«Επενδύσεις και αρχαία μπορούν να συνυπάρξουν» (video)

Στο θόρυβο που έχει δημιουργηθεί με την επένδυση του Ελληνικού αναφέρθηκε εκ νέου ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς μιλώντας στο πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ διαβεβαίωσε ότι η επένδυση προχωράει κανονικά, και ότι είναι σε συνεννόηση με τους επενδυτές για την περιοχή όπου έχουν εντοπισθεί αρχαιότητες. Όπως τόνισε «επενδύσεις και αρχαία μπορούν να συνυπάρξουν».

Ποτέ δεν ζητήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ν κηρυχθεί όλο το Ελληνικό «αρχαιολογικός χώρος» διευκρινίζουν οι αρχαιολόγοι.

Οι αρχαιολογικές έρευνες που διεξήχθησαν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια έδωσαν πολλά σημαντικά ευρήματα που καθιστούν αναγκαίο να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος μια ευρύτερη περιοχή 7.000 στρεμμάτων μεταξύ των δήμων Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, εκ των οποίων μόνο τα 3.300 στρέμματα είναι στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Η επιστημονική τεκμηρίωση, εργασία επίπονη και χρονοβόρα, ολοκληρώθηκε πρόσφατα γι’ αυτό και η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού ενημέρωσε πριν από λίγες μέρες τους εμπλεκομένους φορείς (ΤΑΙΠΕΔ, Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και Ελληνικό ΑΕ) ότι θα κινήσει διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου.

Η στιγμή είναι κατάλληλη, εφόσον εκκρεμεί η κατάθεση από την Lamda Development του ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης της επένδυσης στο Ελληνικό.
Έτσι αντιμετωπίζεται ο όρος που υπάρχει στη σύμβαση πώλησης, ότι αν δεν υπάρξει έγκαιρη, θεσμική γνωστοποίηση στην επενδυτική εταιρεία για ύπαρξη αρχαιοτήτων, μπορεί να απαιτηθεί αποζημίωση από το Δημόσιο.

«Μπορεί να συνυπάρξει η αρχαία μας κληρονομιά σε όλα της τα στρώματα και σε όλα της τα επίπεδα με μια σοβαρή επένδυση. Οι σοβαροί επενδυτές ξέρουν ότι επενδύοντας στη χώρα μας κερδίζουν υπεραξία στην επένδυσή τους, γιατί η χώρα έχει αυτό το παγκοσμίως γνωστό πολιτιστικό της υπόβαθρο», τόνισε ο Υπουργός Πολιτισμού ο Αριστείδης Μπαλτάς στο Πρώτο Πρόγραμμα και τον Θάνο Σιαφάκα.

Το δεύτερο έγγραφο εστάλη από την Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και αφορά εισήγηση που θα εξεταστεί από το Κεντρικό Συμβούλιου Νεότερων Μνημείων για το αν πρέπει να χαρακτηριστούν νεότερα μνημεία ακόμη τέσσερα κτίρια εντός του πρώην αεροδρομίου.

Πρόκειται για το κέλυφος του Δυτικού Αεροσταθμού, τον παλαιό πύργο Ελέγχου και το λεγόμενο αγγλικό Υπόστεγο ή Παγόδα, που είναι συνδεδεμένο με την Ιστορία της ελληνικής πολιτικής αεροπορίας, καθώς και το αρχικό κτίριο του Συγκροτήματος του άλλοτε Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων, που αποτελεί σημαντικό δείγμα της αρχιτεκτονικής εκπαιδευτηρίου του ’30.

Την ανάγκη του χαρακτηρισμού, άρα της προστασίας, των κτιρίων από πιθανή κατεδάφιση, καταδεικνύει η έκθεση ιστορικής και αρχιτεκτονικής τεκμηρίωσης που έστειλε στις 20 Ιουλίου του 2016 η Σχολή αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και υιοθετεί το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και τοποθεσιών.

Πηγή ΕΡΤ1, Ρεπορτάζ Ματίνα Καλτάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος