Χρ. Δήμας: Δεν καταργείται κανένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα, δεν χάνεται καμία θέση εργασίας – Ιδρύεται φορέας για το βιβλίο

Σύνοψη
  • Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, για την ενίσχυση του κινηματογραφικού, του οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα
  • Ο στόχος είναι η χώρα μας να έχει μία ενιαία εθνική πολιτική όσον αφορά τον κινηματογράφο
  • Δημιουργείται φορέας ο οποίος θα έχει οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, να χαράζει πολιτικές, να υλοποιεί δράσεις και προγράμματα υπέρ του βιβλίου

Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμούγια την ενίσχυση του κινηματογραφικού, του οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, το οποίο συζητείται στη Βουλή, μίλησε στο ΕΡΤNews και την εκπομπή “Συνδέσεις” ο υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας.

Χθες είχαμε την ακρόαση των φορέων και οι περισσότεροι φορείς στο χώρο του κινηματογράφου έχουν θετική αντιμετώπιση στο νομοσχέδιο. Πράγματι υπάρχουν κάποια κόμματα, κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, που εκφράζει την αντίρρησή της. Τι πάμε να κάνουμε όμως για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα; Συγχωνεύουμε δύο φορείς οι οποίοι έχουν παρόμοιες αρμοδιότητες. Είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο κυρίως χρηματοδοτεί επιλεκτικά προγράμματα κινηματογράφου και είναι το ΕΚΟΜΕ, το οποίο είναι ένα αυτόματο χρηματοδοτικό εργαλείο” τόνισε ο κ. Δήμας και πρόσθεσε:

Στην πραγματικότητα το χρηματοδοτικό εργαλείο κουμπώνει κάτω από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Γι αυτό κρατάμε και τη δομή που έχει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Ο στόχος είναι η χώρα μας να έχει μία ενιαία εθνική πολιτική όσον αφορά τον κινηματογράφο. Να μπορούμε να στηρίξουμε δηλαδή τόσο τις εγχώριες παραγωγές, όσο και να προσελκύσουμε ξένες παραγωγές στη χώρα. Και το λέω αυτό διότι είχαμε το φαινόμενο με τους δύο φορείς σε διεθνείς εκθέσεις σε διεθνή περίπτερα, να έχει η Ελλάδα δύο διαφορετικές συμμετοχές ή να μην ξέρουν οι διεθνείς παραγωγοί αν πρέπει να απευθυνθούν στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για χρηματοδότηση ή στο ΕΚΟΜΕ.
Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι κάνουμε ένα σημαντικό νοικοκύρεμα

Ο κ. Δήμας εξήγησε ότι δεν καταργείται κανένα πρόγραμμα χρηματοδοτικό ούτε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ούτε από το ΕΚΠΑ και δεν χάνεται καμία θέση εργασίας. “Στο ΕΚΟΜΕ, όμως, κάνουμε κάποιες σημαντικές τροποποιήσεις στο πώς θα χρηματοδοτούμε τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές” είπε.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης τόνισε: “Με τον νέο φορέα θα έχουμε τη δυνατότητα πλέον να χρηματοδοτήσουμε πολύ περισσότερο τα επιλεκτικά προγράμματα. Τα επιλεκτικά προγράμματα είναι αυτά τα οποία στηρίζουν την τέχνη του κινηματογράφου. Τα αυτοματοποιημένα είναι αυτά τα οποία απλώς στηρίζουν, επιστρέφουν σε μορφή επιδότησης, ένα σημαντικό ποσοστό 40% στην προκειμένη περίπτωση στις κινηματογραφικές παραγωγές“.

Το φθινόπωρο θα αρχίσει να λειτουργεί κανονικά και το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο. Ο φορέας θα ξεκινήσει κατευθείαν.
Ούτως η άλλως στη συγχώνευση έχουμε δύο φορείς που ήδη λειτουργούν. Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που είχε το ΕΚΟΜΕ μέχρι πρότινος θα ανοίξει κανονικά το φθινόπωρο
” σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στη δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού. “Ιδρύουμε φορέα για το βιβλίο και εδώ πέρα υπήρχε μια αστοχία από την πλευρά του κράτους την τελευταία δεκαετία να μην έχουμε φορέα για το βιβλίο. Στόχος είναι να μπορέσουμε να έχουμε έναν ισχυρό φορέα, ο οποίος θα έχει οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, να χαράζει πολιτικές, να υλοποιεί δράσεις και προγράμματα υπέρ του βιβλίου. Μπορεί να είναι εκστρατείες φιλαναγνωσίας, μπορεί να είναι κοινωνικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, αλλά και η συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς εκθέσεις στο εξωτερικό. Θεωρούμε ότι ένας πολύ ισχυρός φορέας, όπως αυτός ο οποίος δημιουργούμε, που θα συγκεντρώσει το σύνολο των αρμοδιοτήτων για το βιβλίο, θα μπορέσει να χαράξει ουσιαστικές πολιτικές που ο στόχος είναι το βιβλίο να ξαναμπεί στο επίκεντρο της καθημερινότητας όλων μας” δήλωσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος