Διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αλβανία – Θα μετάσχει στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων

Array

Διήμερη επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποιεί από σήμερα (6/12/22) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδεία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη.

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα μετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα, καθώς είναι η πρώτη φορά, που ανάλογη Σύνοδος φιλοξενείται σε χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ένωση. Μετά το πέρας της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις με την αλβανική ηγεσία και εν προκειμένω με τον ομόλογό του, Έντι Ράμα, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπαϊράμ Μπεγκάι και την πρόεδρο της Βουλής, Λιντίτα Νικόλα. Πριν από τις διμερείς συναντήσεις με την αλβανική ηγεσία, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκτός από τις διμερείς επαφές του πρωθυπουργού στις οποίες θα παραστεί (με Πρόεδρο Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό, με πρόεδρο Βουλής), όπως επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και την Ένωση Ελλήνων επιχειρηματίων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα έχει τις εξής κατ’ ιδίαν συναντήσεις: με προέδρους Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, με την υπουργό Επικρατείας για σχέσεις με Βουλή Elisa Spiropali, καθώς και με την υπουργό Επικρατείας και επικεφαλής ενταξιακών διαπραγματεύσεων (για ΕΕ) Majlinda Dhuka.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και επιδιώκει την βελτίωση των διμερών σχέσεων με τη γειτονική χώρα. Είναι γνωστή η θέση της για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τους γείτονές της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της συνεννόησης. Υπενθυμίζεται, μάλιστα ότι υπάρχει ήδη πολιτική συμφωνία για παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ αναμένεται να υπάρξουν συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, ζήτημα που αναμενόταν να συζητηθεί στη συνάντηση του Ν. Δένδια με την Αλβανίδα ομόλογό του την Παρασκευή. Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, εφαρμόζοντας στην πράξη το Διεθνές Δίκαιο και αναμένεται να επαναλάβει ότι οι συμφωνίες στη βάση του Διεθνούς Δικασίου και της συνεννόησης γειτονικών χωρών συμβάλλουν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Μετατίθεται η επίσκεψη σε Χειμάρρα, Λειβαδιά και Δερβιτσάνη

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού «επειδή λόγω καιρικών συνθηκών δεν είναι δυνατή η πτήση ελικοπτέρου, η προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη, μετατίθεται και θα πραγματοποιηθεί σε επόμενο διάστημα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος