Εν αναμονή ημερομηνίας εκλογών – Τα ορόσημα των επόμενων δέκα ημερών

Την Παρασκευή, μετά το υπουργικό συμβούλιο, θα δοθούν οι απαντήσεις για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις την 9η Απριλίου

Την Παρασκευή, μετά το υπουργικό συμβούλιο, θα δοθούν οι απαντήσεις για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις την 9η Απριλίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Μενίδι κάλεσε τους πολίτες να συγκρίνουν τη δική του κυβέρνηση με αυτήν του Αλέξη Τσίπρα και προέβλεψε ότι η ΝΔ στις εκλογές θα ξεπεράσει τους στόχους που έχει θέσει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση του θα έρθει για να χτίσει και όχι για να γκρεμίσει και να εκδικηθεί.

Ο πολιτικός μίτος που σχετίζεται με την ημερομηνία των εθνικών εκλογών φτάνει στο τέλος του. Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου κρατάει το κλειδί της αποκάλυψης του χρόνου της εθνικής κάλπης, με τον πρωθυπουργό, που επισκέφθηκε το δήμο Αχαρνών, περπάτησε σε κεντρικούς δρόμους και συνομίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες, να θέτει, εκ νέου, τα εκλογικά διλήμματα.

«Οι ίδιοι που σας τσάκισαν στους φόρους[…] έρχονται πάλι να διεκδικήσουν τη ψήφο του ελληνικού λαού[…] Θα συγκριθούμε, λοιπόν, θα μετρηθούμε και θα συζητήσουμε για το σχέδιό μας για το μέλλον[…] Δε θέλω σε καμία περίπτωση να υπάρξει ούτε η παραμικρή υπόνοια αλαζονείας και αυταρέσκειας. Οι εκλογές κερδίζονται ψήφο-ψήφο[…] Θα πετύχουμε το στόχο μας και με το παραπάνω, θα είμαστε αυτοδύναμοι» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε την κρισιμότητα της πρώτης κάλπης, μιλώντας στο συνέδριο του Πρώτου Θέματος για την Υγεία.

«Το πότε θα πάμε σε εκλογές θα το ανακοινώσω στην ώρα του με απόλυτο σεβασμό στις προβλέψεις του συντάγματος[…] Προσερχόμαστε σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση με ξεκάθαρη στρατηγική με απόλυτο σεβασμό στη βούληση του ελληνικού λαού θέτοντας τα διλήμματα με σχέδιο με συγκεκριμένο προγραμματικό λόγο για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας[…] Δεν έχω καμία πρόθεση να μπω σε ατέρμονη συζήτηση ανακύκλωσης της τοξικότητας».

Στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και στις προτάσεις για την αντιμετώπισή τους επικεντρώνει τις πρωτοβουλίες του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αύριο το απόγευμα παρουσιάζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα κόκκινα δάνεια και το ιδιωτικό χρέος.

«Εύχομαι αυτή η προεκλογική περίοδος να είναι μία προεκλογική περίοδος που θα συζητηθούν τα κρίσιμα και μεγάλα θέματα. Και γιατί όχι με το ζωντανό τηλεοπτικό διάλογο των αρχηγών και απευθείας με τον κύριο Μητσοτάκη τον οποίο προσκαλώ εδώ και επτά χρόνια και το αρνείται» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το επόμενο δεκαήμερο, σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές εξελίξεις αναμένονται πυκνές και με έμμεσο τρόπο το έδειξε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών αν το υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Παρασκευής θα είναι το τελευταίο πριν τις εκλογές και πόσες φορές θα κάνει ακόμα ενημέρωση και απάντησε: «στο υπουργικό της Παρασκευής θα πάρετε τις απαντήσεις σας για όλα αυτά τα ερωτήματα».

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 9 Απριλίου. Εφόσον δεν προκύψει κυβέρνηση, οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν στις 14 ή στις 21 Μαΐου.

Όσον αφορά στα ορόσημα που ανοίγονται στον πολιτικό ορίζοντα: Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας θα υπάρχει εισήγηση για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό. Από εκεί και πέρα, με βάση το πλέον ισχυρό σενάριο, την επόμενη Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών είτε μέσω ενός νέου υπουργικού συμβουλίου, είτε μέσω τηλεοπτικού μηνύματος. Την ίδια ημέρα ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις 10 Μαρτίου θα γίνει η διάλυση της Βουλής.

  • Παρασκευή, 3 Μαρτίου: Υπουργικό συμβούλιο (εισήγηση για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό).
  • Πέμπτη, 9 Μαρτίου: Προκήρυξη εκλογών (είτε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβούλιο, είτε μέσω τηλεοπτικού μηνύματος του πρωθυπουργού).
  • Πέμπτη, 9 Μαρτίου: Ανακοίνωση απόφασης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  • Παρασκευή, 10 Μαρτίου: Διάλυση της Βουλής.

Το ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε τα πρώτα επτά ονόματα που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας. Επικεφαλής είναι η Σοφία Σακοράφα.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος