Έντι Ράμα σε Μητσοτάκη για τα περί δήθεν «εξαπάτησης της ΕΕ από την Ελλάδα»: Λυπάμαι για τις δηλώσεις

«Λυπάμαι για τις δηλώσεις, δεν αφορούν το σήμερα» είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις δηλώσεις που έγιναν αναφορικά με την Ελλάδα ότι δήθεν η χώρα μας «εξαπάτησε για να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οιι δύο ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο πρωθυπουργικό γραφείο στα Τίρανα στο πλαίσιο της παρουσίας του Έλληνα πρωθυπουργού στην Αλβανία για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων. Κατά την συνάντησή τους ο κ. Ράμα ανασκεύασε ουσιαστικά το ότι τάχα η Ελλάδα εξαπάτησε τις Βρυξέλλες για να ενταχθεί στην ΕΕ. «Είδα κάποιες περίεργες δηλώσεις που είδα ότι δεν αποδόθηκαν όπως έπρεπε και ελπίζω να μην ενοχληθήκατε», είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Οι επίμαχες δηλώσεις Ράμα

Αίσθηση από την δήλωση του Έντι Ράμα περί δήθεν εξαπάτησης των Βρυξελλών από την Ελλάδα για να εισέλθει στην Ένωση. Όπως φέρεται να είπε: «Πρέπει να έχουμε θεσμούς που λειτουργούν. Όχι όπως έκαναν κάποιες χώρες στο παρελθόν όπως η Ελλάδα που εξαπάτησε πολύ. Πήρε χρήματα από την Ευρώπη, πέρασε μια περίοδο χλιδής και μετά κατέληξε πολύ άσχημα».

Μητσοτάκης: Πρόοδος στο θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αλβανία

Την ώρα που η Άγκυρα επανέρχεται δριμύτερη απειλώντας ευθέως την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στην οδό της νομιμότητας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει από τη Σύνοδο ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων τη διάθεση της κυβέρνησης να διευθετήσει το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών με την Αλβανία.

«Πιστεύω ότι προσεγγίζουμε πια την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό προκειμένου να παραπέμψουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τέτοιου είδους εκκρεμότητες με μοναδικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο».

Καθώς ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έχει προβεί στο παρελθόν σε ενέργειες για το «πάγωμα» του συνυποσχετικού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τα Τίρανα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να τηρήσουν την καταρχήν συμφωνία που έχει καταγραφεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

«Θεωρώ ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα σε μένα και τον Πρωθυπουργό ότι θέλουμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Επομένως είμαι αρκετά αισιόδοξος. Επίσης, η αλβανική πλευρά θα κάνει αυτό που της αναλογεί προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο το συντομότερο δυνατόν» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το απόγευμα με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο, στο Συνοδικό Κέντρο στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας.

Την ίδια ώρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανάφερε την επωδό του «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά», απειλώντας την Ελλάδα ότι δεν αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά θα υποστεί τις συνέπειες: «Η Ελλάδα να μην ξεχνάει ότι αυτός που σπέρνει τον άνεμο θερίζει την καταιγίδα, οπότε αν δεν θέλετε ειρήνη, θα κάνουμε ότι χρειάζεται».

Σύμφωνα με τον διπλωματικό συντάκτη της ΕΡΤ Νίκο Μελέτη, μπορεί η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Χειμάρρα να ακυρώθηκε αλλά σε συνάντηση που είχε με στελέχη της μειονότητας δεσμεύτηκε ότι η συνάντηση θα γίνει και πολύ σύντομα. Ακόμα για την πρόοδο στο ζήτημα της ΑΟΖ με την Αλβανία είπε ότι αισιοδοξία που υπάρχει έχει να κάνει με την πολιτική βούληση της αλβανικής κυβέρνησης.

Πηγή: ΕΡΤ 

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος