Διπλωματικός πυρετός ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ – Οι «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας

Σφίγγει ο διπλωματικός κλοιός γύρω από την Άγκυρα, με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ηχηρή ήταν η απάντηση Μπάιντεν στο επιθετικό κρεσέντο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, την ώρα που η ελληνική διπλωματία υπενθύμισε για άλλη μια φορά τις “κόκκινες” γραμμές στον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Πυκνώνουν οι κινήσεις στρατηγικής στη διπλωματική σκακιέρα ανεβάζοντας τον δείκτη της πίεσης προς την τουρκική ηγεσία ενόψει του διημέρου φωτιά στο τερέν της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Στη Σύνοδο Κορυφής της 14ης Ιουνίου, ο Ταγίπ Ερντογάν έρχεται αντιμέτωπος με τον Τζο Μπάιντεν, θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και 24 ώρες αργότερα θα έχει στραμμένο το βλέμμα του στο ραντεβού κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ.

Την ελπίδα του ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι ήσυχο όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας, από την Πάτρα, μιλώντας στην 9η διεθνή διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης.

“Να σας πω την αλήθεια το ελπίζω, γιατί δεν θα ήθελα στη ζωή μου να ξαναζήσω όπως έζησα πέρσι το καλοκαίρι. Από εκεί και πέρα αυτές είναι ενδείξεις. Ελπίζω ότι η Τουρκία θα αποστεί της παραβατικότητας”.

Με την τουρκική συμπεριφορά υπό ασφυκτική επιτήρηση ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε στην Άγκυρα ποιο θέμα δεν περιλαμβάνεται στον ελληνοτουρκικό διάλογο.

“Η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια είναι εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα. Θα το κάνει η χώρα όταν νομίζει, όταν το κρίνει όταν αυτό υπηρετεί το εθνικό της συμφέρον”.

Την επαύριον της επίθεσης Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, η αμερικανική διπλωματία προχώρησε σε ένα ηχηρό ράπισμα. Ο Τζο Μπάιντεν έστειλε επιστολή προς τον Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία χαρακτηρίζει την Κύπρο σημαντικό εταίρο και διαμηνύει τη στήριξη του στην λύση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Είχε προηγηθεί το ξεκάθαρο μήνυμα του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τον Κύπριο ομόλογο του.

“Ο κ. Μπλίνκεν δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ για επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία” ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Άγκυρα, μέσω του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αντέδρασε με νέες απειλές κατά της Αθήνας και της Λευκωσίας, υπονομεύοντας και τον νέο γύρο της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό ζητώντας τη λύση δυο κρατών: “Είναι απαραίτητο να αποφεύγονται προκλήσεις, παράνομες ενέργειες και επιθετική ρητορική που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας”.

Διπλωματικός πυρετός ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ – Οι «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας

Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε ότι “όλα κρίνονται και όλα αξιολογούνται. Η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός”

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει την πρόταση για σύνδεση της τουρκικής προσπάθειας για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την προοπτική Χάγης. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για απομόνωση της Ελλάδας.

“Μακάρι η Τουρκία να αναγκαζόταν να πάει σε μια τέτοια διαδικασία. Θέλει ν’ αποφύγει τη Χάγη όπως ο διάολος το λιβάνι” είπε σε συνέντευξή του στο newsbomb.gr

Την ίδια στιγμή η ελληνική διπλωματία προετοιμάζει την αντίδραση της για το διπλωματικό ανφέρ του Βερολίνου να μην την προσκαλέσει στη νέα διάσκεψη για τη Λιβύη.

Στην Αθήνα διατηρείται το υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης.

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη, πρόθεση του Λευκού Οίκου είναι στην συνάντηση της 14ης Ιουνίου να τεθούν όλα ανεξαιρέτως τα διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Γνωρίζουν στην Ουάσιγκτον και είναι προετοιμασμένοι ότι δεν θα είναι μια εύκολη συνάντηση. Κανείς δεν περιμένει θαύματα, ούτε γρήγορες λύσεις. Τα προβλήματα είναι πολλά και δύσκολα διαχειρίσιμα και σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν και οι συνεχείς επιθέσεις του Τούρκου Πρόεδρου προς τον κ. Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα του εξηγήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στο θέμα των S-400 δεν υπάρχει καμία απολύτως μέση λύση, στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών η αμερικανική κυβέρνηση περιμένει χειροπιαστά αποτελέσματα ενώ όσον αφορά στην προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή ο κ. Μπαιντεν αναμένεται να είναι πολύ αυστηρός.

O προβληματισμός του Τούρκου προέδρου για την συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, έγινε φανερός σε συνέντευξη στο κρατικό κανάλι, ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου. Σε ερώτηση δημοσιογράφου τι θα πει στον Μπάιντεν, όταν τον συναντήσει, ο Ερντογάν απάντησε, θα τον ρωτήσω “γιατί τέτοια ένταση μεταξύ μας, με κανένα προηγούμενο πρόεδρο δεν υπήρξε κάτι τέτοιο”. Αναφερόμενος δε στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και σε καθόλου διπλωματικό ύφος ρώτησε “Ποιος είσαι εσύ Μπάιντεν, έγινες δικηγόρος των Αρμενίων;”.

Όμως το ύφος αυτό μπορεί να ικανοποιεί ένα εσωτερικό ακροατήριο αλλά ο Τούρκος πρόεδρος θα χρειαστεί άλλη γλώσσα στις Βρυξέλλες για να διαχειριστεί τη σοβαρότατη κρίση που πλήττει αυτή τη στιγμή της τουρκο-αμερικανικές σχέσεις.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Νίκος Σταυρουλάκης, Γιώργος Παντελάκης – Ανταποκρίσεις: Μανιάνα Καλογεράκη, Αριάνα Φερεντίνου,  Λένα Αργύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος