Εκλογές – Debate: Όλα όσα είπε ο γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνης Βαρουφάκης

Με τις ξεχωριστές τοποθετήσεις των 6 πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε debate για τις εκλογές 2023. Λεπτό προς λεπτό, τo ΕΡΤNEWS κάλυψε με live blogging και σε livestream την τηλεμαχίαπου είχε διάρκεια τρεις ώρες.

Ο γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, κ. Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε σε όλες τις θεματικές ενότητες που ήταν οι εξής: 1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση, 2) Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, 3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια, 4) Υγεία, Παιδεία, Κοινωνικό Κράτος, 5) Περιβάλλον και Ενέργεια και 6) Νέα Γενιά. Ο κ. Βαρουφάκης στο τελευταίο κομμάτι του debate, κατά το οποίο οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν ελεύθερα, εστίασε στην ψήφο των νέων και πιο συγκεκριμένα κατά πόσο η κυβέρνηση επιθυμεί οι νέοι άνθρωποι να πάνε στις κάλπες την 21η Μαΐου.

«Ιδέα του Σόιμπλε η πρόταση για παράλληλο νόμισμα»

Ο γραμματέας και Επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, κ. Γιάνης Βαρουφάκης σε ερώτηση για την θεματική ενότητα «Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση», τόνισε:

«Υπάρχει κάποιος μεταξύ μας, εδώ, που θεωρεί ότι οι άνθρωποι πρέπει να εξυπηρετούν το νόμισμα και όχι το νόμισμα τους ανθρώπους; Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ αλλά ταυτόχρονα να γνωρίζουμε το μεγάλο κόστος της εξόδου από αυτό».

Μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε ότι «το σύστημα Δήμητρα δεν αφορά νόμισμα, αφορά σύστημα πληρωμών», ενώ συμπλήρωσε ότι ένιωσε «ένα ντεζαβού, σα να είμαι στο 2009, με μία οικονομία της οποίας τα θεμέλια είναι υπό κατάρρευση. (…) Η χώρα μας βρίσκεται σε ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομίας, χωρίς άμυνες σε αυτό που έρχεται».

«Ποτέ δεν καταθέσαμε πρόταση για παράλληλο νόμισμα, αυτό ήταν ιδέα του Σόιμπλε», είπε καταλήγοντας.

«Η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι καθήκον όλων μας»

Ο γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης, σε ερώτηση της ενότητας για την Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα και ειδικότερα για το πώς θα κινούνταν ως πρωθυπουργός, σε περίπτωση επεισοδίου με Τούρκους κομάντος σε ελληνική βραχονησίδα, απάντησε:

«Η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι καθήκον όλων μας. Ταυτόχρονα έχει τεράστια σημασία, πρώτον να κρατήσουμε τα ερείσματα που πρέπει να έχουμε διεθνώς και δεύτερον να ξεκαθαρίσουμε στους συμμάχους μας, αυτό που κυρίως ο Σημίτης δεν είχε ξεκαθαρίσει το 1996 στα Ίμια, ότι δεν θα χρειαστούμε την άδειά τους για να χρησιμοποιήσουμε τα πανάκριβα οπλικά συστήματα τα οποία μας πούλησαν».

Ο κ. Βαρουφάκης, αναφέρθηκε ακόμη στην κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη υπογράμμισε το εξής: «Να ξεχάσουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και να δρομολογήσουμε την θέση του ΜέΡΑ25, που σημαίνει διεθνής περιφερειακή συνδιάσκεψη με ένα θέμα στην ατζέντα: την χάραξη των θαλάσσιων ζωνών».

Στην περίπτωση ενδεχόμενου επεισοδίου με Τούρκους κομάντος σε ελληνική βραχονησίδα, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ποιες θα ήταν οι κινήσεις του αν ήταν πρωθυπουργός: «Δύο πράγματα πρέπει να κάνεις: Πάρα πολλά τηλεφωνήματα σε όλες τις δυνάμεις ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα να ακούσεις πολύ προσεκτικά αυτό που θα σου πει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο Στρατού και Αεροπορίας για το τι μπορεί να γίνει εκείνη τη στιγμή, ώστε να αποσοβήσει τον συγκεκριμένο κίνδυνο πάνω σε εκείνη την βραχονησίδα».

«Να συσταθεί σώμα δίωξης επιχειρηματικού και πολιτικού εγκλήματος»

Σε ερώτηση για την θεματική ενότητα «Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια», ο γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε αρχικά ότι «το κράτος μας θυμίζει ελβετικό τυρί. Μετά τα μνημόνια του 2010 λείπουν κομμάτια του. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που τις εφορίες μας δεν τις ελέγχει κυβέρνηση».

Συνέχισε, εξαπολύοντας πυρά κατά της κυβέρνησης: «Έχουμε μία κυβέρνηση η οποία γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της το Συμβούλιο της Επικρατείας όταν δεν της αρέσουν οι αποφάσεις του».

«Αρχική μας πρόταση είναι διαβουλευτικά συμβούλια που να αποτελούνται από πλειοψηφία κληρωτών ώστε να λογοδοτούν σε αυτά τα συμβούλια οι δημόσιες υπηρεσίες» εξήγησε ενώ πρόσθεσε ότι «το κόμμα μας από τότε αλλά και τώρα προτείνει την δημιουργία ενός σοβαρού σώματος για διώξεις πολιτικού και μεγαλοεπιχειρηματικού συστήματος (…) Ένα σύστημα δηλαδή κατά της διαπλοκής».

«Αναφορικά με τα δικά μου λάθη» είπε ο κ. Βαρουφάκης, «θέλω να παρακαλέσω τον κύριο πρωθυπουργό να μας πει επιτέλους γιατί δείλιασεγιατί δεν έκανε εκείνη την εξεταστική επιτροπή για το 2015».

«Η συζήτηση για εξεύρεση συγκλίσεων με τα άλλα κόμματα έχει κλείσει»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, σε ερώτηση της ενότητας «Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος» του debate των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι «η όλη συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι αποκρουστική και μιλάω σαν καθηγητής πανεπιστημίου, θα ξεχάσω ότι είμαι αρχηγός πολιτικού κόμματος».

«Όλη η ιστορία αυτή δεν γίνεται για να έρθει το Χάρβαρντ στην Ελλάδα, γίνεται για να βαπτιστεί ένα κολλέγιο της συμφοράς, το οποίο ουσιαστικά εκμεταλλεύεται την υποχρηματοδότηση του δημόσιου πανεπιστημίου», συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Η ουσία είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου. Είναι ο μόνος τρόπος για να διαφυλάξουμε μία πανεπιστημιακή εκπαίδευση από τα αρπακτικά», είπε ακόμη ο γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη.

Σχετικά με τις συνεργασίες των κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε: «Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να προτείνουμε σε οποιονδήποτε αυτοαποκαλείται προοδευτικός, να μιλήσουμε για τις δυνατότητες εξεύρεσης συγκλίσεων – όχι για να συμφωνήσουμε – αλλά να δούμε τι μπορεί να γίνει. (…) Αυτό το παράθυρο, όμως έχει κλείσει από τα υπόλοιπα κόμματα, δυστυχώς», πρόσθεσε.

«Το μέλλον είναι οι πλωτές ανεμογεννήτριες – Οι εξορύξεις δεν είναι λύση»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, σε ερώτηση της ενότητας «Περιβάλλον και Ενέργεια» του debate των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ, απάντησε ότι «οι εξορύξεις θέλουν τουλάχιστον 15 χρόνια μέχρι να αρχίσουν να παράγουν, αν παράγουν και όταν παράξουν δεν θα υπάρχει τιμή για πετρέλαια και φυσικά αέρια. Γιατί μέχρι τότε, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι πολύ πιο φτηνές, άρα οι εξορύξεις δεν είναι λύση. Το μόνο πράγμα που προσφέρουν είναι γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και καταστροφή του περιβάλλοντος».

Τόνισε ότι «το μέλλον είναι οι πλωτές ανεμογεννήτριες μικρού μεγέθους οι οποίες, δεδομένης της έντασης του αέρα από τη Θράκη μέχρι τις Κυκλάδες, είναι σίγουρο ότι θα μπορούν να παράξουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να έχουμε πράσινο υδρογόνο».

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «το θέμα με την χώρα μας είναι να μη χάσει την πράσινη βιομηχανική επανάσταση. Είναι μία τεράστια αποτυχία της κυβέρνησης ότι τα χρήματα αυτά από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν έχουν επενδυθεί όλα σε ένα πράσινο αναπτυξιακό σχέδιο όπως αυτό που προτείνει το ΜέΡΑ25».

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία, ως πολιτικοί, να μη φοβόμαστε το πολιτικό κόστος. Το θέμα των εξορύξεων, που παρουσιάζεται σαν σωτηρία της χώρας, έχει ένα πολιτικό κόστος κι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το πάρουμε. Το παίρνουμε και προχωράμε» είπε καταλήγοντας ο γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη.

«Το κλίμα εμφυλίου πολέμου που καλλιεργεί η Μητσοτάκης ΑΕ στα πανεπιστήμια υπονομεύει τη διακίνηση ιδεών»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, σε ερώτηση της ενότητας «Νέα Γενιά» του debate των πολιτικών αρχηγών στην ΕΡΤ, τόνισε ότι έδωσε τον καλύτερό του εαυτό από τότε που γύρισε στην Ελλάδα και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Γύρισα για να προσφέρω εκπαιδευτικές υπηρεσίες στα παιδιά μας και ταυτόχρονα να δημιουργήσω, στο βαθμό που μπορούσα ως καθηγητής, συνθήκες ασφάλειας. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι σημαίνει η ανασφάλεια μέσα στο πανεπιστήμιο. Έχω κλειδωθεί με φοιτητές μου σε αμφιθέατρο με διάφορους εξωσχολικούς να μας απειλούν για να σταματήσουμε το μάθημα», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, περιγράφοντας ένα περιστατικό που έχει βιώσει.

Σημείωσε ακόμη ότι «ασφάλεια δε σημαίνει πανεπιστημιακές αστυνομίες, τύπου Κεραμέως. Σημαίνει διαφύλαξη του ασύλου της διακίνησης των ιδεών, που παρέχεται από το ίδιο το πανεπιστήμιο, από την ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα. (…) Το να βάζεις την αστυνομία μέσα στο πανεπιστήμιο για να προσφέρεις ασφάλεια είναι ένα ψέμα που είτε σημαίνει ότι δεν έχουν καταλάβει πώς λειτουργούν τα πανεπιστήμια όπως η Οξφόρδη ή έχουν καταλάβει και ψεύδονται, διότι παίζουν ένα παιχνίδι, ένα θεατρικό έργο μπροστά σε ένα ακροδεξιό ακροατήριο, που ενδιαφέρεται μόνο για την αστυνομοκρατία τους».

«Είμαι πάντοτε σταθερά αρωγός οποιουδήποτε έχει οποτεδήποτε απειληθεί για την έκφραση των ιδεών του», τόνισε ο κ Βαρουφάκης ενώ αναφορικά με το κατά πόσο η διακίνηση των ιδεών στο πανεπιστήμιο τον ικανοποιεί, απάντησε κατηγορηματικά «όχι».

Καταλήγοντας, δήλωσε ότι το «το κλίμα εμφυλίου πολέμου που καλλιεργεί η Μητσοτάκης ΑΕ στα πανεπιστήμια, υπονομεύει ακόμα περισσότερο τη διακίνηση των ιδεών. Οι φοιτητές μας ξέρουν πολύ καλύτερα πώς να προασπίσουν αυτήν την κοινότητα».

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ιδρώνει με τη σκέψη ότι η γενιά των Τεμπών θα πάει να ψηφίσει»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, εξαπέλυσε «πυρά» προς την Νέα Δημοκρατία αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της τρίλεπτης τοποθέτησής του στο debate της ΕΡΤ, χωρίς ερώτηση από κάποιο δημοσιογράφο.

«Κύριε Κουβαρά, διαπιστώσατε ότι όλοι είπαμε στους νέους να πάνε ψηφίσουν, αλλά μόνο στα λόγια. Γιατί το ΜέΡΑ25 καταθέτει ξανά και ξανά, τρεις μήνες τώρα, μία τροπολογία στη Βουλή ώστε να επιτραπεί στους νέους, όταν εργάζονται εποχικοί σε ένα νησί, ξενοδόχοι, στην εστίαση, να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο της εργασίας τους», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης στην αρχή της τοποθέτησής του. «Η κυβέρνηση του κύριου Μητσοτάκη, επειδή φοβάται την γενιά των Τεμπών, τρέμει την ψήφο των νέων και λέει «όχι» σε αυτό, οπότε θα μου επιτρέψετε να σπάσω την συναίνεση ότι όλοι δήθεν θέλουμε τη νέα γενιά να ψηφίσει. Ο κύριος Μητσοτάκης τρέμει, ιδρώνει με τη σκέψη ότι είναι οι νέοι, αυτοί που δουλεύουν στα κάτεργα στη Μύκονο, στη Ρόδο θα ψηφίσουν», συμπλήρωσε.

«Το αφήγημα των τριών κομμάτων, που τσακώνονται για το ποιος έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ουσιαστικά βάζοντάς μας σε αυτά, έρχεται σε αντίθεση με τη δική μας ανάλυση. Η Ελλάδα βρίσκεται στο τέταρτο μνημόνιο που υπέγραψε ο κύριος Τσίπρας και θα μας πάει μέχρι το 2060. Το συγκεκριμένο αυτό μνημόνιο είναι το πιο βαρύ, το πιο αδίστακτο από όλα τα μνημόνια και ουσιαστικά μας έχει καθηλώσει. Έχουμε ένα ΑΕΠ λιγότερο κατά 20% συγκριτικά με το 2007, ένα χρέος 50 % μεγαλύτερο και η επόμενη συγκυβέρνηση, που θα μαγειρέψουν μεταξύ τους τα τρία μεγάλα κόμματα, έχει στόχο την δημοσιονομική πειθαρχία μιας νέας μορφής λιτότητας» τόνισε ο γραμματέας και επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη.

«Από το 2017 και μετά έχουμε μία μόνιμη λεηλασία που βασίζεται σε τρία πράγματα: Το χρηματιστήριο ενέργειας, τον «Ηρακλή», το όνειδος με τα «κόκκινα» δάνεια και το υπερταμείο. Κανένας από τα τρία κόμματα δεν θα καταργήσει τίποτα από αυτά. Στο ΜεΡΑ25 λέμε ότι ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε τα παιδιά μας στη χώρα – αυτά που δεν έχουν φύγει ακόμα – είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να επιστρέψουν αυτά τα οποία έχουν φύγει» είπε ο κ. Βαρουφάκης, κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Στην τελική ευθεία για τις εθνικές εκλογές το ertnews.gr παρουσιάζει όλες τις εξελίξεις, από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου μέχρι και το βράδυ της Κυριακής των εκλογών. Θα είναι παρών στην μάχη της ενημέρωσης καλύπτοντας όλα τα γεγονότα με αντικειμενικότητα και δίνοντας στο αναγνωστικό κοινό σωστή και ακριβή ενημέρωση για την προεκλογική εκστρατεία, τους εκλογικούς καταλόγους, τους υποψηφίους των κομμάτων, το άνοιγμα της κάλπης, τα εκλογικά αποτελέσματα (των τελευταίων 10 εθνικών εκλογών στην Ελλάδα).

Σημαντικός ενδιάμεσος σταθμός το debate των πολιτικών αρχηγών στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ όπου οι Κυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης ΤσίπραςΝίκος ΑνδρουλάκηςΔημήτρης ΚουτσούμπαςΚυριάκος Βελόπουλος και Γιάνης Βαρουφάκης συμμετέχουν στην τηλεοπτική αναμέτρηση στο δρόμο για τις εκλογές του 2023.

Το βράδυ των εκλογών θα μπορέσετε πρώτοι να διαβάσετε όλες τις εξελίξεις της ημέραςαναλύσεις για το αύριο της χώρας, τα πρώτα exit polls καθώς και τα τελικά αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος