Διερευνητικές με θέμα μόνο τις θαλάσσιες ζώνες διαμηνύει η Αθήνα στην Άγκυρα (video)

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση  για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Συζητούμε αποκλειστικά για τις θαλάσσιες ζώνες, ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους η Αθήνα, που αποδέχθηκε την πρόσκληση της Άγκυρας για τον 61ο  γύρο επαφών, μεταξύ των δυο χωρών,  στις 25 Ιανουαρίου, στην Κωνσταντινούπολη.

Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού στην προσπάθεια Τσαβούσογλου για δημιουργία εντυπώσεων.

“Σήμερα είναι 11 Ιανουρίου. Απευθύνουμε ως Τουρκία ανοικτή πρόσκληση Από σήμερα είμαστε έτοιμοι εντός του Ιανουαρίου να πραγματοποιήσουμε μία πρώτη διερευνητική συνάντηση. Εμείς θα είμαστε η χώρα οικοδεσπότης και η ημερομηνία της συνάντησης θα αποφασισθεί από τις δύο αντιπροσωπείες.” Δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ήρθε η ώρα να πάψουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε μία ημερομηνία. Το μόνο ζήτημα προς συζήτηση είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών, διεμήνυσε από τη Λισσαβόνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τονισε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εντάσσονται απολύτως στο ευρύτερο ευρω-τουρκικό πλαίσιο, ενόψει και της διαμόρφωσης της έκθεσης Ζοζέ Μπορέλ.

Η ενόχληση προς ορισμένα κράτη-μέλη εκλαμβάνεται ως ενόχληση προς την ΕΕ συνολικά, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να απαλειφθεί, ανακοίνωσε η Κομισιόν. Ο εκπρόσωπος της για εξωτερικά θέματα  Πήτερ Στάνο σημείωσε πως η ανανέωση ή η έναρξη των συνομιλιών είναι κάτι που η ΕΕ αναμένει και κάτι που αναμένουμε ότι θα τροφοδοτήσει θετικά τη συνολική προσπάθεια για ανάπτυξη του θετικού δρόμου στις σχέσεις μας

Σήμερα ο τουρκικός Τύπος δεν αναφέρει τίποτα για την πρόταση διερευνητικών επαφών. Το θέμα απουσιάζει παντελώς από την ύλη των μέσων ενημέρωσης. Το μόνο που δημοσιεύεται είναι μια λιτή ανακοίνωση που κάνει λόγω για την έναρξη των διερευνητικών επαφών στις 25 του μήνα. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν  ότι ο Μ.Τσαβούσογλου  πρόκειται  να ενημερώσει αναλυτικά τους πρέσβεις των Ευρωπαϊκών χωρών και αργότερα ο Τούρκος πρόεδρος θα κάνει κάποια ενημέρωση και θα προχωρήσει σε κάποιες επαφές  αλλά η Άγκυρα κρατά  κλειστά τα χαρτιά της μέχρι στιγμής.

Ο πρωθυπουργός οφείλει να αποκλείσει κάθε τουρκική απόπειρα διεύρυνσης της ατζέντας, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

Ανταπόκριση, Κωσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου
Σχετική είδηση: Νέος κύκλος διερευνητικών επαφών με την Τουρκία – Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη από την Πορτογαλία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος