Γλυπτά Παρθενώνα: Το εθνικό πάγιο αίτημα επιστροφής τους έθεσε ο Κ. Μητσοτάκης στον Μ. Τζόνσον (video)

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Μεγάλης Βρετανίας και η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του στο Λονδίνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε μετ’ επιτάσεως το πάγιο εθνικό αίτημα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για ένα αίτημα φωτοβολίδα.

Μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, διημείφθη ο εξής διάλογος:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούμε να συζητήσουμε, σχετικά με τις πολύ ισχυρές διμερείς μας σχέσεις. Αναγνωρίζω στο πρόσωπό σας ένα πραγματικό φιλέλληνα”.

Μπόρις Τζόνσον: Έναν πραγματικό φιλέλληνα, ναι. Θα ήθελα επίσης να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ Κυριάκο για την ηγετική στάση που επέδειξες στη Σύνοδο COP26 στη Γλασκώβη]

Μιλώντας στους Financial Times ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Μπόρις Τζόνσον να επιδείξει διπλωματία: «Αν βρισκόμουν στη θέση του Πρωθυπουργού Johnson και σκεφτόμουν “έξω από το κουτί” όσον αφορά την “Παγκόσμια Βρετανία” και την υποστήριξη αυτής της ιδέας, μιας Βρετανίας που διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στον κόσμο την εποχή μετά το Brexit, θα ήταν μία πολύ μεγάλη επίδειξη δημόσιας διπλωματίας εάν προσέγγιζε το ζήτημα από μία διαφορετική οπτική γωνία» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

“Πρώτη φορά πρωθυπουργός έθεσε το εθνικό αυτό πάγιο αίτημα σε ανώτατο επίπεδο” σημείωσε από την Κρήτη η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπόρις Τζόνσον συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Μεγάλης Βρετανίας και τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο πρωθυπουργός έθεσε στον Βρετανό ομόλογό του και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, σημειώνοντας πως ο ρόλος της Τουρκίας είναι αποσταθεροποιητικός στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Δεν επιτρέπουμε στα σκάφη που έρχονται από την Τουρκία να εισέλθουν στα χωρικά μας ύδατα. Πάντοτε προσπαθούμε -πολύ αποτελεσματικά θα έλεγα- να σώσουμε τις ζωές των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Καλούμε, όμως, την τουρκική Ακτοφυλακή να κάνει τη δουλειά της, τηρώντας τη συμφωνία που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία” σημείωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, οι οποίοι όμως έχουν πλέον τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, ενώ συναντήθηκε και με σημαντικούς επενδυτές, εκπροσώπους της Συνομοσπονδίας Βρετανών Βιομηχάνων, αλλά και την πολύ δραστήρια και σε αυτόν τον τομέα ελληνική παροικία του Λονδίνου.

Ρεπορτάζ Γεωργία Σκιτζή

Αποστολή: Δημήτρης Γκάτσιος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος