Επιστροφή στην προκλητική ρητορική από τον Τ. Ερντογάν – Επιμένει η Άγκυρα στη λύση των 2 κρατών στην Κύπρο

Κι ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 14 Ιουνίου, ο Τούρκος πρόεδρος επιστρέφει στην προκλητική ρητορική. Κατηγορεί τους Ελληνοκύπριους ότι ευθύνονται διαχρονικά για τη μη επίτευξη λύσης. Ταυτόχρονα, προχώρησε σε ανυπόστατες αναφορές περί ξεχωριστών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Λίγες μόλις ώρες μετά τη συναινετική παρουσία Τσαβούσογλου στην Ελλάδα και δύο εβδομάδες πριν από την κομβική συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρόεδρος στρέφει ξανά τα βέλη του κατά της Κύπρου.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους ότι ευθύνονται διαχρονικά για τη μη επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, προχώρησε σε ανυπόστατες αναφορές περί ξεχωριστών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ δεν παρέλειψε να ρίξει ξανά γέφυρες προς την Αίγυπτο για συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Η νέα τουρκική στρατηγική αφορά το εσωτερικό ακροατήριο που είναι παραδοσιακά εξαιρετικά ευαισθητοποιημένο στα θέματα των Τουρκοκυπρίων” τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων King’s College London, Μάνος Καραγιάννης.

Την ίδια ώρα όμως, την πλήρη στήριξή του στην Κύπρο ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, επαναλαμβάνοντας μάλιστα τη θέση της Ουάσιγκτον υπέρ της επανένωσης του νησιού στο νόμιμο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

“Ο κ Μπλίνκεν δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ για επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία” ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

“Οι προοπτικές για ισχυρή και κοινά ωφέλιμη διμερή συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο και τις ΗΠΑ είναι άριστες και μπορούν να καταστούν ακόμη πιο ωφέλιμες” τόνισε από την πλευρά του σε ανάρτηση στο Twitter o υπ. Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη μεταξύ των οποίων και αυτών της Τουρκίας ζητά ο Γάλλος πρόεδρος.

“Όπως απαιτούν οι Λίβυοι πρέπει να μπει τέλος στις ξένες παρεμβάσεις. Αυτό σημαίνει την αποχώρηση όλων των ξένων μισθοφορικών δυνάμεων από το έδαφος της Λιβύης. Των Ρώσων, των Τούρκων και των Σύρων μισθοφόρων τους, όπως και όλων των υπολοίπων” είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Με τον Γερμανό πρέσβη συναντήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος μεταξύ άλλων εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

“Εξέφρασα την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί να συμμετέχει στη Διάσκεψη για τη Λιβύη. Για εμάς μετά την επανασύσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Λιβύη και τις επισκέψεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη, καθώς την επίσκεψη του Λίβυου πρωθυπουργού στην Ελλάδα είναι κρίσιμο να είμαστε στο σκηνικό της Λιβύης” ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

“Η Γερμανία υποστηρίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ελλάδας για διάλογο με την Τουρκία στα επίμαχα ζητήματα, που είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσει η Μεσόγειος μπροστά” δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίκαελ Ροθ .

Εν τω μεταξύ σε συμφωνία κατέληξαν ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ για υπό όρους άνοιγμα των οδοφραγμάτων, τα οποία είχαν κλείσει εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Επιμένει η Άγκυρα στη λύση των 2 κρατών στην Κύπρο

Μετά από συνεδρίαση πεντάωρης διάρκειας, ολοκλήρωσε τις εργασίες του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας υπό τον πρόεδρο Ερντογάν.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι “η Τουρκία θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις πέρα από τα σύνορα της για την ασφάλεια της χώρας και την ευημερία των γειτόνων της. Η Τουρκία έχει το δικαίωμα αυτοάμυνας. Το επόμενο διάστημα οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν στα νότια σύνορα της με σκοπό την πάταξη των τρομοκρατικών οργανώσεων και για την ασφάλεια της χώρας”.

Σχετικά με την Κύπρο: “Η Τουρκία με αποφασιστικότητα θα συνεχίσει να στηρίζει μια λύση δυο ανεξάρτητων, ισότιμων και κυρίαρχων κρατών και θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τoυρκοκυπρίων.

Αιγαίο /Μεσόγειος: “Η Τουρκία υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθούν οποιεσδήποτε προκλήσεις, που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας, παράνομες ενέργειες και επιθετικές δηλώσεις προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή για την επίτευξη πρόοδο επί των προβλημάτων μέσω αμοιβαίου διαλόγου στο πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και την Μεσόγειο”.

Για το Παλαιστινιακό: “Καταδικάζουμε έντονα την παράνομη κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και την απάνθρωπες ενέργειες του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Για να μην επαναληφθούν οι εγκληματικές πράξεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων πρέπει να βρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και περιεκτική λύση. Για αυτό και γίνεται έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και χωρίς καθυστέρηση και με ειλικρίνεια να πράξει αυτό που της αναλογεί”.

Την ίδια ώρα σε τεντωμένο σχοινί ακροβατούν οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, με τον Ερντογάν να προειδοποιεί τον Μπάιντεν πως κινδυνεύει να χάσει έναν σημαντικό φίλο. Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τη συνάντησή τους στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπολύει νέα επίθεση με αφορμή τη στάση των ΗΠΑ στη Γενοκτονία των Αρμενίων, το ΡΚΚ και τους ρωσικούς πυραύλους S-400 που προμηθεύτηκε η Άγκυρα.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Κλειώ Νικολάου – Ανταπόκριση από Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος