Η Αθήνα θα συνεχίσει να διεθνοποιεί σε όλα τα fora τις παράνομες πρακτικές της Άγκυρας – Επόμενος σταθμός η Ρώμη

Ψυχραιμία και ετοιμότητα είναι η απάντηση της Αθήνας στην κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Άγκυρας. Η Ελλάδα έχει επιλέξει να διεθνοποιεί το ζήτημα του τουρκικών προκλήσεων με την ενημέρωση εταίρων και συμμάχων μας, ώστε να καταστούν σαφείς οι κίνδυνοι αυτής της συμπεριφοράς.

Με πρώτο σταθμό τη Ρώμη, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Μάριο Ντράγκι, ξεκινάει ένας διπλωματικός μαραθώνιος. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, καθώς και στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 5 Ιουλίου στο Στρασβούργο.

Εστιάζοντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εμμέσως στον νέο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της γείτονος.

«Απειλεί να κατοχυρώσει ένα μοντέλο αυταρχικής συμπεριφοράς, σύμφωνα με το οποίο κάθε ιμπεριαλιστική χώρα, κάθε τοπικός ταραξίας, με οποιοδήποτε πρόσχημα, θα εισβάλει σε μία γειτονική χώρα. Ένα μοντέλο το οποίο μπορεί να το μιμηθούν και άλλοι ηγέτες με αυτοκρατορικά και επεκτατικά οράματα, κάτι το οποίο αφορά την Ελλάδα, αφορά όμως ακόμα περισσότερο την ακρωτηριασμένη επί τόσες δεκαετίες Κύπρο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στην προσωπική επίθεση που δέχτηκε εκ νέου από τον Τούρκο Πρόεδρο.

Η διεθνής κοινή γνώμη γνωρίζει σήμερα ποιος προκαλεί στην περιοχή, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική, εκτιμώντας ότι και οι δύο πλευρές οφείλουν να διατηρούν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.

«Στην κλιμάκωση αυτή απαντάμε σθεναρά αλλά ψύχραιμα. Με μία σειρά από επιχειρήματα αποδομούμε έναν προς έναν τους αβάσιμους και ανυπόστατους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς. Το να συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι κάνουμε «εκπτώσεις» στις πάγιες θέσεις μας για τα εθνικά συμφέροντα», σημειώνει ο Νίκος Δένδιας.

Την καθαρή θέση του State Department επαναλαμβάνει ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα με την προτροπή προς τους Συμμάχους για αποκλιμάκωσης της έντασης.

«Όπως έχουμε καταστήσει με απόλυτη σαφήνεια, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν αμφισβητείται», δηλώνει στην Καθημερινή ο Τζορτζ Τσούνης.

«Σας διαβεβαιώνω ότι εμείς δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση στα κριτήρια ή στην αξιακή μας προίκα. Οι γείτονες πρέπει να γίνουν Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν θα γίνει ποτέ σαν κι αυτούς», επεσήμανε από την Κύπρο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου σχολιάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Οι κόκκινες γραμμές μας να διατυπωθούν εγκαίρως και με σαφήνεια, όχι όπως σε προηγούμενες κρίσεις. Η κλιμάκωση των ρητορικών επιθέσεων της Τουρκίας βασίζεται όχι σε στρατηγική πολέμου, αλλά γκριζαρίσματος και προβολής ισχύος», υπογραμμίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Εκτιμώ σε σχέση με την Ελλάδα, είναι σε δύσκολη κατάσταση, είναι επικίνδυνο και για τον ίδιο να κάνει κάτι ακραίο. […] Είμαστε μπροστά σε σημαντικό κίνδυνο. Να μην παίζει παιχνίδια με αυτά τα σοβαρά εθνικά θέματα το πολιτικό σύστημα και οι εξοπλισμοί είναι μεγάλο κομμάτι αυτής της συζήτησης», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

«Φοβόμαστε θερμό επεισόδιο για να λυθεί αυτό που προτίθενται να κάνουν και η ελληνική κυβέρνηση και η τουρκική κυβέρνηση και το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, δηλαδή να υπάρξει ένας συμβιβασμός που θα είναι επώδυνος κυρίως για την Ελλάδα σε κυριαρχικά δικαιώματα», είπε στην ΕΡΤ ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Πόσο σοβαρός πρωθυπουργός είσαι όταν πας στην Κωνσταντινούπολη χωρίς υπουργό Εξωτερικών με Ερντογάν και λες ήσυχο καλοκαίρι;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στη θυσία του ιπτάμενου Νικόλαου Σιαλμά έπειτα από σκληρή αερομαχία πάνω από τον Αη Στράτη.

«Πριν από 30 έτη, ο Υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς θυσιάστηκε για την Ελευθερία και την Πατρίδα. Ήταν ο Ήρωας μιας καθημερινότητας που βιώνουν οι ακρίτες εδώ και χρόνια, αναγνωρίζοντας την αυταπάρνηση των χειριστών της Π.Α. στον όρκο τους. Γι` αυτό χρειάζεται ενότητα και διαρκής εγρήγορση. Αθάνατος!», έγραψε στο Twitter ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ρεπορτάζ: Εμμανουέλα Αργείτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος