δεύτερο «μονομαχούν» Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος