Γ. Οικονόμου: Θα αντιδράσουμε με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία – Δίπλα στον πολίτη στα όρια της οικονομίας

Η κυβέρνηση παραμένει δίπλα στον πολίτη και γι’ αυτό εξαντλούμε όλα τα περιθώρια ώστε να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση που βιώνουμε όχι μόνο εμείς ως χώρα αλλά και άλλα κράτη στην ΕΕ, κάτι που είχε να συμβεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «από τι 6». Όσον αφορά στην όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων από την πλευρά της Τουρκίας, ο κ. Οικονόμου δήλωσε με έμφαση «θα αντιδράσουμε με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία όπως πάντα», υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα παραμένει παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή.

O κυβερνητικός εκπρόπωπος επεσήμανε ότι «ζούμε σε εποχές επάλληλων κρίσεων, που έχουν τη δική τους αντανάκλαση στη ζωή των ανθρώπων. Δυσκολεύουν πάρα πολύ όλες τις πτυχές του οικονομικού βίου της κοινωνίας και η Κυβέρνηση οφείλει, αξιοποιώντας κάθε περιθώριο που υπάρχει, άρα μέσα στα δημοσιονομικά όρια αντοχής της οικονομίας, να βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών. Αυτό κάνουμε με συνέπεια, όλο αυτό το διάστημα» και αναφέρθηκε εκτενώς στο Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας, σημειώνοντας ότι από τον Ιούλιο και μετά θα ανασταλεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και «θα πληρώνουμε από 70% με 90% λιγότερες αυξήσεις όλοι: νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες. Επίσης, μέσα στον Ιούνιο θ’ ανοίξει η πλατφόρμα, για να έχουν την επιστροφή στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ποσών από τις υπερβάλλουσες χρεώσεις, όσοι έχουν μέχρι 45.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα. Ήδη, και το Μάιο και τον Ιούνιο υπάρχουν αυξημένες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, επίσης για όλους. Μια σειρά επιχειρήσεων βλέπει στους λογαριασμούς του ρεύματος αναδρομική επιστροφή χρεώσεων από το προηγούμενο διάστημα. Πρώτη η Ελλάδα και σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με το Α.Ε.Π. και τον πληθυσμό της και τα δημοσιονομικά της μεγέθη, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, για να μετριάσει το αποτύπωμα αυτής της τεράστιας κρίσης, πρωτόγνωρης, που βιώνει όλη η Ευρώπη και μαζί της και η Ελλάδα».

Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Παράλληλα, τόνισε ότι «ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης παραμένει σταθερός, όπως σταθερές είναι και οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι είμαστε μέσα σ’ ένα περιβάλλον κρίσεων. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παραμένουν σε πολύ θετικό, αισιόδοξο επίπεδο, πολύ καλύτερο από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Από κει και πέρα, παραμένουν και οι βασικοί μας στόχοι. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού για πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, από το 2023 και μετά. Προχωρήσαμε σε μία καινούργια μείωση του ΕΝΦΙΑ. Όλες οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, στις οποίες έχουμε προβεί, έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Δεν είναι στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης η άρση της οποιασδήποτε ελάφρυνσης σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, πολύ περισσότερο η επιβολή οποιουδήποτε καινούργιου φόρου. Δύο πράγματα αναδεικνύονται. Πρώτα απ’ όλα είναι ανάγκη να συνεχίσουμε μία σώφρονα και λελογισμένη οικονομική πολιτική, ανάλογα με τις αντοχές μας και βεβαίως ό,τι υπεραπόδοση δημιουργείται, ό,τι αποδίδει η οικονομία μας σε πόρους, να μετασχηματίζεται αμέσως σε κοινωνικό κεκτημένο για τους πολίτες. Και δεύτερον να φροντίσουμε, τηρώντας τη δημοσιονομική αυτή ισορροπία, να μην ξανά ζήσουμε περιπέτειες σαν κι αυτές που πλήγωσαν όλους και κυρίως τους πιο αδύναμους τα προηγούμενα χρόνια. Είμαστε δίπλα στον πολίτη, στα όρια της οικονομίας. Και με πολλή δουλειά μέχρι το τέλος της τετραετίας θα έχουμε υλοποιήσει το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, ένα συνεκτικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να ν’ αναπτύσσεται, να βρίσκει δουλειά ο κόσμος, να μειώνονται οι ανισότητες».
«Το έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, πάρα πολλές φορές. Η Κυβέρνηση δεν πολιτεύεται ευκαιριακά, ούτε πολιτεύεται με βάση τις συγκυρίες. Λαμβάνει υπόψη της, προφανώς, όλα αυτά που συμβαίνουν. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο πάντοτε κρατούσαμε και οφείλουμε να κρατούμε εφεδρείες για να ενισχύουμε την κοινωνία. Γι’ αυτό και είμαστε προσηλωμένοι στην υλοποίηση του προγράμματός μας. Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος είναι που έχει φέρει αυτά τ’ αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην ανεργία, στις επενδύσεις, στο μετασχηματισμό σε μια σειρά από πτυχές της λειτουργίας του Δημοσίου και του Κράτους, την ενίσχυση του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού μας αποτυπώματος. Σ’ αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε και θα πορευτούμε μέχρι τις εκλογές. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου, όπως δεν υπάρχει και κανένα ζήτημα αλλαγής του χρονικού ορίζοντα των εκλογών, που είναι για το τέλος της τετραετίας».

Για τις δημοσκοπήσεις

Ο κ. Οικονόμου αναφέθηκε και στις δημοσκοπήσεις, λέγοντας πως είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο εργαλείο το οποίο «αξιολογείται σωστά για να βλέπουμε τι γίνεται, πώς αντιλαμβάνεται ο κόσμος την πολιτική μας, ποια είναι η κατάσταση, έτσι όπως αποτυπώνεται σε αυτές. Όλες οι δημοσκοπήσεις μας λένε ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται έναντι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τη διαφορά περίπου που είχε στις εκλογές του 2019. Από το 2019 μέχρι τώρα, έχουν μεσολαβήσει πράγματα πρωτόγνωρα που μεταπολεμικά δεν έχουν τύχει σε καμία άλλη Κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος επιβραβεύει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκαμε τις κρίσεις αυτές. Προφανώς, απαιτεί από την Κυβέρνηση συνεχή εγρήγορση, περισσότερη δουλειά, αλλά εμπιστεύεται την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό σε ό,τι αφορά την διαχείριση κρίσεων, που είναι πρωτόγνωρες και απαιτούν εμπειρία, σύνεση, σωφροσύνη και διεθνή παρουσία, έτσι ώστε να διεκδικούμε και να κατακτούμε πράγματα. Προς την Κυβέρνηση κοιτάζει ο κόσμος. Από αυτήν έχει περισσότερες απαιτήσεις -και σωστά- ζητά να ανεβάσουμε ρυθμούς, να βρισκόμαστε συνεχώς στο πλευρό του πολίτη, να δίνουμε απαντήσεις σε αυτά που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του, αλλά και ελπίδα στην προσδοκία που έχει για να ζει σε μια χώρα που θα του επιτρέπει να προκόβει αυτός και τα παιδιά του. Αυτό κάνουμε. Εκεί είμαστε προσηλωμένοι. Αυτό δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Τις αξιολογούμε με αυτό τον τρόπο και προχωράμε παρακάτω.

Για τους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης

Σε ό,τι αφορά στους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης ότι η Κυβέρνηση δεν έκανε όσα πρέπει για τη στήριξη της κοινωνίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι αρκεί κανείς να δει πώς έχει διαχειριστεί, με τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, όλες αυτές τις κρίσεις. Αρκεί να δει τα ποσά που δόθηκαν για το μετριασμό των συνεπειών της κρίσης στην ηλεκτρική ενέργεια, την ενίσχυση που δόθηκε στους πιο ευάλωτους, το Εθνικό Σχέδιο για την ακρίβεια, που στην ουσία αναστέλλει την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, στη λιανική τιμή του ρεύματος, η οποία ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάτω από τις τιμές σε χώρες, όπως είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία. Αρκεί να δει την ανεργία που έχει μειωθεί σε πρωτόγνωρα ποσοστά. Έχουμε το μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων, ενταγμένων στην αγορά εργασίας και την απασχόληση, από το 2010. Όλα αυτά δεν έχουν γίνει μαγικά, δεν έχουν γίνει εν κενώ. Έχουν γίνει γιατί ακολουθείται μια συγκεκριμένη πολιτική σε όλο το φάσμα του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού βίου, που αποδίδει αυτά τα αποτελέσματα για την κοινωνία. Είναι το αποτέλεσμα σχεδιασμού, σκληρής δουλειάς και, επαναλαμβάνω, καθημερινής προσπάθειας.

Για τους ελέγχους στην αγορά

Σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «με τις θεσμικές παρεμβάσεις που κάναμε τελευταία, δηλαδή με τους νόμους και τις διατάξεις που έχουμε ψηφίσει στη Βουλή, έχει ανοίξει ο δρόμος για να μπορούν να ανακοινώνονται οι επωνυμίες των εταιρειών στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα για αισχροκέρδεια ή αθέμιτη πρακτική σε ό,τι αφορά στην τιμολόγηση και την κοστολόγηση. Στο κομμάτι των καυσίμων, τρία πράγματα γίνονται ταυτόχρονα. Πρώτα από όλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτική ενίσχυσης που είχαμε δώσει με το Fuel Pass και με τα λεφτά απευθείας στα IBAN εκείνων που τα δικαιούνταν. Δεύτερον, η οριζόντια παρέμβαση που κάναμε στην τιμή του πετρελαίου στα διυλιστήρια, που είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί περίπου 15-16 λεπτά η τιμή λιανικής στο πετρέλαιο κίνησης. Οι έλεγχοι είναι καθημερινοί στα πρατήρια, αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη και έλεγχος συνολικότερα της αγοράς των καυσίμων, έτσι ώστε στρεβλώσεις που ενδεχομένως παρατηρηθούν να αντιμετωπιστούν προς όφελος του καταναλωτή και της ελληνικής κοινωνίας».

Για τα ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στην όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε ότι «αντιδρούμε με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία, πάντοτε. Είναι σαφές ότι αυτή η ρητορική όξυνσης από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά και οι απαράδεκτες προκλητικές και παράνομες ενέργειες, σε ό,τι αφορά στην παραβίαση του εναέριου χώρου μας, αντανακλούν την έντονη νευρικότητα και ενόχληση της Άγκυρας και της τουρκικής πλευράς για την αναβάθμιση της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα. Την αναβάθμιση τη γεωπολιτική, τη γεωστρατηγική, τις συμμαχίες, τις συμφωνίες, την ενίσχυση της αποτρεπτικής και αμυντικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά την ιστορική και πολύ επιτυχημένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η χώρα, όπως κάνει σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια, απόλυτα, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι απολύτως ανυποχώρητη στην υπεράσπιση της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, που είναι ταυτόσημα με το Εθνικό Δίκαιο και με το Δίκαιο της Θάλασσας, κάνει αυτό που πρέπει σε όλα τα επίπεδα. Στο διπλωματικό επίπεδο, κατατέθηκε χθες επιστολή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, που αποδομεί πλήρως τους τουρκικούς ισχυρισμούς για τα νησιά μας. Ενημερώνουμε τους εταίρους μας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Υπάρχει εγρήγορση μας συνεχώς στο πεδίο. Σε μια περίοδο που ο κόσμος άλλαξε πολύ και που αυτό πρέπει να το λαμβάνουν όλοι υπόψη τους, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, πολλώ δε μάλλον εδώ, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα με αυτήν την πολιτική ήταν και θα παραμένει ένας παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης, χωρίς καμία υποχώρηση, σε ό,τι αφορά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, στην κυριαρχία μας, αλλά και στην προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας. Αυτό κάνει σταθερά ο Πρωθυπουργός».

Η χώρα δεν έχει λόγο να φοβάται για τίποτα, υπογράμμισε και προσέθεσε: «Παρακολουθεί πάρα πολύ προσεκτικά όλα όσα γίνονται. Και με εμπιστοσύνη στην πολιτική μας και στις δυνατότητές μας να είμαστε ανά πάσα στιγμή και σε εγρήγορση να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε πρόκληση. Η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται. Η Ελλάδα έχει επιστρέψει πολύ δυναμικά στο διεθνές γίγνεσθαι και δεν είναι πλέον ο κακομοίρης ή αυτός που ταλαιπωρείται ή το παιδί που θα τρέξει να κλαφτεί στον δάσκαλο, γιατί το ενοχλεί ο διπλανός του. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που επέστρεψε δυναμικά. Είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας. Έχει ισχυρές συμμαχίες. Έχει υπογράψει ισχυρές διμερείς συμφωνίες, που διασφαλίζουν ακόμη περισσότερο τα συμφέροντά της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Είναι μια χώρα που το βεληνεκές της και η αντανάκλαση αυτών που γίνονται στο εσωτερικό, προσελκύει τον σεβασμό ακόμα περισσότερο της διεθνούς κοινότητας παντού. Αυτή είναι η χώρα σήμερα. Και προφανώς χωρίς να αδιαφορούμε, έχοντας πλήρη γνώση και συναίσθηση και της Ιστορίας και του παρελθόντος, απώτερου και πρόσφατου, είμαστε εδώ με αποφασιστικότητα και με ψυχραιμία για να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και τα εθνικά μας συμφέροντα.

Για τα επεισόδια στο Α.Π.Θ.

Κληθείς να σχολιάσει τα επεισόδια στο Α.Π.Θ., ανέφερε ότι «έχουν ολοκληρωθεί μια σειρά από διαδικασίες και νομικές εκκρεμότητες που υπήρχαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και της εκπαίδευσης των παιδιών -η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι χθεσινοί φοιτητές που προσελήφθησαν για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία- πολύ σύντομα μέσα στο καλοκαίρι, ενδεχομένως και μέσα στον Ιούνιο, θα αρχίσει σταδιακά η τοποθέτησή της. Αυτό που συμβαίνει στο Αριστοτέλειο είναι πραγματικά αδιανόητο για μια χώρα το 2022. Υπήρχε ένας χώρος εκεί, που ήταν υπό κατάληψη επί 30 χρόνια με το έτσι θέλω κάποιων ανθρώπων, με το δικό τους μυαλό έχοντας επιβάλει τον δικό τους νόμο. Ο χώρος αυτός θα γίνει Βιβλιοθήκη να πηγαίνουν οι φοιτητές να διαβάζουν, να εργάζονται, να συνδέονται με το διαδίκτυο να κάνουν εκεί τις εργασίες τους. Υπάρχει φορτικά μία ομάδα μικρή από το παρελθόν, απομεινάρια άλλων εποχών, που επιμένει να παραβιάζει τις αποφάσεις αυτές εκεί και να καταστρέφει τα έργα για τη Βιβλιοθήκη, επιδιώκοντας συνεχώς ένταση και επιδιώκοντας με το έτσι θέλω να επιβάλει τα δικά της στερεότυπα και να εξακολουθεί να κρατά την Ανώτατη Εκπαίδευση, το ελληνικό Πανεπιστήμιο, το Αριστοτέλειο, καθηλωμένο σε μια εποχή που πασχίζουμε να αφήσουμε πίσω μας. Περί αυτού πρόκειται. Στο Πανεπιστήμιο, όμως, το ζητούμενο δεν είναι αυτό. Τα Πανεπιστήμια δεν υπάρχουν για να πηγαίνουν ορισμένοι να καταλαμβάνουν με το έτσι θέλω χώρους. Με το να ρίχνουν μολότοφ, με το να παίρνουν βαριοπούλες και να γκρεμίζουν, με το να αμφισβητούν νόμιμες αποφάσεις των Ιδρυμάτων. Τα Πανεπιστήμια είναι για να μορφώνονται τα παιδιά. Είναι ανελκυστήρας ανέλιξης η εκπαίδευση».

Και διερωτήθηκε: «Ένας χώρος που ήταν υπό κατάληψη και είναι να γίνει Βιβλιοθήκη αυτό είναι καλό ή κακό; Είναι σωστό ή λάθος; Υπάρχει ευνομούμενη Πολιτεία που οφείλει να διαφυλάξει τις αποφάσεις του Πανεπιστημίου και να φτιάξει έναν χώρο που να τον αποδώσει στους φοιτητές για χρήση που είναι απολύτως συνδεδεμένη με τον χαρακτήρα, το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό του Πανεπιστημίου, ναι ή όχι; Τα κόμματα τι λένε γι’ αυτό; Έχουν δίκιο όσοι είχαν καταλάβει τον χώρο 30 χρόνια και πάνε και τον γκρεμίζουν με βαριοπούλες και τον καταλαμβάνουν και δημιουργούν επεισόδια βίας εκεί ή έχει δίκιο η Πανεπιστημιακή κοινότητα και οι φοιτητές που θέλουν να γίνει Βιβλιοθήκη για να τους αποδοθεί;» Κάλεσε δε τα κόμματα να πάρουν σαφή θέση στο θέμα αυτό, λέγοντας: «Τι έχει να πει γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το Κ.Κ.Ε., το ΜΕΡΑ 25 και διάφοροι άλλοι; Θα είναι ουρά στην αντίληψη περιθωριακών ομάδων, συμμοριών που επιμένουν να κρατούν την ανώτατη εκπαίδευση καθηλωμένη στο χθες; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα. Σ’ αυτό, λοιπόν, μπορούν συγκεκριμένα με ένα Ναι ή με ένα Όχι να μας απαντήσουν; Ποιος έχει δίκιο; Οι καταληψίες που νομίζουν ότι είναι περιουσία τους, βιλαέτι τους ή η Πανεπιστημιακή κοινότητα που θέλει να γίνει Βιβλιοθήκη για να πάνε τα παιδιά να κάνουν τις εργασίες τους και να διαβάζουν;

Δεν ήταν κανένας χώρος έκφρασης ιδεών. Από πού νομιμοποιείται ως χώρος έκφρασης ιδεών; Ποια συλλογική απόφαση υπήρχε; Ποια πλειοψηφία; Ο καθένας μπορεί να πάει και να καταλαμβάνει έναν χώρο και να λέει ότι αποφασίζω πως εδώ εγώ θα φτιάξω ένα δωμάτιο που να είναι ο δικός μου χώρος έκφρασης ιδεών; Στα Πανεπιστήμια οι φοιτητικές παρατάξεις, έχουν χώρους στους οποίους κάνουν τις εκδηλώσεις τους και παραχωρούνται χώροι με βάση τη συνεννόηση από τα Πανεπιστήμια παντού για να γίνονται εκδηλώσεις διασκέδασης και συζητήσεων. Εκεί ήταν ένας χώρος που κρατούσαν ορισμένοι άνθρωποι με απολύτως σκοταδιστικές απόψεις, με όρους συμμορίας και με το έτσι θέλω».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος