Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ στην ΕΡΤ: Είναι σημαντικό να τονίζουν οι εταίροι ότι η κυριαρχία μας δεν τίθεται εν αμφιβόλω

Στη σημασία της δημοσιοποίησης -από την ελληνική πλευρά- 16 χαρτών με τις τουρκικές αξιώσεις, στo πλαίσιο της προσπάθειας για βαθύτερη κατανόηση από το ευρύτερο κοινό του τουρκικού αναθεωρητισμού, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου. 

«Σταθερός ο τουρκικός επεκτατισμός τα τελευταία 50 χρόνια»

Όπως είπε ο κ. Παπαϊωάννου, με αυτούς τους χάρτες -οι οποίοι βγήκαν όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα αγγλικά και τα γαλλικά- θέλαμε να φανεί διεθνώς ότι η τουρκική πολιτική έχει μια συνέχεια. «Θέλουμε να δείξουμε ότι τα τελευταία, ουσιαστικά, 50 χρόνια ο τουρκικός επεκτατισμός είναι σταθερός. Χρησιμοποιούν ίσως διαφορετικά επιχειρήματα, διαφορετικούς τρόπους, αλλά ο απώτερος σκοπός είναι πάντα ο ίδιος: να αμφισβητήσουν την κυριαρχία μας σε ένα μεγάλο μέρος της δικής μας περιοχής,  στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο και θέλαμε αυτό να το αποτυπώσουμε».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ έκανε ακόμα λόγο για παράνομες, τελείως αβάσιμες μονομερείς αιτιάσεις της γείτονος κι επεσήμανε «εμείς έχουμε μια σταθερή πολιτική στη βάση του πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και την πολιτική αυτή θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό μας δίνει μια ισχυρή βάση, από εκεί και πέρα χτίζουμε σχέσεις και με τους εταίρους και με τους συμμάχους μας, και προβάλλουμε βεβαίως το δίκαιο των θέσεών μας και οφείλω να ομολογήσω ότι βλέπουμε όλο και περισσότεροι κατανοούν ακόμα περισσότερο τις θέσεις μας. Κι αν μου επιτρέπεται πολλές φορές η απεικόνιση σε έναν χάρτη ενός επιχειρήματος που εμείς χρησιμοποιούμε δίνει τη δυνατότητα να το καταλάβει κάποιος που δεν γνωρίζει την περιοχή μας πολύ πιο εύκολα.

«Και για αυτό ο πρωθυπουργός και κυρίως ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επανειλημμένα στις επαφές του με τους ξένους ομολόγους του δείχνει αυτούς τους χάρτες κι αμέσως οφείλω να ομολογήσω καθώς έχω συμμετάσχει σε αρκετές από αυτές τις συναντήσεις είναι ενδιαφέρουσα η αντίδραση των ομολόγων του γιατί πραγματικά άλλο να το λες κι άλλο να το βλέπεις» επεσήμανε.

Για τη στάση των συμμάχων και εταίρων μας είπε ότι «για μας είναι αυτονόητο, αλλά είναι σημαντικό να το τονίζουν και άλλοι ότι η κυριαρχία μας δεν τίθεται εν αμφιβόλω από κανέναν και μάλιστα αυτό το έχουν πει αρκετοί σύμμαχοι. Το να βγαίνουν έτσι ξεκάθαρα σημαίνει αφενός την κατανόηση των θέσεών μας και σημαίνει επίσης, αν μου επιτρέπεται, ότι η άλλη πλευρά έχει φτάσει σε ένα σημείο παραλογισμού των επιχειρημάτων, το οποίο πλέον δεν αφήνει κι άλλα περιθώρια».

Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου σε σχέση με τη στάση του κ. Ερντογάν το τελευταίο διάστημα είπε ότι «εμείς δεν μιλάμε ποτέ για πρόσωπα, μιλάμε για πολιτικές χωρών και σε αυτό το πλαίσιο αντιδρούμε. Η πολιτική μας βασίζεται πάντα στην πολιτική μιας χώρας, δεν το προσωποποιούμε, δεν χρησιμοποιούμε προσωπικές επιθέσεις καθώς θεωρούμε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνεται στη διπλωματική πολιτική».

Αναφορικά με το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει δώσει την επιχειρηματολογία της μέσα από την επιστολή που εστάλη στον ΓΓ του ΟΗΕ. «Με τρόπο συνεκτικό αποδομεί ένα προς ένα όλα τα έωλα τουρκικά επιχειρήματα όσον αφορά στο ζήτημα της κυριαρχίας των νησιών μας. Πάνω σε αυτή τη βάση θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε τις θέσεις μας. Έχουμε σταθερές θέσεις, βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και δεν έχουμε να φοβηθούμε απολύτως τίποτα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος