Στα άκρα η τουρκική προκλητικότητα: Επιχείρηση αμφισβήτησης του FIR Αθηνών – Σκληρή απάντηση ΥΠΕΘΑ

Array

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές το Ελληνικό ΥΠΕΞ προχωρά σε έκτακτο διάβημα για τις υπερπτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πάγια τακτική του ΥΠΕΞ είναι σε κάθε παρόμοια πρόκληση να απαντά με διπλωματική νότα.

Αμείωτο συνεχίζεται το σκηνικό της έντασης στο Αιγαίο με την τουρκική πλευρά να συνεχίζει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και να ζητά και τα «ρέστα» από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Απάντηση στους ισχυρισμούς της Άγκυρας, ότι ελληνικά μαχητικά κλείδωσαν με τα ραντάρ τους τουρκικά F-16 που εκτελούσαν καθήκοντα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, και επιχείρησαν να εμποδίσουν τα τουρκικά, έδωσε το υπουργείο Άμυνας.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως απάντησε στην ενέργεια αυτή και ότι τα ελληνικά μαχητικά απομακρύνθηκαν από την περιοχή, ενώ αναφέρει πως ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ελλάδας κλήθηκε για εξηγήσεις στο υπουργείο Άμυνας.

Η Αθήνα διαψεύδει τους τουρκικούς ισχυρισμούς, ξεκαθαρίζοντας ότι τα τουρκικά μαχητικά F-16 παρεμβλήθηκαν σε συμφωνημένη με το ΝΑΤΟ πτήση αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών, προβαίνοντας σε παράβαση Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας λόγω μη κατάθεσης Σχεδίου Πτήσης και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ

«Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας μεταξύ ΓΕΕΘΑ και Αεροπορικής Διοίκησης (AIRCOM) του ΝΑΤΟ, τις μεσημβρινές ώρες της 22 Αυγούστου 2022 έλαβε χώρα πτήση Αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών.

Τα Β-52 εισήλθαν από το νοτιοδυτικό όριο του FIR Αθηνών προκειμένου να εξέλθουν απ’ αυτό δυτικά της νήσου Μεγίστης. Η πτήση των εν λόγω αεροσκαφών έλαβε χώρα στο πλαίσιο επίδειξης Διασυμμαχικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Ενώ η κίνηση των B-52 δεν προβλεπόταν να γίνει με συνοδεία Μαχητικών Αεροσκαφών, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, πέντε άγνωστα ίχνη αέρος κινήθηκαν ανατολικά της Καρπάθου παρεμβαλλόμενα στο δρομολόγιο των Β-52, προβαίνοντας παράλληλα σε παράβαση Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας λόγω μη κατάθεσης Σχεδίου Πτήσης.

Άμεσα απογειώθηκαν τέσσερα Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 της Π.Α. από την Κρήτη, τα οποία ανεγνώρισαν τα άγνωστα ίχνη ως οπλισμένα Τουρκικά Μαχητικά Αεροσκάφη F-16, που αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Επί του θέματος έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Οποιαδήποτε άλλη περιγραφή των σχετικών γεγονότων είναι ψευδής».

Τουρκικές παραβιάσεις

Τις τουρκικές παραβιάσεις στο F.I.R. Αθηνών την Τρίτη 23 Αυγούστου, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ, οι παραβάσεις έχουν ως εξής:

  • ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 11 (1×2 F-4, 9×2 F-16, 1×3 F-16)
  • ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 4 (2 UAV, 1 ATR-72, 1 CN-235)
  • ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 27
  • ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 15
  • ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 20
  • ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 78 (42 από τα UAV, 36 από τα μαχητικά)
  • ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 8
  • ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Δύο από τις παραπάνω παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Θωμάς, Γιώργος Σιδέρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος