Εκλογές 2023: Σε θέσεις μάχης τα κόμματα – Κλείνουν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ποιοι μένουν και ποιοι είναι εκτός

Θέση μάχης έχουν ήδη λάβει όλα τα κόμματα ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου. Ισχυρή εντολή για τη Νέα Δημοκρατία από την πρώτη κάλπη ζητά η κυβέρνηση. Με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας την επομένη των εκλογών είναι το σύνθημα που προτάσσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Με τον στόχο της αυτοδυναμίας σε πρώτο πλάνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύει σε κεντρικό δίλημμα των προσεχών εκλογών ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Ο Πρωθυπουργός από τον Γέρακα όπου συνομίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες προβάλλει τη Νέα Δημοκρατία ως την απάντηση στον κίνδυνο της ακυβερνησίας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Σήμερα υπάρχει μόνο μία πειστική πρόταση διακυβέρνησης είναι η ισχυρή Νέα Δημοκρατία την επόμενη ήμερα στο τιμόνι της χώρας. Επειδή ακούμε πολλά αυτή τη στιγμή, υπάρχει μία κάλπη για εμάς: Είναι η κάλπη της 21ης Μαΐου. Αυτή θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει, ποιον θέλουν οι πολίτες για Πρωθυπουργό».

Το κυβερνητικό έργο που έχει συντελεστεί αυτή την τετραετία προβάλλεται στο προεκλογικό σποτ της ΝΔ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ενώ η πολιτική αντιπαράθεση με αιχμή τις συνεργασίες συνεχίζεται, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τερατογένεση μια κυβέρνηση ηττημένων.

Επίθεση στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή.

«Αναρωτιέμαι ποιος μπορεί να εμπιστευτεί τον τον πρωθυπουργό, αφού σε όλες σου τις εμφανίσεις του επιχείρησε την συγκάλυψη. Αλλά η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει πια αυτήν την συγκάλυψη. Και ο μόνος δρόμος που έχουμε να αποδεχτούμε είναι ο δρόμος της αλήθειας. Αλλά εδώ που φτάσαμε ξεπεράσαμε και την τελευταία κόκκινη γραμμή. Ως εδώ. Αυτό είναι το μήνυμα που έρχεται από την ελληνική κοινωνία» είπε μεταξύ άλλων ο Α. Τσίπρας.

Ισχυρή εντολή για τη Νέα Δημοκρατία από την πρώτη κάλπη ζητά η κυβέρνηση. Με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας την επομένη των εκλογών είναι το σύνθημα που προτάσσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, όπως το έχει διατυπώσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την μεριά της η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, είπε στον Ant1: «Ο μοναδικός ο οποίος δεν μπορεί να κάνει κυβέρνηση στις 21 Μαΐου είναι ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος όλο αυτό το διάστημα έδρασε και δρα προαναγγέλλοντας και δεύτερες εκλογές και λέγοντας το φοβερό ότι οι πρώτες θα πουν ποιος και οι δεύτερες θα πουν πως».  

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε: «Ποια είναι τα κομμάτια της προοδευτικής διακυβέρνησης; οι μισοί από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν Βαρουφάκη, άλλοι δεν τον θέλουν, άλλοι αυτοπροτείνονται Ανδρουλάκης, μην ρωτάτε τη ΝΔ για αυτό ρωτήστε εκείνους και αν βγάλετε άκρη…»

Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα αφορούσε η τελευταία παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεσμεύομαι ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε οι παράνομες υποκλοπές, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές και η εργαλειοποίη της δικαιοσύνης να αποτελέσουν σύντομα μια κακή ανάμνηση. Πιστεύω ότι το κράτος δικαίου είναι η πρώτη και κύρια προϋπόθεση για την ευημερία των πολιτών».

Σε θέσεις μάχης και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Είναι τόσο μεγάλη η πρεμούρα σας για να αποσπάσετε την ψήφο του λαού που επιστρατεύετε το δίλημμα της ακυβερνησίας» σχολίασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος: «Μην ανησυχούν οι ψηφοφόροι των τριών κομμάτωνμ θα συγκυβερνήσουν μεταξύ τους. Να ανησυχούν για την επόμενη μέρα».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη είπε: «Όλα τα πλειοψηφικά είναι καλπονοθευτικά. Εκείνος απαιτεί έχοντας κόντρα του το 70-75% όσων δικαιούνται ψήφο να έχει απόλυτη πλειοψηφία και αυτοδυναμία στην Ολομέλεια της Βουλής. Αυτό είναι τέρας».
 
Τροπολογία που προβλέπει φοιτητές και εποχιακά εργαζόμενοι να ψηφίζουν στον τόπο σπουδών ή εργασίας τους κατέθεσε στη Βουλή το ΜέΡΑ25.

Ψηφοδέλτια ΝΔ: Υπομονή για Καραμανλή – Δεν υπάρχει θέμα με Παπαθανάση – Εκτός μένουν Νικολάου, Σπυράκη, Χειμάρας

Κλείνουν οι τελευταίες εκκρεμότητες στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα Πέμπτη (30/3) ρωτήθηκε για τα ψηφοδέλτια τα οποία όπως είπε είναι ζήτημα χρόνου να ανακοινωθούν αλλά και για συγκεκριμένα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Για τον κ. Κώστα Καραμανλή και αν θα είναι τελικά υποψήφιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ζήτησε υπομονή μέχρι την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων.

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε επίσης και τι θα γίνει με τι υποψηφιότητες όπως είναι αυτές της κας Σοφίας Νικολάου, της Μαρίας Σπυράκη, του Νίκου Παπαθανάση και του Θέμη Χειμάρρα.

Για τον κ. Παπαθανάση, ο κ. Οικονόμου ήταν κάθετος ότι δηλαδή δεν υπάρχει θέμα μη συμμετοχής του κ. Παπαθανάση στα ψηφοδέλτια. Αντίθετα  για τις κυρίες Νικολάου και Σπυράκη αλλά και τον κ. Χειμάρα είπε ότι το θέμα έχει κλείσει και άρα δεν θα είναι υποψήφιοι.

Την ίδια ώρα ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ με τα δυο κόμματα να αντιπαρατίθενται για πολλά ζητήματα που αναδεικνύονται τα τελευταία 24ωρα.

Τι είπε ο Οικονόμου για δάνειο Ραγκούση

Ο κ. Οικονόμου, ερωτηθείς από την ΕΡΤ για την υπόθεση με το δάνειο από τον ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας) που πήρε ο κ. Γιάννης Ραγκούσης και αν καλύπτεται η κυβέρνηση από τις απαντήσεις που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσει ο κ. Ραγκούσης.

Τόνισε με νόημα ότι δεν είναι συνηθισμένο να παίρνει κάποιος δάνειο από τον ΟΕΚ για να φτιάχνει σπίτι με πισίνα και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν παριστάνει σε καμία περίπτωση τον εισαγγελέα αλλά εκτός από πολιτική το θέμα έχει και ηθική διάσταση.

«Υπάρχουν ζητήματα για τα οποία πρέπει να τοποθετηθεί και ο ίδιος ο τομεάρχης διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα του» είπε χαρακτηριστικά.

Ρεπορτάζ: Εμανουέλα Αργείτη, Γεωργία Σκιτζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος