«Έσπασε ο πάγος» στη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν – Τι συμφωνήθηκε

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διήρκεσε 50 λεπτά, με τις κυβερνητικές πηγές να μιλούν για «σπάσιμο του πάγου» και προτεραιότητα να αφήσουν και οι δύο πλευρές πίσω τους την ένταση που πρωτοστάτησε το 2020. Συμφωνία των δύο ηγετών η… διαφωνία τους, αλλά βούλησή τους να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Όπως μεταδίδουν προς την ΕΡΤ κυβερνητικές πηγές, στο τετ-α-τετ «έσπασε ο πάγος». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το θετικό κλίμα αποτυπώθηκε και στη συμφωνία των δυο ηγετών, παρά τις σημαντικές διμερείς διαφορές, να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020.

Χωρίς χειραψίες και με τον πρωθυπουργό, μετά τις πρώτες φωτογραφίες, να κάνει την χαρακτηριστική χειρονομία προς τον Τούρκο Πρόεδρο για να καθίσουν στις λευκές πολυθρόνες, ξεκίνησε η πρώτη κατ΄ιδίαν συνάντηση των δυο ηγετών.

Έχοντας δίπλα του τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους φωτορεπόρτερ να απαθανατίσουν και επιπλέον στιγμιότυπα.

Κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός πάντως εξέπεμψε σαφές σήμα για τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα αλλά και τη στάση που πρέπει να τηρήσει η Συμμαχία έναντι των προκλήσεων που αντιμετωπίζει.

«Και βέβαια αυταρχικά καθεστώτα θα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το υβριδικό τους οπλοστάσιο προκειμένου να αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς μας θεσμούς…Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη νοτιονατολική Μεσόγειο» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας της Τουρκίας με την Ελλάδα και τόνισε πως οι δύο χώρες δεν χρειάζονται διαμεσολαβητές για να επικοινωνήσουν. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε ότι το 2021 θα είναι μια «ήσυχη χρονιά» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε λόγο για απευθείας διάλογο, για ένα τραπέζι λύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, όπου τα ζητήματα θα λύνονται το ένα μετά το άλλο.

Πριν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και με τη δαμόκλειο σπάθη των κυρώσεων να επικρέμαται, ο Ταγίπ Ερντογάν στην παρέμβασή του στο Brussels Forum, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ τόνισε: «Πιστεύω ότι η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με τον γείτονά μας και τον σύμμαχό μας στην Ελλάδα συμβάλλει στην επίλυση των διμερών μας προβλημάτων και ιδιαίτερα στην περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία».

Όπως ανέφερε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες Νίκος Μελέτης, η προσδοκία από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν δεν ήταν η δρομολόγηση επίλυσης των προβλημάτων αλλά αρχικά να αποκατασταθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας σε ανώτατο επίπεδο και να υπάρξει διάρκεια στην αποκλιμάκωση. Φαίνεται, όπως είπε, σύμφωνα με την ενημέρωση από ελληνικές διπλωματικές πηγές, ότι αυτό έγινε και μάλιστα φαίνεται ότι υπήρξε και αμοιβαία κατανόηση για την ανάγκη να μην επαναληφθεί η ένταση του 2020 και να αποφεύγονται προκλήσεις που οδηγούν σε καταστάσεις που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει εκτίμηση ότι θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι, η απάντηση των διπλωματικών πηγών ήταν καταφατική, ότι έγινε ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση και η πρόοδος γίνεται βήμα – βήμα.

Πάντως, οι διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι παραμένουν οι διαφορές σε σειρά θεμάτων, με πιο σημαντικό το θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. Όμως, υπάρχει πλαίσιο διαλόγου όπου τίθενται οι διαφορές και είναι οι διερευνητικές επαφές, τα ΜΟΕ, ο πολιτικός διάλογος.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ήταν και το προσφυγικό. Τονίστηκε από ελληνικής πλευράς ότι μπορούν οι δύο χώρες να συνεργασθούν, αρκεί να αποφεύγονται συμπεριφορές όπως εκείνες του Μαρτίου 2020 στον Έβρο και ως κίνηση καλής θέλησης θα μπορούσε να είναι η επιστροφή στην Τουρκία των 1.450 μεταναστών, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις, σχολίασε ο κ. Μελέτης, θα δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για να προωθηθεί η θετική ατζέντα που προωθούν τα δυο υπουργεία Εξωτερικών, με τις γνωστές 25 προτάσεις που έχουν συζητήσει οι υφυπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

Συνομιλίες Κυρ. Μητσοτάκη με Έντι Ράμα και Μπόρις Τζόνσον

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από τις εργασίες της Συνόδου, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Συμφωνήθηκε η επίσπευση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συνυποσχετικού και την παραπομπή στη Χάγη της εκκρεμότητας για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε το σταθερό ενδιαφέρον για την ελληνική μειονότητα και υπενθύμισε ότι η πρόοδος της Αλβανίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου είναι προαπαιτούμενα για την ενταξιακή της πορεία.

«Το αποτέλεσμα είναι ότι κάποια πράγματα που βρίσκονταν κάτω από την επιφάνεια έχουν τώρα αναδυθεί. Η συνεισφορά στη σταθερότητα σημαίνει ανάληψη δράσης σε αυτά τα ζητήματα αλλά και σε μια σειρά από άλλα. Δεν πρέπει να περιμένουμε το αύριο, να παίζουμε πολιτικά παιχνίδια επιδιώκοντας προσωπικά συμφέροντα» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η άρση των περιορισμών για τις επισκέψεις των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων του πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε κατά της διάκρισης των ευρωπαϊκών χωρών.

Έδωσε έμφαση στη σημασία της αποκλιμάκωσης στα ελληνοτουρκικά, ενώ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνει εντός του πλαισίου του ΟΗΕ.

Αποστολή στις Βρυξέλλες: Νίκος Μελέτης

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος