Δρόμοι νέοι, ασφαλείς και γρήγοροι ενώνουν και αλλάζουν την Ελλάδα (video)

Αθήνα-Πάτρα σε μία ώρα και 40 λεπτά, Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 4 ώρες και 15 λεπτά, Αθήνα-Καλαμάτα σε 2 ώρες και 30 λεπτά, Αντίρριο-Γιάννενα σε μία ώρα και 40 λεπτά με την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού, Γιάννενα-Θεσσαλονίκη 2ώρες και 40 λεπτά. Οδικοί άξονες που αλλάζουν την εικόνα της Ελλάδας και φέρνουν Βορρά και Νότο, Ανατολή και Δύση ακόμη πιο κοντά. Και σύντομα το αντίτιμο των διοδίων θα είναι ανάλογο με τη χιλιομετρική απόσταση.

Αλλάζει λοιπόν ο οδικός χάρτης της Ελλάδας. Στην ιστορία περνάει από σήμερα ένας δρόμος που τα τελευταία χρόνια ήταν συνώνυμος της ταλαιπωρίας, ένας δρόμος στον οποίο έχουν σημειωθεί αμέτρητα αιματηρά τροχαία. Οι σήραγγες της Παναγοπούλας, κοντά στην Πάτρα, παραδόθηκαν στην κυκλοφορία, συντομεύοντας την απόσταση Αθηνας-Πάρτας, στη μία ώρα και 40 λεπτά. Στέλνουμε το μήνυμα πως η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να βγει από την πολυετή επιτροπεία, δήλωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας: “Ορίζοντας εξόδου ορατός από κρίση και παραγωγική ανασυγκρότηση θα είναι το πρώτο μέλημα. Το χρωστάμε στο λαό,αυτό το έργο θεμελιώνει και σύντομα να βγει από αυτή την περιπέτεια”. Εγκαινιάζοντας την Ολυμπία Οδό -που πλέον μειώνει την απόσταση μεταξύ Αθηνας και Πάτρας στη 1 ώρα και 40 λεπτά-

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της χώρας και της οικονομίας και τόνισε ότι ολοκληρώθηκε ένα έργο που φαινόταν αδιανόητο ότι θα τελειώσει και σημείωσε πως, αν υπάρχει πολιτική βούληση ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες περιόδους προχωράνε τα έργα.

Χαρακτηριστικά σημεία των δηλώσεών του: “Μπορεί να σταθεί στα πόδια της η χώρα μας,ανοίγει ο δρόμος, να βγούμε από τη μεγάλη περιπέτεια της χώρα”.
“…παρά τις δυσκολίες και τις στερήσεις καταφέρνει να στέκει στα πόδια της μπροστά να κοιτάει το μέλλον”.
“Όλο αυτό το δύσκολο διάστημα που περάσαμε και την περίοδο της πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης, αλλά και τώρα, με πολλούς να παριστάνουν τις Κασσάνδρες και τους κακούς προφήτες, σπεύσαμε να κλείσουμε τα αυτιά, να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε σκληρά, γνωρίζοντας ότι το όφελος από αυτή την προσπάθεια δεν θα το αποκομίσουμε άμεσα, αλλά μακροπρόθεσμα. Κι αυτό είναι το οποίο δίνει κι ένα συμβολικό μήνυμα για το πώς πρέπει από δω και στο εξής να δουλεύουμε, πώς πρέπει να αγωνιζόμαστε”.

Μεταξύ των ονομάτων που δόθηκαν στις σήραγγες, η μεγαλύτερη του έργου, αυτή της Παναγοπούλας θα πάρει το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου, η σήραγγα της Βολίμης, του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, ενώ η σήραγγα της Πανόρμου το όνομα του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα.

Ο σύγχρονος αυτός αυτοκινητόδρομος μήκους 201,5 χλμ βάζει τέλος στην περιπέτεια που περνούσαν οι οδηγοί στο κομμάτι Κορίνθου-Πάτρας, σε ένα δρόμο καρμανιόλα που είχε χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο επικίνδυνους της Ευρώπης. Τα διόδια θα κοστίζουν 23 ευρώ μετ’ επιστροφής. Για την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού απομένουν σχεδόν 9 χλμ που στις περιοχές Δερβένι, Καμάρες και Αραχωβίτικα θα δοθούν στην κυκλοφορία μέχρι τέλος του καλοκαιριού, ενώ ο υπερκόμβος του Ρίου θα παραδοθεί ολόκληρος μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μετά τα εγκαίνια ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση στην Πάτρα με το δήμαρχο της πόλης, τον Περιφερειαρχη και τους δημάρχους της περιοχής, ενώ ξεναγήθηκε και στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Τόνισε ότι το νερό και η ενέργεια θα παραμείνουν υπό τον δημόσιο έλεγχο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος