Φ. Γεννηματά: Όραμά μας μια Ευρώπη ανάπτυξης και δικαιοσύνης

“Το δικό μας όραμα είναι μια κοινωνική Ευρώπη ανάπτυξης και δικαιοσύνης”, δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, κατά την ομιλία της στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η Φ. Γεννηματά παρουσίασε το πρόγραμμα του ΚΙΝΑΛ – ένα “νέο ευρωπαϊκό συμβόλαιο”, όπως το χαρακτήρισε, το οποίο είπε ότι στηρίζεται σε πέντε πυλώνες:

Πρώτον, σε “περισσότερη Κοινωνική Ευρώπη”, δίνοντας τέλος στις πολιτικές της λιτότητας, της φτώχειας, της ανεργίας και διαμορφώνοντας μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αντιμετώπιση των Κοινωνικών Ανισοτήτων.

Δεύτερον, σχετικά με την Κοινή πολιτική για την Μετανάστευση, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι “επιβάλλεται ριζική αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, η υιοθέτηση ενός κοινού συστήματος ασύλου καθώς και η υλοποίηση των μέτρων επανεγκατάστασης προσφύγων”. Πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η ουσιαστική στήριξη της Ελλάδας και της Ιταλίας” και υποστήριξε ότι οι χώρες που δεν δέχονται να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, θα πρέπει να αποκόπτονται από σημαντικά οικονομικά κονδύλια.

Τρίτον, σχετικά με την Ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η Φ. Γεννηματά τόνισε ότι είναι ώρα να διαμορφωθεί δημοκρατικά νομιμοποιημένη οικονομική διακυβέρνηση, να θεσμοθετηθεί θέση Υπουργού Οικονομικών για την Ευρωζώνη και να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον δημοκρατικό έλεγχο της ΟΝΕ.

Τέταρτον, σχετικά με μία “Συνεκτική Ευρωπαϊκή Αμυντική Πολιτική”, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι πρέπει να οικοδομηθεί μια “Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση”, που θα εγγυάται τα εξωτερικά σύνορα, και θα ενισχύει τον ρόλο της ένωσης στο παγκόσμιο και περιφερειακό σύστημα.

Πέμπτον, σε ό,τι αφορά τη “Δημιουργία της Ευρώπης των Πολιτών”, η Φ. Γεννηματά υποστήριξε πως όλα τα υψηλά πολιτικά αξιώματα της Ε.Ε. θα πρέπει να καταλαμβάνονται από δημοκρατικά εκλεγμένους εκπροσώπους, γι’ αυτό και το ΚΙΝΑΛ στηρίζει το θεσμό του spitzenkandidaten.

Συνεχίζοντας, η Φ. Γεννηματά τόνισε ότι η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός δοκιμάζονται σκληρά εδώ και χρόνια από τις επώδυνες πολιτικές λιτότητας, αλλά ταυτόχρονα ο Ελληνικός λαός επέδειξε ύψιστη ανθρωπιστική συμπεριφορά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης – “Μια κρίση που η Κυβέρνηση μετέτρεψε σε ανθρωπιστική”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε, μάλιστα, ότι η Ευρώπη ομολογουμένως συμπαραστάθηκε στην Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές, όμως διέπραξε και σημαντικά λάθη που επιδείνωσαν τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης.

Σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επιθυμεί μια “βιώσιμη και οριστική λύση” και την ένταξή της χώρας στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς, ωστόσο είπε πως η συμφωνία που υπογράφτηκε πρόσφατα δεν δίνει αυτή τη λύση. “Δεν κλείνει ιστορικά τραύματα. Ανοίγει νέα. Γι’ αυτό και φοβάμαι ότι δεν θα έχει προοπτική. Και γι’ αυτό μας βρίσκει αντίθετους όπως και τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Είμαστε αντίθετοι στη συγκεκριμένη συμφωνία, δεν είμαστε αντίθετοι στην έντιμη, ευρωπαϊκή και σταθερή λύση”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, η Φ. Γεννηματά τόνισε ότι είναι η ώρα να δημιουργηθεί “ένα ισχυρό Προοδευτικό Μέτωπο Αλλαγής, στην Ευρώπη”. Χρειάζονται συνεργασίες, αλλά “με αρχές και αξίες”, πρόσθεσε, καθώς και συνεργασίες με βάση το πολιτικό πρόγραμμα και τις θέσεις, με μια “πραγματικά προοδευτική ατζέντα και όχι ένα δήθεν αριστερό προσωπείο”.

“Δεν μπορεί στην Ευρώπη να προσποιείσαι τον αριστερό, και στην χώρα σου να συγκυβερνάς με ακροδεξιά και ρατσιστικά μορφώματα. Να εφαρμόζεις «πιστά» συντηρητικές πολιτικές, να επιχειρείς να επιβάλεις καθεστωτικές λογικές στους θεσμούς και στα ΜΜΕ, όπως για παράδειγμα οι τελευταίες συλλήψεις δημοσιογράφων, να στηρίζεσαι στο πελατειακό κράτος και το ρουσφέτι”, ανέφερε, τέλος, η Φ. Γεννηματά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος