Εκπρόσωποι κομμάτων στην ΕΡΤ – Οι θέσεις τους για την οικονομία

Με ερωτήσεις γύρω από την οικονομία ξεκίνησε η εκπομπή της ΕΡΤ «Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά που φιλοξένησε απόψε (6/4) τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, την τομεάρχη οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης Έφη Αχτσιόγλου και τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Δημήτρη Μάντζο. Μαζί με τον Γιώργο Κουβαρά ερωτήσεις έθεσαν και οι δημοσιογράφοι Λήδα Μπόλα και Δημήτρης Κοτταρίδης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βορίδης τόνισε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αυξήσεις μισθών για την επόμενη τετραετία ότι η ΝΔ είχε κάνει το 2019 μια σειρά προεκλογικών δεσμεύσεων για οικονομικά θέματα που τηρήθηκαν παρότι συνέβησαν πολλά που θα δικαιολογούσαν τη μη τήρησή τους. Ο στόχος για τη νέα τετραετία είπε ότι είναι η αύξηση των μισθών και αυτό θα εξειδικευθεί προεκλογικά. Ο κ. Βορίδης είπε ότι οι αυξήσεις θα έχουν στο Δημόσιο οριζόντιο χαρακτήρα ενώ θα έχουν διαρθρωτικά χαρακτηριστικά για επιδόματα ευθύνης με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Για τον ιδιωτικό τομέα είπε ανάμεσα σε άλλα ότι οι αυξήσεις θα έρθουν μέσα από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο κ. Βορίδης: «Θέλω να τονίσω εδώ ότι είχαμε κάνει το ’19 μια σειρά από προεκλογικές δεσμεύσεις που αφορούσαν στην οικονομία. Οι δεσμεύσεις μας αυτές τότε είχαν να κάνουν με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τις είχαμε προσδιορίσει με αρκετά σαφή τρόπο. Είχαμε πει ότι θα μειώσουμε 30% τον ΕΝΦΙΑ, είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τον φόρο εισοδήματος, είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές και παρότι συνέβησαν πράγματα που θα δικαιολογούσαν το κλείσιμο της οικονομίας στον κορονοϊό, θα δικαιολογούσαν τη μη τήρηση των υποσχέσεων, τις τηρήσαμε όλες. Με ρωτάτε λοιπόν πως θα τηρήσουμε αυτή την υπόσχεση. Η απάντηση είναι ότι κάνουμε μια εκτίμηση για τους ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας, κάνουμε μια εκτίμηση για τους ρυθμούς απόδοσης των εσόδων και με βάση αυτή την εκτίμηση ο στόχος αυτής της τετραετίας. Ενώ η πρώτη ήταν η τετραετία της στήριξης της μεγέθυνσης της οικονομίας, η δεύτερη τετραετία διατηρεί τον στόχο αυτό πλην όμως εδώ αντί της μειώσεως, αν θέλετε των φοροελαφρύνσεων -θα γίνει και αυτή, αλλά θα γίνει ισορροπημένα – εκείνο το οποίο πρόκειται να κάνουμε στην πραγματικότητα είναι να αυξήσουμε τους μισθούς. Η αύξηση των μισθών προφανώς θα εξειδικευτεί κατά τη διάρκεια αν θέλετε της προεκλογικής περιόδου και θα γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Θα πω ότι προφανώς έχει οριζόντιο χαρακτήρα σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, αλλά έχει και διαρθρωτικά χαρακτηριστικά ειδικά σε ό,τι αφορά στα θέματα των επιδομάτων ευθύνης . Στις θέσεις ευθύνης επομένως θεωρώ ότι εκεί πρέπει να έχουμε σαφώς καθαρές και σημαντικές αυξήσεις γιατί αυτό θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα για να πάρει κάποιος αυτή τη θέση ευθύνης, επομένως αυτό θα βελτιώσει και την ποιότητα των προϊσταμένων και των διευθυντικών στελεχών του Δημοσίου. Στον ιδιωτικό τομέα, αυξήσεις, πέρα από τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού που ήδη έχουμε κάνει, έρχονται ακριβώς μέσα από την αύξηση της ζήτησης στην αγορά εργασίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας».

Από την πλευρά της η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι η πραγματικότητα δείχνει ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια το εισόδημα των πολιτών έχει κυριολεκτικά σαρωθεί ενώ έκανε λόγο για καρτέλ στην αγορά που μαζεύουν υπερκέρδη. Εμείς λέμε ότι θα κάνουμε παρεμβάσεις για να να μειωθεί η αισχροκέρδεια και θα αυξήσουμε το αφορολόγητο όριο στα 10.000 ευρώ, είπε μεταξύ άλλων η κ. Αχτσιόγλου. Τόνισε ότι το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοστολογημένο στα 5 δισ. ευρώ. Είπε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τον δημόσιο έλεγχο σε κρίσιμους τομείς που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Να δούμε λίγο ποια είναι η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το εισόδημα των πολιτών έχει κυριολεκτικά σαρωθεί και έχει σαρωθεί, διότι η Νέα Δημοκρατία κράτησε καθηλωμένους τους μισθούς με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί ιδιαίτερα η αγοραστική τους δύναμη και λόγω του πληθωρισμού. Γιατί η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να μη βάλει κανόνες στην αγορά και αυτή τη στιγμή να λειτουργούν καρτέλ στην αγορά και να σωρεύουν υπερκέρδη εις βάρος της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών, οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να πάνε ούτε στο σούπερ μάρκετ και τη δέκατη πέμπτη μέρα του μήνα τελειώνει το εισόδημά τους και έχει υποβαθμιστεί η καθημερινότητά τους και έχει συμπιεστεί το εισόδημα τους. Και γιατί βρίσκονται αντιμέτωποι και με μια γενιά χρεών τα οποία δεν ρυθμίζονται στην πραγματικότητα παρά έχουν ως μόνιμη απειλή γενικευμένους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών κατόπιν των συγκεκριμένων επιλογών που πάλι έκανε η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Επομένως η κατάσταση είναι ότι έτσι όπως προχωράει η ζωή τους δεν μπορεί να έχουν στην πραγματικότητα ασφάλεια για την καθημερινότητά τους.

Τι πρέπει να γίνει και τι λέμε εμείς ότι πρέπει να γίνει: συγκεκριμένα πράγματα. Παρεμβάσεις στην αγορά για να χτυπηθεί η αισχροκέρδεια, μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και αφορολόγητο όριο στις 10.000 ευρώ για όλους και την ίδια στιγμή αύξηση των μισθών με τιμαριθμική αναπροσαρμογή στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Το πρόγραμμά μας είναι κοστολογημένο. Κοστίζει περί τα 5,5 δισ διότι έχει δαπάνες όμως έχει και έσοδα που έρχονται από την πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών και δεν διαφέρει οικονομικά, δημοσιονομικά, ιδιαίτερα από αυτό που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία. Είναι όμως μια εντελώς αντίστροφη λογική. Το βάρος δεν βρίσκεται στη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Το βάρος θα το φέρουν τα ολιγοπώλια αυτά που συσσώρευσαν υπερκέρδη όλη αυτή την περίοδο. Σε ό, τι αφορά το κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων που αναφέρατε επί ΣΥΡΙΖΑ ούτε η μικρή ΔΕΗ ιδιωτικοποιήθηκε, ούτε το ΕΣΥ ιδιωτικοποιήθηκε. Κρατήθηκαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες χρεοκοπίας, όπως θυμάστε κρίσιμες δομές και υποδομές υπό δημόσιο έλεγχο. Και αυτή τη στιγμή είδαμε τι συνέβη με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τι συνέπειες είχε για την καθημερινότητα των πολιτών. Εμείς λοιπόν θα επαναφέρουμε τον δημόσιο έλεγχο σε κρίσιμους τομείς που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών».

Ο κ. Μάντζος από την πλευρά του είπε ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατέθεσε από τον Αύγουστο του 2022 πλαίσιο προτάσεων για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Επίσης είπε ότι το κόμμα του ήταν εκείνο που προστάτεψε τη λαϊκή κατοικία από πλειστηριασμούς. Αν θέλουμε προγραμματικές συγκλίσεις χρειάζεται αυτοκριτική είπε ακόμα ο κ. Μάντζος και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έχει κάνει αυτό. Τέλος εξέφρασε την αντίθεσή του στην πολιτική των επιδομάτων.

Ειδικότερα ανέφερε ότι «Όσον αφορά το ιδιωτικό χρέος, να θυμίσω ότι ήταν τον Αύγουστο του 2022 στην πρώτη φάση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων και όταν μας λέγανε όλοι ότι ασχολούμαστε μόνο με αυτό, όταν το Κίνημά μας κατέθεσε το πρώτο πλαίσιο προτάσεων για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα. Είμαστε η παράταξη η οποία στην πρώτη κρίσιμη φάση της μεγάλης κρίσης, μόνη απέναντι σε όλους, ρύθμισε και προστάτευσε την πρώτη κατοικία, το λαϊκό νοικοκυριό από τους πλειστηριασμούς. Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σήμερα ορκίζεται στο νόμο 3869 τον καταψήφιζε και η Νέα Δημοκρατία ετοιμαζόταν να απελευθερώσει πλειστηριασμούς μετά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που μεσολάβησε. Τι θέλω να πω με αυτό; Το ζήτημα της αξιοπιστίας είναι κρίσιμο στο θέμα του ιδιωτικού χρέους. Αν θέλουμε να κάνουμε προγραμματικές συγκλίσεις σε αυτά τα κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά πεδία, πρέπει πρώτα απ’ όλα να προσερχόμαστε στις συζητήσεις με αυτοκριτική και ειλικρίνεια Περιμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να το κάνει αυτό. Δεν το έχει κάνει ως τις ημέρες μας. Όσον αφορά στο οικονομικό μοντέλο. Ναι, τα επιδόματα είναι μια άδικη ουσιαστικά πολιτική, δημοσιονομικά κοστοβόρα, χωρίς να έχει ανακουφιστικό αποτέλεσμα όπως πρέπει στους πολίτες. Το είδαμε και επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Τότε η Νέα Δημοκρατία καυτηρίαζε αυτή την πολιτική, είναι μια πολιτική στην οποία η σοσιαλδημοκρατία διαφωνεί γιατί θεωρεί ότι αναπαράγει εξάρτηση των πολιτών από τα επιδόματα του δήθεν φιλόπτωχου κράτους. Εμείς είμαστε υπέρ των μόνιμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, φορολογικής δικαιοσύνης, κοινωνικής δικαιοσύνης με ρύθμιση αγοράς, μείωση έμμεσων φόρων, αύξηση άμεσων φόρων εκεί όπου υπάρχει ο πραγματικός πλούτος, έλεγχο της αγοράς με επιβολή και είσπραξη προστίμων ώστε οι πολίτες να απελευθερωθούν από το ασφυκτικό δίπολο της ακρίβειας και αισχροκέρδειας και της υπερφορολόγησης από την άλλη πλευρά».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος