Η «ακτινογραφία» των ψηφοδελτίων Επικρατείας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας με έντονο το άρωμα γυναίκας αλλά και ανανέωσης. Αύριο παρουσιάζει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής.

Πρόσωπα που έχουν διακριθεί για τη δουλειά τους, χωρίς στενούς δεσμούς με τον κομματικό μηχανισμό και κυρίως γυναίκες περιλαμβάνει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τηρώντας τη δέσμευσή του για ισχυρή γυναίκεια παρουσία, έθεσε επικεφαλής την Ειρήνη Αγαπηδάκη, την μέχρι πρότινος γενική γραμματέα του υπουργείου Υγείας. “Δίνουμε δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν έχουν την αναγνωρισιμότητα να μπουν στην πολιτική ζωή” το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Τα 8 από τα 15 πρόσωπα είναι γυναίκες, ενώ συμπεριλαμβάνονται νέοι από την κοινωνία των πολιτών, άνθρωποι της επιστήμης, του επιχειρείν και του παραγωγικού κόσμου, εκπρόσωποι της διασποράς, αλλά και έμπειρα στελέχη, μακριά από κομματικές επιλογές.
 
«Κάνουμε μια τομή σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβαινε στο παρελθόν», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι αναζητούσε περισσότερο την αναγνώριση και λιγότερο την αναγνωρισιμότητα. Το είναι από το «θεαθήναι».

* Η συμμετοχή των γυναικών ανέρχεται στο 53%, με 3 γυναίκες να βρίσκονται στις -δυνητικά εκλόγιμες- 6 πρώτες θέσεις.
* 7 υποψήφιοι από τους 15 είναι κάτω των 45 ετών, οι 3 εξ’ αυτών κάτω των 35 ετών.
 
Επικεφαλής του γαλάζιου ψηφοδελτίου επικρατείας η 43χρονη Ειρήνη Αγαπηδάκη – Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας και ειδική συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, το 2019.
 
«Η επιλογή της κομίζει την προτεραιότητα που δίνουμε στα θέματα υγείας, αλλά και την απόδειξη ότι με σκληρή δουλειά μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
 
«Πρέπει να πείσουμε τους Έλληνες πολίτες, προτάσσοντας μία και μόνη δέσμευση: σκληρή δουλειά και αποτελεσματικότητα», δήλωσε η ίδια.
 
Η οικονομολόγος Νεφέλη Χατζηιωαννίδου -στην 6η εκλόγιμη θέση- είναι μία μητέρα 31 ετών από τη Θεσσαλονίκη, ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού́ οργανισμού́ «Υπέροχες Γυναίκες» που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη και εξάπλωση του κινήματος #metoo στη χώρα μας.
 
Όπως δήλωσε η ίδια: «Αυτό είναι το ενθαρρυντικό μήνυμα: ότι οι γυναίκες νέες ή μεγαλύτερης ηλικίας, δυναμικές -η καθεμία στον κλάδο της- δεν φοβούνται να μπουν στην πολιτική και να προσπαθήσουν να αλλάξουν αυτά που συμβαίνουν στη χώρα. Για εμένα αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να κρατήσουμε από τις γυναίκες που μπαίνουν στην πολιτική.  
 
Στις υπόλοιπες εκλόγιμες θέσεις: 
*Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Μήνυμα -όπως είπε ο Πρωθυπουργός- για την επιτυχημένη οικονομική πολιτική.
*Ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μία από τις τρεις υποψηφιότητες που εκπροσωπούν τον απόδημο Ελληνισμό
*Η 41ετών πολιτικός επιστήμονας, Ιώαννα Λυτρίβη και
*Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης .
 
Ιδιαίτερα θερμό ήταν το χειροκρότημα που απέσπασε η 34χρονη δικηγόρος με ενεργό δράση στην τοπική αυτοδιοίκηση, Γεωργία Βαχαρίδη, μία γυναίκα που έχει πολεμήσει και ξεπεράσει μεγάλες δυσκολίες, όπως επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
  
Τη γυναικεία εκπροσώπηση συμπληρώνουν:

Η Μαρία Διοΐλη – Διαμαντοπούλου από τη διασπορά (11η ΘΕΣΗ), η αγρότισσα Άννα Καστάνη (12η ΘΕΣΗ), η δικηγόρος Πορφυλένια Κανελλοπούλου από την ΟΝΝΕΔ (14η ΘΕΣΗ) και η κορυφαία μαραθωνοδρόμος και μαχήτρια της ζωής, Μαρία Πολύζου στην 7η θέση.
 
Μαρίζα Πολύζου: Ξαφνικά χτύπησε το τηλέφωνο. Συγκινήθηκα. Πριν από τρία χρόνια ήμουν στα νοσοκομεία και περνούσα καρκίνο και χημειοθεραπείες. Αυτό μου δίνει ακόμα μεγαλύτερα φτερά στα πόδια να τρέξω σε άλλον στίβο. Οι αξίες είναι οι ίδιες όμως.
  
* Ο δικηγόρος Νίκος Κορογιαννάκης συμπληρώνει την τριάδα των εκπροσώπων της διασποράς(10η ΘΕΣΗ),
* Στην 13η θέση ανακοινώθηκε ο Σπύρος Καρανικόλας, πρόσφατη «μεταγραφή» από το ΠΑΣΟΚ,
* Ενώ στην 8η θέση ο Νίκος Παπαϊωάννου, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου που είχε θέσει ως προσωπικό του στοίχημα την κατασκευή νέας βιβλιοθήκης, σε χώρο που τελούσε υπό κατάληψη επί 34 χρόνια.
 
Νίκος Παπαϊωάννου: Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να αλλάξει . Δεν είναι δυνατόν μειοψηφικές ομάδες να επιβάλλουν πάντα την άποψή τους απέναντι στην ελεύθερη ακαδημαϊκή δημοκρατία.
 
Στην τελευταία -τιμητική- θέση του γαλάζιου ψηφοδελτίου ο Αντώνης Σγαρδέλης, γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας από το 1989 έως το 1992 και στενός συνεργάτης του πατέρα του Πρωθυπουργού, με τον ίδιο -εμφανώς συγκινημένο- να καλεί όλα τα στελέχη -παλαιά και νέα- σε συστράτευση για να επαναλάβουν, όπως είπε, το ισχυρό 47% του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στις εκλογές του 1990.

ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ: «Το Επικρατείας κολλητών, υπουργών και μετακλητών της ΝΔ επιβεβαιώνει την απομόνωση Μητσοτάκη», σχολίασε το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ
 

Πρόσωπα από τους χώρους της Επιστήμης, της Παραγωγής και του Πολιτισμού περιλαμβάνει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής του οποίου τέθηκε ο καθηγητής Ογκολογίας του Harvard Όθωνας Ηλιόπουλος. «Θα δώσουμε τη μάχη για την εκλογική νίκη και την πολιτική αλλαγή»,  ανέφερε η Πόπη Τσαπανίδου. Παράλληλα, δόθηκε στη δημοσιότητα και το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που έχει τον τίτλο «Δικαιοσύνη παντού – Για μια Δημοκρατική Προοδευτική Διακυβέρνηση». Μεταξύ άλλων, προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, επαναφορά της 13ης σύνταξης και αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ.

Επιστήμονες και επαγγελματίες με “βαριά” βιογραφικά, πρόσωπα καταξιωμένα διεθνώς που μάχονται σε εργασία και κοινωνία και εκφράζουν ανανέωση και δυναμική για πολιτική αλλαγή, στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο Επικρατεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Επικεφαλής, ο Όθωνας Ηλιόπουλος γιατρός, καθηγητής στην ιατρική σχολή του Χάρβαρντ. 
Στη δεύτερη θέση η Έλενα Ακρίτα δημοσιογράφος – συγγραφέας.
Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Στην τέταρτη θέση η Πόπη Τσαπανίδου εκπρόσωπος τύπου του κόμματος.

Ενώ την 5η θέση έχει ο Μιχάλης Καλογήρου πρώην υπουργός δικαιοσύνης και διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα. 

Στην έκτη θέση η Τζένη Λειβαδάρου άτομο με αναπηρία, πολιτικός μηχανικός. 

Πόπη Τσαπανίδου: Θα δώσουν τη μάχη μαζί με όλους τους υποψηφίους και όλο το κόμμα για την εκλογική νίκη και την πολιτική αλλαγή


Ακολουθούν οι: Ζορζέττα Λάλλη, νομικός, Στέφανος Κασελάκης, απόδημος, επιχειρηματίας της Ναυτιλίας, η εν αποστρατεία αντιστράτηγος της ΕΛΑΣ Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Κωνσταντίνος Βλαχάκης γραμματέας της νεολαίας. Στη 12η θέση η Νατάσα Ρωμανού ερευνήτρια στη NASA, και ο Όμηρος Πουλάκης ηθοποιός, καθώς και η Δώρα Τσαμπάζη, δημοσιογράφος. Ενώ την τελευταία τιμητική θέση καταλαμβάνει ο Αλέκος Φλαμπουράρης, πρώην υπουργός επικρατείας. 

ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Λίγες ημέρες πριν να παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας το «Συμβόλαιο για τη Αλλαγή» ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη  δημοσιότητα το Κυβερνητικό Πρόγραμμα του. Με τίτλο: «Δικαιοσύνη Παντού – Για μια Δημοκρατική Προοδευτική Διακυβέρνηση». Είναι η «εναλλακτική λύση της δημοκρατικής προοδευτικής διακυβέρνησης απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση. 

Κομβικό στοιχείο, οι πρώτες 50 ημέρες για άμεση αντιμετώπιση της ακρίβειας με :

  • Αύξηση κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδ. τομέα.
  • Θεσμοθέτηση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής 
  • Αμεση αύξηση στους μισθούς δημοσίου 10%.
  • Επαναφορά 13ης σύνταξης
  • Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αξίας έως 300000 ευρω
  • Ρύθμιση ιδιωτικού χρέους με διαγραφή μέρους βασικής οφειλής.
  • Θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην ενέργεια στο 5%,
  • Φορολόγηση άμεσα των υπερκερδών ενέργειας και διυλιστηρίων.
  • Μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα
  • Μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%.
  • επαναφορά μετοχών ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ στο Δημόσιο

Στην εργασία ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται μεταξύ άλλων για:

Εργασία:

  • κατάργηση των αντεργατικών ρυθμίσεων 
  • ξεπάγωμα τριετιών στον ιδ. τομέα

Στην υγεία προβλέπονται:

  • 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας
  • γενναία μισθολογική αναβάθμιση γιατρών και υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ,
  • ένταξη στα ΒΑΕ
  • εισαγωγικός μισθός 2.000 ευρώ καθαρά στους γιατρούς

Στην Παιδεία:

  • κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων της ΝΔ
  • αύξηση της χρηματοδότησης στο 5% του ΑΕΠ,
  • Στην Πρόνοια προβλέπεται η υλοποίηση:

Πρόνοια και Προστασία:

  • υλοποίηση κοινωνικού μισθού
  • 900.000 γυναίκες θα λαμβάνουν επίδομα μητέρας από τη γέννηση του παιδιού έως τα 24 του 
  • Το προγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της στεγαστική κρίσης περιλαμβάνει:

Αντιμετώπιση στεγαστικής κρίσης:

  • σύσταση Τράπεζας Στέγης
  • έλεγχο της δραστηριότητας βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb).
  • επιδότηση ενοικίου για νέες/νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών 

 Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για Δίκαιο φορολογικό σύστημα με:

Δίκαιο φορολογικό σύστημα:

  • αύξηση αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ,
  • Αλλά και για ένα δημοσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα με:

Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα:

  • Κατάργηση του ΤΧΣ και υπαγωγή των μετοχών στο Υπουργείο Οικονομικών ή άλλο δημόσιο φορέα 
  • απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου και management μίας συστημικής τράπεζας

 Κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα έχει η ρύθμιση ιδ.χρέου και η προστασία πρωτης κατοικίας με:

Ρύθμιση Ιδιωτικού Χρέους και Προστασία της Πρώτης Κατοικίας

  • ολοκληρωμένο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, με προστασία της κύριας κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.

Στην ενέργεια προβλέπεται:

Ενέργεια:

  • ανάκτηση δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ και μείωση του κόστους ρεύματος

Μία από τις πρώτες πράξεις της Προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τα Πανεπιστήμια, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε διαδικτυακή συζήτηση που είχε με γονείς και μαθητές για θέματα Παιδείας.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Κεραμέως ότι στόχος της ελαχιστης βάσης εισαγωγής ήταν τα περίπου 20.000 παιδιά που κοβονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση να γίνονται πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια. 
Είναι παράλογο, είναι ανήθικο είπε. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκαταστήσει την αδικία. Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους και νέες να περάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Προανήγγειλε επίσης αναβάθμιση της επαίδευσης, με αύξηση των δαπανών για τη δημόσια παιδεία στο ύψος του 5% του ΑΕΠ, διπλασιασμό δαπανών για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και των καθηγητών στα πανεπιστήμια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ