Γεραπετρίτης στην ΕΡΤ: Απρίλιο ή Μάιο οι εκλογές – Η πρώτη Κυριακή θα αναδείξει τον ηγέτη

«Απρίλιο ή Μάιο οι εκλογές όπως έχει πει ο πρωθυπουργός», είπε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Το πιο κρίσιμο είναι να βγει μία κυβέρνηση ισχυρή και δυνατή, τόνισε.

Η πρώτη Κυριακή είναι σημαντική γιατί θα δείξει τον ηγέτη, ανέφερε ακόμα και εμφανίστηκε σίγουρος ότι η ΝΔ θα κατακτήσει την αυτοδυναμία.

Στο ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τραμπισμό, δεδομένου ότι ο τ. Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ έκανε κάτι εντελώς διαφορετικό, στέλνοντας τους υποστηρικτές του στο Καπιτώλιο, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε ως εξής:

«Νομίζω, ας μην βιαζόμαστε, μπορεί να το δούμε και αυτό. Υπάρχει και μία προληπτική αμφισβήτηση της ακεραιότητας των εκλογών εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Φοβούμαι πως έχουμε να δούμε πολλά μπροστά μας».

Όσο για το τι θα κάνει η κυβέρνηση σχετικά με το κόμμα Κασιδιάρη, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι θα πρέπει να διαφυλαχτεί η δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. «Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα έχει στους κόλπους της άτομα που την επιβουλεύονται». Όπως είπε ακόμα «Εκείνοι που έχουν καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση δεν μπορούν να ηγούνται πολιτικού κόμματος» και συνέχισε: «Θα πρέπει οι δημοκρατικές δυνάμεις να συνταχθούν απέναντι στις εγκληματικές οργανώσεις». Διευκρίνισε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα έρθει στη Βουλή η τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη.

Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας στην ΕΡΤ:

Ερώτηση: Γιατί κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ για Τραμπισμό, δεν είναι συνταγματικό του δικαίωμα να αποχωρήσει από τη Βουλή;

Απάντηση: Όπως έχετε ακούσει υπάρχει και μία προληπτική αμφισβήτηση της ακεραιότητας των εκλογών εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε φοβούμαι ότι έχουμε να δούμε πολλά μπροστά μας. Υπάρχουν κοινοβουλευτικοί θεσμοί και πρέπει, ανεξαρτήτως των πολιτικών διαφορών που έχουμε όλοι, να έχουμε μια κατανόηση ότι σεβόμαστε τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού, που δεν είναι απλώς μία συνθήκη η οποία έχει να κάνει με την πολιτική, είναι μία συνθήκη της δημοκρατίας. Όταν λοιπόν υπάρχει μία κυβέρνηση η οποία έχει εκλεγεί με συγκεκριμένη εντολή τετραετίας, με πολύ υψηλό ποσοστό από τον ελληνικό λαό, όταν την περασμένη μόλις εβδομάδα, τρεις ημέρες πριν, είχαμε ψηφοφορία σε ψήφο δυσπιστίας, που είναι η πρόταση δυσπιστίας είναι το ύψιστο μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, είναι αδιανόητο τρεις μέρες μετά να έρχεται και να αμφισβητεί αυτού του τύπου την κοινοβουλευτική νομιμότητα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι πρακτικά θα απέχει από τις ψηφοφορίες της Βουλής. Είναι απλό. Θέλω να πω ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για μία περιφρόνηση της ίδιας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Ερώτηση: Αλλά το βάζει σε μία βάση και λέει ότι εσείς έχετε περιφρονήσει τη δημοκρατία και τους θεσμούς με τον τρόπο που έχετε κινηθεί στο θέμα των παρακολουθήσεων. Δηλαδή, αυτή είναι η απάντηση της αντιπολίτευσης στον τρόπο που εσείς έχετε κινηθεί θεσμικά.

Απάντηση: Αντιλαμβάνομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τη λογική αυτή εισηγείται μ’ έναν τρόπο διαφορετικό τρόπο δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος. Το πολίτευμά μας είναι συντεταγμένο. Δεν είναι ένα άτακτο πολίτευμα και το συντεταγμένο πολίτευμα λειτουργεί με κοινοβουλευτικούς κανόνες. Οι δυνατότητες που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αυτή τη στιγμή εξαντληθεί με την πρόταση δυσπιστίας, η οποία ανέδειξε τους συσχετισμούς πολιτικών δυνάμεων, τους οποίους ανέδειξε αυτή τη στιγμή. Η κίνηση την οποία κάνει είναι υπονομευτική του κοινοβουλευτισμού και πρέπει νομίζω στο τέλος της ημέρας να καταλάβουμε όλοι ότι οι θεσμοί δεν είναι ένα θεατρικό παιχνίδι, αλλά είναι μία συνθήκη επιβίωσης της Δημοκρατίας μας.

Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ, επειδή είστε και νομικός της κυβέρνησης, εκτός όλων των άλλων, θέλω να σας ρωτήσω τι θα κάνετε τελικά σχετικά με το κόμμα Κασιδιάρη. Κατ αρχάς οι πληροφορίες λένε ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε την όποια εξέλιξη. Υπάρχει κίνδυνος αντισυνταγματικότητας και αν δεν βρείτε συναίνεση που μέχρι τώρα δεν βρίσκετε, θα προχωρήσετε μόνοι σας ή όχι;

Απάντηση: Θέλω να είμαι πάρα πολύ σαφής. Θα πρέπει η δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος να διαφυλαχθεί και θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να βρουν το θάρρος να εξαντλήσουν κάθε συνταγματική δυνατότητα, έτσι ώστε να εμποδίσουν τα κόμματα εκείνα τα οποία εκμεταλλεύονται στην πραγματικότητα την ανοχή της δημοκρατίας για να έλθουν στο τέλος και να αμφισβητήσουν την ίδια τη λογική τους. Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα έλθει στη Βουλή με συγκεκριμένη πρόταση, η οποία ουσιαστικά θα πατάει πάνω σε υφιστάμενη διάταξη. Θέλω να θυμίσω, κύριε Κουβαρά, γιατί πολλές φορές το αγνοούμε ότι σήμερα που μιλάμε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και συναίνεση όλου του πολιτικού κόσμου από το 2021, υφίσταται διάταξη η οποία εμποδίζει κάποιον ο οποίος έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση να συμμετέχει στην ηγετική ομάδα ενός κόμματος. Νομίζω ότι πάνω σε αυτήν τη διάταξη θα κινηθούμε έτσι ώστε να εμποδιστούν οι ολοκληρωτισμούς, οι οποίοι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιβουλεύονται τη δημοκρατία. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε, κύριε Κουβαρά, ότι η επόμενη Βουλή, ένα μεγάλο κεκτημένο της δημοκρατίας, θα έχει στους κόλπους της άτομα τα οποία ουσιαστικά την επιβουλεύονται.

Ερώτηση: Άρα θα θέσετε ουσιαστικά στον Άρειο Πάγο τη δυνατότητα να απαγορεύει τη συμμετοχή εν προκειμένω του κόμματος Κασιδιάρη και του ίδιου του Κασιδιάρη στις εκλογές, είτε ως υποψηφίου είτε ως αρχηγού;

Απάντηση: Εκείνο το οποίο λέμε είναι ότι εκείνοι οι οποίοι έχουν καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση, δεν μπορούν να ηγούνται πολιτικού κόμματος. Είτε φαινομενικά είτε πραγματικά. Εκείνο το οποίο ισχύει είναι ότι δεν εμποδίζεται κανένας να είναι υποψήφιος, δεν μπορεί όμως να είναι στην ηγετική ομάδα. Και ξέρετε πέρα από οτιδήποτε άλλο, υπάρχει και μία βασική λογική στα ζητήματα αυτά. Το ίδιο το Σύνταγμα στο άρθρο 29 απαιτεί ότι τα κόμματα θα πρέπει να εξυπηρετούν τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος. Εάν αυτή τη στιγμή υπάρχουν κόμματα τα οποία προϊόντος του χρόνου έχουν αναπτύξει εγκληματική οργάνωση, εδώ δεν μιλούμε για απλή λειτουργία πολιτικού κόμματος, ομιλούμε για κοινή οργάνωση του ποινικού δικαίου με μια εγκληματική οργάνωση, απλώς δεν μπορεί να συνυπάρχουν. Η ώσμωση δηλαδή ποινικής εγκληματικής οργάνωσης και κόμματος, δεν μπορεί να υπάρξει. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι για τη συναίνεση που είπατε που είναι πολύ σημαντικό, εμείς έχουμε καλέσει τα κόμματα σε έναν δημιουργικό διάλογο. Θεωρούμε, όπως και το 2021, έτσι και τώρα θα πρέπει να συνταχθούν όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου, έτσι ώστε να εμποδίσουν στο πλαίσιο του Συντάγματος να υπάρχει.

Ερώτηση: Κάποιοι ζητούν σαφή αναφορά στο ναζισμό. Θα την κάνετε ή όχι;

Απάντηση: Ξέρετε, η αναφορά στο ναζισμό ή η αναφορά στον ρατσισμό είναι έννοιες οι οποίες εξ ορισμού είναι αόριστες και είναι πάρα πολύ ευρείες. Όσο πιο ευρύ είναι το πλαίσιο το οποίο εισάγεις έτσι ώστε να εμποδίσεις κάποιον με ακραίες απόψεις να μπει στη Βουλή, τόσο διατρέχεις τον κίνδυνο αφενός να είναι πάρα πολύ ανοιχτή και να καταλάβει πολλές περιπτώσεις τις οποίες δεν ήθελες να καταλάβει και από την άλλη πλευρά να μην καταλάβει εκείνη την οποία θέλεις. Άρα για μας είναι η λογική αόριστων εννοιών, ναζισμός, ολοκληρωτισμός, φασισμός, ρατσισμός είναι έννοιες οι οποίες βεβαίως πρέπει να φεύγουν, να μην υπάρχουν στη Βουλή, αλλά όμως μόνον πολιτικά νομικά εκείνο το οποίο δεν πρέπει να υπάρχει είναι μία όσμωση πολιτικού κόμματος και εγκληματικής οργάνωσης.

Ερώτηση: θα δούμε τη ρύθμιση αυτή, μέχρι την Παρασκευή;

Απάντηση: Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα έλθει στη Βουλή προς ψήφιση. Είναι οι αμέσως επόμενες ημέρες.

Ερώτηση: Όταν δηλώνει ο πρωθυπουργός ότι σίγουρα κάποιες εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα. Αναφέρεται στις πρώτες εκλογές, στις σίγουρες ή στις δεύτερες, οι οποίες είναι η στρατηγική επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δεν είναι κάτι που είναι δεδομένο.

Απάντηση: Κατ αρχάς να επισημάνω ότι στρατηγική επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας είναι να κερδηθούν οι εκλογές στις οποίες αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ένα σύνολο. Οι πρώτες εκλογές είναι εκείνες οι οποίες αναδεικνύουν τον πρωθυπουργό και σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση δίνουμε όλη μας τη δύναμη, πιστεύοντας ότι ο ελληνικός λαός θα μας εμπιστευθεί για μία αυτοδύναμη κυβέρνηση και μία αυτοδύναμη Ελλάδα.

Ερώτηση: Άρα αυτές οι εκλογές θα γίνουν πριν το Πάσχα;

Απάντηση: Νομίζω είναι πάρα πολύ σαφές. Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί ότι οι εκλογές θα γίνουν Απρίλιο ή Μάιο. Άρα θα μου επιτρέψετε να μην ερμηνεύσω τα παραγωγικά αίτια της βούλησης του πρωθυπουργού.

Ερώτηση: Εκείνο το οποίο ο κ. Βορίδης, που είναι υπουργός Εσωτερικών, είπε προχθές ότι 2 ή 9 Απριλίου θα έχουμε εκλογές. Εδώ έχω εσάς υπουργό Επικρατείας. Δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω. Θα έχουμε εκλογές. Εγώ είδα ότι δεν σας βάζω και τις ημερομηνίες για να μη σας το κάνω τόσο δύσκολο

Απάντηση: Είναι πάρα πολύ σαφές, είτε θα είναι οι πρώτες είτε θα είναι οι δεύτερες. Άρα είναι πολύ σαφές ότι Απρίλιο και Μάιο υπάρχει δυνατότητα να έχουμε εκλογές είτε τις πρώτες είτε τις δεύτερες. Θέλω να σας πω ότι ανεξαρτήτως του χρονισμού που έχει να κάνει και με άλλα στοιχεία που προφανώς είναι πολυπαραγοντικό το ζήτημα των εκλογών, θέλω να σας πω ότι το πιο κρίσιμο από όλα είναι μέσα από αυτές τις εκλογές να προκύψει μια κυβέρνηση η οποία θα είναι ισχυρή και σταθερή, να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Δεν είμαστε, αυτή την εποχή καθόλου για πολιτικούς πειραματισμούς και νομίζω ότι ο ελληνικός λαός με τα σφάλματα, τις παραλείψεις που έχουμε κάνει σε ορισμένες περιπτώσεις με εκείνα τα οποία δεν έχουμε παραδώσει, νομίζω ότι θα μας εμπιστευθεί έτσι ώστε να συνεχίσουμε το έργο.

Ερώτηση: Ας πούμε ότι το πρώτο το βράδυ των πρώτων εκλογών, η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα. Ας κάνουμε αυτή την υπόθεση που με βάση και τα γκάλοπ και τα ποσοστά, παρόλα αυτά επιτρέπουν μια συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ. Με βάση την απλή αναλογική, ο κύριος Μητσοτάκης θα πάρει την εντολή και θα την καταθέσει αμέσως ζητώντας δεύτερες εκλογές;

Απάντηση: Νομίζω έχουμε τοποθετηθεί με πολύ μεγάλη σαφήνεια και νομίζω κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι είμαστε πάρα πολύ ειλικρινείς απέναντι στον ελληνικό λαό. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη ότι η απλή αναλογική, την οποία έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω αποκλειστικά και μόνο για λόγους πολιτικού καιροσκοπισμού, συνιστά μια βόμβα για τη σταθερότητα της ελληνικής πολιτείας. Η κυβερνητική σταθερότητα αυτή τη στιγμή είναι το βασικό, η βασική διακύβευση, την οποία όλοι θα πρέπει να υπηρετούμε. Για μας η πρώτη Κυριακή είναι πάρα πολύ σημαντική, διότι θα αναδείξει ακριβώς τον ηγέτη πρωθυπουργό, ο οποίος θα κυβερνήσει την Ελλάδα και από την άλλη πλευρά θα αναδείξει και τη δυναμική. Σε κάθε περίπτωση, για να αποκτήσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση θα κατά πάσα βεβαιότητα θα έχουμε δεύτερες εκλογές οι οποίες θα αναδείξουν τους πολιτικούς σχηματισμούς.

Ερώτηση: Αν χρειαστεί να συγκυβερνήσετε με το ΠΑΣΟΚ, δεν θα συγκυβερνήσετε με απλή αναλογική, αλλά θα συγκυβερνήσετε με ενισχυμένη. Τι αλλάζει;

Απάντηση: Έχω μια βαθύτατη πεποίθηση ότι το ερώτημα είναι εντελώς υποθετικό και είναι και εκτός της κλίμακας των δυνατών πιθανοτήτων. Η δική μου βασική πεποίθηση είναι ότι θα υπάρχει και δεν το λέω με αλαζονεία, το λέω απλώς αντιλαμβανόμενος ότι, επαναλαμβάνω, παρά τα όποια λάθη έχει παραχθεί, ένα έργο το οποίο δεν έχει συντελεσθεί στη μεταπολίτευση, νομίζω ότι το εκλογικό σώμα αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει το έργο αυτό να συνεχιστεί να ολοκληρωθεί και για το λόγο αυτό έχω βαθύτατη πεποίθηση ότι θα κατακτήσουμε την αυτοδυναμία, η οποία θα μας οδηγήσει σε μια ακόμη πιο ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα.

Ερώτηση: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο πάνω σε αυτό όμως η κυρία Τσαπανίδου ανέφερε ότι μια πιθανή συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και ουσιαστικά το είπε και ο κ. Τσίπρας σήμερα με τον τρόπο που μίλησε μπορεί να είναι προϊόν εκβιασμού του κυρίου Ανδρουλάκη από το υλικό των παρακολουθήσεων. Θέλω να μου πείτε, επειδή το ΠΑΣΟΚ είδα ότι αντέδρασε πολύ έντονα, εσείς τι λέτε γι αυτό;

Απάντηση: Δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι πραγματικά αντιλαμβάνομαι ως ευφυολόγημα το ζήτημα της κριτικής για μια πιθανή κυβέρνηση συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΚΙΝΑΛ από εκείνους οι οποίοι συγκυβερνήσουν με την ακροδεξιά και τους ΑΝΕΛ για 4,5 χρόνια, φέρνοντας την Ελλάδα στο χείλος της πραγματικής οικονομικής καταστροφής και έλλειψη κοινωνικής συνοχής. Το δεύτερο ζητούμενο είναι νομίζω ένα πολύ απλούστερο. Ο ελληνικός λαός μάς τάζει σε όλες τις θέσεις. Αν τάξει τη Νέα Δημοκρατία στην αυτοδύναμη θέση που πιστεύω ότι θα έχουμε στο τέλος της ημέρας, τότε θα κυβερνήσουμε με τον τρόπο που το έχουμε κάνει και πιστεύω ακόμα καλύτερα για να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Εάν όχι, τότε θα αναζητήσουμε εντός του συνταγματικού πλαισίου τις λύσεις εκείνες οι οποίες είναι δυνατές για να μπορέσουμε να έχουμε συνέχεια και σταθερότητα. Καταλαβαίνουμε όμως όλοι το ζήσαμε τα τελευταία τριάμισι χρόνια, δυστυχώς στο πετσί μας ότι η κανονικότητα είναι δυστυχώς μια διαρκής κρίση και στις διαρκείς κρίσεις είναι πολύ σημαντικό να έχεις μια κυβέρνηση η οποία είναι ισχυρή και δεν υπάρχει η διακύβευση της οποιασδήποτε διχόνοιας, η διάσπαση.

Ερώτηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος και λέει ότι είναι υπεύθυνος για τη διαφθορά στην Ελληνική Αστυνομία. Υπάρχει θέμα για την κυβέρνηση ή όχι;

Απάντηση: Εάν είχαμε εισακούσει όλα τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ για παραιτήσεις υπουργών, είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να είχαμε ανατρέξει στην κοινωνία των πολιτών για υπουργούς. Κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά και από μία παραίτηση υπουργού. Εγώ θέλω να πω το εξής: Αυτή τη στιγμή πράγματι αναδεικνύω ορισμένα ζητήματα που έχουν να κάνουν με διαρθρωτικά θέματα της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη διατάξει την κίνηση όλων των νόμιμων ενεργειών στο πλαίσιο του εσωτερικού ελέγχου, έχουν γίνει οι αναγκαίοι έλεγχοι και θα υπάρξουν πορίσματα. Έχουν ήδη σταλεί στην Εισαγγελία οι αναγκαίοι φάκελοι. Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να μην διαλευκανθούν όλες οι υποθέσεις. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να καταλάβουμε, ότι θα πρέπει να υπάρξει και στην αστυνομία μία κάθαρση. Αντιλαμβάνομαι ότι η αστυνομία είναι ένας πολίτης, η Ελληνική Αστυνομία, ένας πολύ σημαντικός βραχίονας για το ελληνικό δημόσιο, αναγκαίος βραχίονας για την τήρηση της δημόσιας τάξης. Από την άλλη πλευρά, όπου υπάρχουν νησίδες διαφθοράς, τότε σας διαβεβαιώνω ότι θα υπάρξει απόλυτη κάθαρση. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα.


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος