Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Σερβίας στη συνάντηση Τσίπρα-Βούτσιτς (video)

Την ενίσχυση του περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη έχουν ως στόχο οι σημερινές επαφές του Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία Σερβίας και Βουλγαρίας. Στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα και τη Σερβία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, υπογράμμισε την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας των δυο χωρών σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της περιοχής. Από την πλευρά του, ο Σέρβος πρόεδρος ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξή της προς τον ευρωπαϊκό δρόμο.

Η συνάντηση αυτή είναι το πρώτο βήμα για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων, επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συνεχάρη τον κ. Βούτσιτς για την εκλογή του στη θέση του Προέδρου.
Ο πρόεδρος της Σερβίας μίλησε για τις συμφωνίες συνεργασίας που αναμένεται να υπογραφούν μετά το τέλος της συνάντησης.

Στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, προκειμένου το απόγευμα να αναγορευτεί επίτιμος διδάκτορας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου.

Πριν την τελετή θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα με επίκεντρο τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, μετά και την λήξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα από την Κομισιόν.

Η κοινή συνέντευξη τύπου

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης ανέφερε ότι η 1η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Σερβίας – Βουλγαρίας, έχει μία ιδιαίτερη ιστορική σημασία για τις σχέσεις των χωρών καθώς αναβαθμίζεται η στρατηγική συνεργασία σε μία περίοδο κρίσης κατά την οποία εκφράζονται ολοένα και μεγαλύτερες ανησυχίες για το μέλλον της περιοχής μας. Ταυτόχρονα και μία περίοδο κατά την οποία ανοίγονται προοπτικές και δυνατότητες.

Παράλληλα, επεσήμανε τη σημασία του καλύτερου συντονισμού σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε τους σημαντικούς, ιστορικούς και πολιτικούς δεσμούς και και τη φιλία της Ελλάδας με τη Σερβία, που πρέπει να αξιοποιηθούν με σύγχρονους όρους, σε νέα πλαίσια που επιτρέπουν πολύ-επίπεδη συνεργασία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε και στον δυναμικό ρόλο της Θεσσαλονίκης -όπου και γίνεται η σύνοδος, την οποία και χαρακτήρισε διπλωματικό κέντρο της διαβαλκανικής συνεργασίας, η οποία δίνει πνοή στην ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών βαλκανίων.

Η Ελλάδα παραμένει στους τρεις σημαντικότερους επενδυτές στη Σερβία, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως αποφασίστηκε η διασυνδεσιμότητα των δυο χωρών μέσω σιδηροδρομικής διασύνδεσης Πειραιά – Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι. Ο πρωθυπουργός τόνισε την προώθηση της ενεργειακής συνδεσιμότητας και της συνεργασία, με τους αγωγούς ΤΑΠ, IGB και IBS ενω συμφωνήθηκε και συνεργασία των δυο λαών και για τον τουρισμό. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα αναγνωρίζονται τα διπλώματα οδήγησης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα την ονομασίας των Σκοπίων υπογραμμίζοντας τη θέση της κυβέρνησης για αμοιβαία αποδεκτή λύση. Τέλος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως τον Οκτώβριο ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επισκεφτεί το Βελιγράδι μετά απο επίσημη πρόσκληση του Σέρβου Προέδρου Βούτσιτς.

Από την πλευρά του ο Σέρβος πρόεδρος έκανε λόγο για μία σημαντική συνάντηση, διαπιστώνοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί. Χαρακτήρισε τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την στήριξη της χώρας του προς τον ευρωπαϊκό δρόμο.

Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματά μας

Τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη στάση της Τουρκίας με αφορμή τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο. «Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως η Ελλάδα μένει αταλάντευτη στον δρόμο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας. «Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας» τόνισε κι επιπλέον σημείωσε πως οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι, όποιος έχει σχέδιο είναι σταθερός και διαπράγματευεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πετυχαίνει.

«Μπορεί να μην πετύχαμε, σε αυτή τη φάση, λύση (σσ: για το Κυπριακό) αλλά θα επιμείνουμε να μην υπάρξει τέλος στον διάλογο» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφερθείς σε ρήση που αφορά την εξωτερική πολιτική, είπε πως ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαυγίζει. Τόνισε δε:

«Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερός πυλώνας στην περιοχή και τώρα που ανακάμπτει (σσ: από την οικονομική κρίση) αποδεικνύεται χώρα πολύτιμος εταίρος της ΕΕ, πολύτιμη χώρα για το ΝΑΤΟ, λόγω των σχέσεων μας με κρίσιμες χώρες στην ευρύτερη περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Τριμερής Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας – Συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος