Επίσκεψη Ν. Δένδια σε Φινλανδία και Νορβηγία – Η Ουκρανία βασικό θέμα συζήτησης

Η κρίση στην Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, κατά την επίσκεψή του σε Φινλανδία και Νορβηγία.

Θερμή υποδοχή επιφύλαξε στον Νίκο Δένδια ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χαβίστο στο Ελσίνκι. «Συζητήσαμε για τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Φινλανδίας, τη συνεργασία εντός ΕΕ και διεθνών οργανισμών, τη συνεργασία σε τομείς επενδύσεων και περιβάλλοντος, καθώς και τις εξελίξεις σε Ανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο» έγραψε μετά τη συνάντηση στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.

Κατά την παραμονή του στο Ελσίνκι, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει επίσης σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο φινλανδικό υπουργείο Εξωτερικών, η οποία θα επικεντρωθεί στις εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη.

Όπως είναι εύλογο, η κατάσταση στην Ουκρανία αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα της συζήτησης των δύο υπουργών, με τον Νίκο Δένδια να επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα είναι πάνω απ’ όλα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει προσηλωμένη στην αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και υποστηρίζει τις θεμελιώδεις αρχές της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών.

Η Αθήνα θα συνεχίσει να καλεί όλες τις πλευρές σε αποκλιμάκωση, ώστε ν’ αποφευχθούν βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την κατάσταση εκτός ελέγχου.

Πάγια θέση της Ελλάδας παραμένει ότι η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας, επανέλαβε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα επισκεφτεί σε δύο μέρες τη Μόσχα κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μάλιστα επέλεξε να συνδέσει τις εξελίξεις στη ρωσο-ουκρανική κρίση με τα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας ότι σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία που η Δυτική Συμμαχία οφείλει να δείξει την αλληλεγγύη και τη συνοχή των μελών της, η Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, προχωρά σε σειρά παράνομων και προκλητικών ενεργειών κατά της Ελλάδας, ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ.

Οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία νησιών του Αιγαίου είναι απαράδεκτες είπε ο κ. Δένδιας, χαιρετίζοντας την ξεκάθαρη στήριξη που ήρθε για το εν λόγω θέμα από την ΕΕ, την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο.

Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει ν’ αναζητεί έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, την ίδια ώρα όμως θα υπερασπίζεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της, υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.

Αποστολή: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος